Date:

Share:

Σαουδική Αραβία και Ινδία για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φρούτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών για την εξαγωγή φρούτων κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι στην αγορά της Ουκρανίας το 2020 είχαμε εξαγωγές της τάξης των 22.000 τόνων ροδάκινα και 10.000 τόνων νεκταρινιών. Με τον πόλεμο είναι δύσκολο να εξαχθούν αυτές οι ποσότητες.

Τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων συζήτησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση, που είχε τη Δευτέρα (30/5), στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση των εξαγωγών φρούτων στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, «η αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι μια σχετικά καλή αγορά. Οι ελληνικές εξαγωγές γίνονται με πλοίο από τον Πειραιά στην Τζέντα, μέσω του λιμανιού της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Στο παρελθόν κάναμε και εξαγωγές με φορτηγά μέσω της Τουρκίας αλλά με τον πόλεμο στη Συρία διακόπηκαν. Αν βρεθεί τρόπος να εξάγουμε τα φορτία πιο οικονομικά σίγουρα θα βοηθούσε στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών».

Εκτός της Σαουδικής Αραβίας γίνεται προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση προσέγγισης της ινδικής αγοράς για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Στο παρελθόν η ινδική πρεσβεία στην Αθήνα είχε επισκεφτεί το ΥπΑΑΤ και είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων. 

Μέχρι στιγμής εξαγωγές στην Ινδία γίνονται για τα ελληνικά μήλα και τα ακτινίδια (έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες). Επίσης κάνουμε εξαγωγές κομπόστας. Θα πρέπει να υπογραφούν οι διμερείς φυτοϋγειονομικές συμφωνίες για να συμπεριληφθούν στις εξαγωγές μας τα νωπά πυρηνόκαρπα αλλά και τα εσπεριδοειδή, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από την ινδική πλευρά. 

Το θετικό με την Ινδία είναι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για να έρθουν στην χώρα μας και εργάτες γης με νόμιμες διαδικασίες για να εργαστούν στα χωράφια. 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ