Η ασυνήθιστη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, τροχοπέδη για την παραγωγή της νέας χρονιάς.
Μετά τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της έξαρσης του δάκου και του γλοιοσπόριου, για τα οποία γράψαμε την Τρίτη, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή που σαπίζουν πάνω στα δέντρα λόγω του αυξημένου ποσοστού υγρασίας, μεγάλες δυσχέρειες παρατηρούνται και στις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης, αλλά και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ.) – γιγαρτόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά). Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις παραγωγικές ζώνες της χώρας, ήδη παρατηρείται… αφύσικη ανάπτυξη για τα δεδομένα της εποχής στα σιτηρά, αλλά και στις ελαιοκράμβες. «Τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν αναπτυχθεί παρά… φύσιν θα λέγαμε λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι παραγωγοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων ειδικά την άνοιξη και σε περίπτωση που τότε είναι πολύ υγρός ο καιρός», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην ελαιοκράμβη. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο κ. Κούντριας και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως των πυρηνόκαρπων και των γιγαρτόκαρπων, για τα οποία αναφέρει ότι δεν έχουν συμπληρώσει -λόγω της καλοκαιρίας- τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πιθανό, να βγάλουν προβλήματα στην καρποφορία και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς.
Προβληματισμένος με την εικόνα των καλλιεργειών της περιοχής εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, γεωπόνος στο κατάστημα εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, σίγουρα η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής. Στο ακτινίδιο για παράδειγμα, όπως μας τόνισε, η φυσιολογική φυλλόπτωση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν, τελείωσε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει φόβος πως δεν θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με ό,τι αυτό (αρνητικό) συνεπάγεται για την καρποφορία τους. Το ίδιο ισχύει για ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα να καρπίσουν για τους ίδιους λόγους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, αν πάει πίσω ο καιρός και αναπτυχθούν όψιμοι παγετοί, τότε θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην τότε ηρτημένη εσοδεία.
Στην περιοχή της Κομοτηνής, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Παρασκευούδης, «ακόμα τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε για την περιοχή μας και τα σιτάρια, ότι έχουν πάει σε αφύσικη ανάπτυξη, ωστόσο με το δεδομένο ότι η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χειμώνα θα είναι πιο αναπτυγμένα και άρα πιο ευπρόσβλητα σε περίπτωση παγωνιάς. Αυτό ισχύει για όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι συνέπεια της αλλαγής στο κλίμα, αλλά δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κάνουμε και κάτι…».
Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής τις καλλιέργειες της περιοχής.. σώζει η ομίχλη που πέφτει λόγω της λίμνης Κάρλας και η οποία κρατάει για αρκετές ώρες την ημέρα τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες, κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Βόλος. Κατ’ επέκταση, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δέντρα.
Σημαντικό πρόβλημα στα ακρόδρυα της Φθιώτιδας
Ανήσυχοι είναι την ίδια ώρα και οι παραγωγοί ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από το νομό Φθιώτιδας θεωρεί πως αν συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες το ίδιο σκηνικό με τον καιρό, οι φιστικιές, οι καρυδιές κ.λπ. δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους ή να ανοίξουν οι οφθαλμοί πρόωρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία την ερχόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα, όπως τονίζει ο κ. Χονδρόπουλος, αυτή την περίοδο αρχίζει το κλάδεμα στην περιοχή και εφαρμογή βασικής λίπανσης.
Ενημέρωση για την πορεία συσσώρευσης χειμερινού ψύχους στη Νάουσα
Οι ροδακινιές, όπως κι άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ανέπτυξαν ένα μηχανισμό προσαρμογής για να μπορούν να επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για να ανθίσουν και να παράξουν κανονικά, απαιτείται η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατόπιν σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δηλαδή ‘απαιτήσεις’ σε ψύχος κα μετά σε ‘θερμότητα’ για να καρπίσουν. Σύμφωνα με δεδομένα προηγούμενων ετών ερευνητών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, συμπεραίνεται πως η συσσώρευση ψύχους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, είναι μειωμένη 32% (37 και 56 μερίδες ψύχους, αντίστοιχα), και λιγότερο μειωμένη με το έτος 2019. Δεδομένα παρουσιάζονται μόνο με το Δυναμικό Μοντέλο μέτρησης διότι είναι το περισσότερο αξιόπιστο. «Επειδή ο χειμώνας είναι ‘μπροστά’ περιμένουμε να έρθει το ψύχος τους επόμενους δύο μήνες. Για την πορεία της συσσώρευσης ψύχους θα γίνονται ανακοινώσεις κάθε δεκαπενθήμερο. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση ποικιλιών με μικρές απαιτήσεις σε ψύχος στη περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας, γιατί θα ανθίσουν νωρίς, κινδυνεύοντας από ανοιξιάτικο παγετό, αλλά ούτε και με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος, γιατί μπορεί να μην καλυφθούν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους από το εν λόγω Ινστιτούτο.