Date:

Share:

Πολλές οι απογοητεύσεις από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον ανοιξιάτικο παγετό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλο εκνευρισμό και γκρίνιες για αδικίες, προκαλούν σε πολλούς παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας, οι πίνακες με τα πορίσματα που άρχισε να αναρτά τις τελευταίες ώρες ο ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης που σχεδιάζεται να καταβληθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια έχουν γίνει κοινοποιήσεις σχεδόν στο 100% των χωριών, όσον αφορά στις ζημίες στα κεράσια και στα βερίκοκα, περίπου στο 70% – 80% των αιτημάτων για τα δαμάσκηνα και αγγίζουν στο 50% των ροδάκινων. Σε ό,τι αφορά δε στις πληρωμές, οι δικαιούχοι για να πάρουν τα χρήματα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχοντας εξοφλήσει ήδη τις εισφορές τους, αν κι ο κανονισμός προβλέπει έως το Μάρτιο του 2022.

Σε επικοινωνία που είχε με την Agrenda ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, μας είπε πως «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά». Περιγράφοντας την προσωπική του περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε κτήμα 8,3 στρεμμάτων, με 441 παραγωγικά δέντρα, ποικιλίας Κατερίνα, από το οποίο παρέδωσα 121 κλούβες, που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 τόνους ροδάκινα, μου έβαλαν 40% ζημιά, με αποδοτικότητα 1.900 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που το 90% των δέντρων μου έχει αποδοτικότητα πάνω από 4 τόνους το στρέμμα. Στην ουσία, δεν παίρνω τίποτε. Αυτός που έκανε την εκτίμηση μάλλον δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα».

Ο ίδιος σημειώνει πως ανάλογες αδικίες καταγράφονται και σε άλλα χωριά. «Μίλησα με φίλο μου στο Μακροχώρι, και μου ανέφερε πως σε κάποιες ποικιλίες είναι πολύ καλά, αλλά άλλες τις έχουν πετσοκόψει. Γενικά υπάρχει μια αναστάτωση».

Για παράπονα από κάποιους παραγωγούς κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης. «Υπάρχει γκρίνια για το γεγονός ότι θα πληρωθούν μόνο οι παραγωγοί που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, παρότι ο κανονισμός δίνει δικαίωμα αυτό να γίνει έως το Μάρτιο. Και μπορεί το επιχείρημα του ΕΛΓΑ να είναι πως έχουν δοθεί προκαταβολές και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αγρότες να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, όμως πολλοί δεν πήραν καν προκαταβολή, αλλά και εκείνοι που την πήραν πιθανώς να πλήρωσαν άλλες υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης και προσθέτει πως «αντιδράσεις εκφράζονται, επίσης, για το γεγονός ότι ενώ μας είχαν υποσχεθεί πως θα ήταν στο 100% η αποζημίωση, τελικά δεν το τήρησαν, ενώ το πιο βασικό είναι πως όσοι πλήρωσαν +20% όταν έκαναν τη δήλωση, αισθάνονται αδικημένοι, διότι και εκείνοι που δεν επέλεξαν να το κάνουν, θα αποζημιωθούν με αυξημένο ποσοστό. Είναι σαν να σπρώχνει ο ασφαλιστικός φορέας τους νοικοκύρηδες να μην είναι συνεπείς με τον κανονισμό την επόμενη φορά».

Απογοήτευση εκφράζεται επίσης και για το ό,τι για τα ροδάκινα, που είναι οι μεγαλύτερες εκτάσεις, είναι μικρό το ποσοστό των αναρτήσεων και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει εξέλιξη.

Αντιδράσεις για την εξαίρεση της ελιάς

Κύμα αντιδράσεων, εν τω μεταξύ, έχει προκαλέσει στις τάξεις των ελαιοκαλλιεργητών της πράσινης ΠΟΠ ελιάς Χαλκιδικής, η εξαίρεση της καλλιέργειάς τους από τις αποζημιώσεις για την ακαρπία από τον παγετό της άνοιξης, αν και οι ζημίες που προκλήθηκαν ξεπερνούν σε ποσοστό το 70%.

Στο τραπέζι, πλέον, έχει αρχίσει να μπαίνει και η προοπτική δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς οι παραγωγοί του νομού θεωρούν πως ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ τους εμπαίζουν, καθώς έως το καλοκαίρι τους βεβαίωναν πως θα υπάρξει αποζημίωση και για την ελαιοκαλλιέργεια γενικώς, από το Σεπτέμβριο αυτό έχει αλλάξει.

«Σήμερα η κυβέρνηση λέει πως αδυνατεί να εκπληρώσει κάτι που μας υποσχέθηκε ο κ. Λιβανός. Όχι μόνο εμάς στη Χαλκιδική, αλλά γενικώς την καλλιέργεια της ελιάς στην επικράτεια. Είμαστε το μοναδικό προϊόν που είμαστε έξω από κάθε αποζημίωση λόγω ακαρπίας από παγετό. Κάποιοι συνάδελφοι ήδη μας ζητάνε να πάρουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μπλόκα διαμαρτυρίας», δηλώνει ο εκπρόσωπος των 34 ελαιοκομικών χωριών της Χαλκιδικής και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Θανάσης Χαλάτης.

Βασικό επιχείρημα των ελαιοπαραγωγών για το αίτημα στήριξής τους είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε, και αναγνωρίζεται και από σχετικό πόρισμα του ΕΛΓΑ, κυμαίνεται από 70% έως και 100% της παραγωγής, με συνέπεια πολλοί κτηματίες να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για τη νέα καλλιεργητική σεζόν που ήδη ξεκίνησε με πρόδρομες εργασίες.

«Η έλλειψη ρευστότητας ήδη φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε τρομακτικό πρόβλημα, ιδίως στους μικρομεσαίους αγρότες που αντιπροσωπεύουν το 80% των καλλιεργητών στα 34 παραγωγικά χωριά της Χαλκιδικής. Με αυτό που βλέπουμε να έρχεται, επιστρέφουμε και πάλι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπως τονίζει ο κ. Χαλάτης, «οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεωθούν να πάρουν δανεικά από εμπόρους, υποθηκεύοντας την επόμενη παραγωγή, που είναι κάτι λυπηρό γιατί δεν θα έχουν διαπραγματευτικό χαρτί στο χέρι τους. Θα τους πάρει ο έμπορος τηλέφωνο στις 10 Σεπτεμβρίου και θα τους πει βγείτε και μαζεύετε ελιές, χωρίς τιμής, ανοικτά. Η άλλη τους επιλογή είναι να χτυπήσουν τις πόρτες των τραπεζών, αν καταφέρουν να πάρουν δάνεια ή ακόμη χειρότερα, να αναγκαστούν να πουλήσουν κάποια στρέμματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα υπόλοιπα και να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Και έχουμε μπροστά μας και τις ανατιμήσεις σε φυτοπροστασία, λίπανση, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν φτάσει στα ύψη. Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί 30%-40% κι από τα 600 ευρώ έως σήμερα, θα πλησιάσουμε τα 700 ευρώ».

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τοπικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι προτίθενται να συνεχίσουν να κρατούν με κάθε τρόπο «ζεστό» το αίτημά τους, διεκδικώντας μια αποζημίωση της τάξης των 400-450 ευρώ το στρέμμα, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% του κόστους παραγωγής της ελαιοκαλλιέργειας.

«Μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν, δεδομένου ότι η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής είναι leader προϊόν τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίδονται στον κλάδο είναι ανταποδοτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάτης κι έκανε έκκληση να εισακουστεί το δίκαιο, όπως επισήμανε, αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών, γιατί είναι σε δύσκολη θέση και κάποιοι ίσως δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Ανέφερε ακόμη ότι η περιοχή θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την καταβολή κορωνοενίσχυσης 40 ευρώ το στρέμμα, για την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής και την Κονσερβολιά, σημειώνοντας πως «η υπόθεση έχει τελεσικήσει πριν περίπου ένα μήνα, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη το ΦΕΚ, οπότε να κάνουμε τις ενέργειές μας να πάρουμε αυτό το ποσό κι ελπίζουμε να μας πιστωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ