Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του τομέα των φρούτων και λαχανικών υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και άλλων φρούτων στην αγορά του Ισραήλ και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο χωρών επίκειται η υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τις απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινιδίων στο Ισραήλ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, «εκτιμούμε ότι θα γίνει σύντομα η σύναψη του σχετικού πρωτοκόλλου και κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο θα δύναται πλέον να εξαχθεί και στο Ισραήλ (την ακριβή ημερομηνία θα την γνωρίσουμε εγκαίρως στα μέλη μας). Το άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας, που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία».
Επίσης εκμεταλλευόμενη η χώρα μας την απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από Ιράν την τρέχουσα εμπορική περίοδο, προχώρησε στην σύναψη συμβάσεων για πώληση ελληνικών ακτινιδίων στην ινδική αγορά. «Η Ινδία είναι μια αγορά, που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68 – 70 χιλιάδες τόνους τον χρόνο και πιστεύουμε ότι μετά την γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί παρά του ότι αναμένεται η άρση του εμπάργκο στα Ιρανικά ακτινίδια», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, παραθέτοντας δήλωση Ινδού εισαγωγέα, ο οποίος σημείωσε ότι «εάν το ιρανικό ακτινίδιο επιτρεπόταν να επιστρέψει στην αγορά, θα είχαν αντίκτυπο τα ιταλικά ακτινίδια περισσότερο από τα ελληνικά». Συμπληρώνει δε, ότι ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια και στο μέλλον.
Πάντως, επισημαίνει ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης φέτος του προϊόντος, εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 750 τόνοι, από τους οποίους οι 317 τόνοι από Ιταλία (οι 220 ποικιλίας Hayward) και 124 τόνοι από Βέλγιο, βάσει στοιχείων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ, πλην όμως υπήρξε εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φορτίου ακτινιδίων 21 τόνων από το Ιράν.