Η ανάγκη για διατήρηση και αύξηση της ποιότητας των εδαφικών πόρων κατεδείχθη σε σχετικό πάνελ στο συνέδριο Farm to Fork Europe στο ξενοδοχείο Caravel.
Η ανάγκη για διατήρηση και αύξηση της ποιότητας των εδαφικών πόρων κατεδείχθη σε σχετικό πάνελ στο συνέδριο Farm to Fork Europe στο ξενοδοχείο Caravel.
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου ήταν η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Αθήνα, με τον ΣΠΕΛ να συμμετέχει και να έχει υποστηρικτικό ρόλο.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ): «πρόκειται ασφαλώς για ένα συνέδριο, πολύ σημαντικό και είναι τιμή για τον ΣΠΕΛ, που είναι υποστηρικτικός φορέας. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή από εταιρείες από όλο τον κόσμο. Αυτό που εστιάζει περισσότερο και προβάλλει φέτος το συνέδριο είναι το Farm to Fork από την πλευρά των βιοδιεγερτών. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσαμε για τη γεωπολιτική συγκυρία και την κρίση και πώς αυτή επηρεάζει τη βιομηχανία, την παραγωγή, αλλά και τη χρήση των λιπασμάτων. Συζητήσαμε επίσης πώς αλλάζουμε και πώς προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Το συνέδριο είναι επίσης επικεντρωμένο στην ανάγκη διατήρησης της ποιότητας του εδάφους μιας και είναι πολύ σημαντικό οι εδαφικοί πόροι να είναι σε υψηλή γονιμότητα. Η οποία αν χαθεί δεν επανέρχεται εύκολα. Μπορώ να πω ότι ο κλάδος θρέψης των φυτών μετασχηματίζεται και είναι πολύ σημαντικό που στο συνέδριο συζητάμε το θέμα της συνεξέλιξης των βιοδιεγερτών μαζί με τα κλασικά λιπάσματα».
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του ΣΠΕΛ κας Φωτεινής Γιαννακοπούλου με θέμα την υγεία-ποιότητα των εδαφών και το αγροτικό εισόδημα. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Wilson Boardman, Chairman and Technical Director Evoponic Limited, Sam Bevans Co Founder GG Biologicals, Ιωάννης Μάσσας Καθηγητής στο ΓΠΑ, ο Δημήτρης Κουτσοδήμος αγρότης και η Χαριτίνη Κοντοπούλου από την Teofert.
Όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, η φθίνουσα ποιότητα των εδαφών έχει διάφορες μορφές, όπως η διάβρωση, η απώλεια οργανικού άνθρακα, η αλλαγή στο pH, η μειωμένη βιοποικιλότητα, η απώλεια θρεπτικών στοιχείων, η αλάτωση, η συμπίεση και η μόλυνση. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η υποβάθμιση της γης έχει μειώσει την παραγωγικότητα της παγκόσμιας επιφάνειας της γης κατά 23%. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή η ΕΕ ξεκίνησε τη «Στρατηγική της για το έδαφος για το 2030» ως βασικό παραδοτέο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα (μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας).
Παίρνοντας το λόγο ο Wilson Boardman, Chairman and Technical Director Evoponic Limited ανέφερε τα εξής: «Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα βιολογίας μέσα στο χώμα και γενικά να μετρήσουμε τη ζωή μέσα στο χώμα. Είναι πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν για να διατηρήσει κανείς τη γονιμότητα του εδάφους. Υπάρχουν ακόμα και οργανικά εδάφη που έχουν “κακοποιηθεί” από τη μακροχρόνια έκθεση σε νιτρικά. Υπάρχει διαφορετικό επίπεδο αντίληψης, σχετικά με το τι απαιτείται για να δημιουργήσεις γόνιμο έδαφος σε κάθε χώρα, δηλαδή διαφορετική αντίληψη στη Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Αμερική. Επομένως, η εκπαίδευση είναι το “κλειδί” για το τι είναι καλο και τι όχι».
Ο Sam Bevans Co Founder GG Biologicals από την πλευρά του τόνισε: «Η αναγέννηση είναι ο μοναδικός τρόπος για θεραπεία. Ακούω πολλές, διαφορετικές λύσεις από διαφορετικά μέρη του κόσμου για την αναγέννηση της γεωργίας. Αντιμετωπίζουμε πολύ διαφορετικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή, που αποτελούν το αποτέλεσμα του ότι καταστρέφαμε τον πλανήτη μας, δηλαδή το “σώμα” μας. Η φυσική αντιμετώπιση είναι η αναγέννηση. Μιλάμε για την “επαναφορά της νεότητας” στην γεωργία σαν ένα θέμα που όλοι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε, είτε είμαστε καθηγητές είτε όχι. Έχοντας μιλήσει με πολλά άτομα ανά το κόσμο ακούω πολύ διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την φυσική γεωργία από τη μία κι από την άλλη υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε βιοδιεγερτικά. Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όλα αποτελούν τρόπους για να πάμε μπροστά σαν κοινωνία. Χρειάζεται μια σύνθετη προσέγγιση το ζήτημα της “επαναφοράς της νεότητας” στη γεωργία, δηλαδή η ολιστική προσέγγιση πρέπει να είναι και ρεαλιστική ως προς την εμπορική γεωργία που έχει ειδικές απαιτήσεις. Δηλαδή, απαιτείται μια ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση».