Στις σημερινές δυνατότητες ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών με τρόπο αποδοτικό και βιώσιμο για κάθε μεγέθους κλήρο επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων εταιρειών και θεσμικών παραγόντων στο 3ο πάνελ του φετινού «Αγρότη της Χρονιάς» με τίτλο: «Αγροτική Τεχνολογία, Αγροτικά Εφόδια και Εφαρμόσιμες Ψηφιακές Λύσεις».
Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να τραβάνε τους αγρότες προς τα πάνω, ξεκαθάρισε ο Γιώργος Ποντίκας, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος στην Syngenta Hellas, δίνοντας έµφαση στα 12 δισ. δολάρια που επενδύονται παγκοσµίως στον τοµέα της Φυτοπροστασίας. Κατά τον ίδιο, το µέγεθος µετράει και εκφράζεται µέσω της οµαδικότητας και του συνεταιρίζεσθαι. «Ατοµικά δεν µπορεί να κάνει κανείς τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας το παράδειγµα του Μέσι, ο οποίος όπως είπε και αυτός βασίζεται στο οµαδικό παιχνίδι.
Ζητούμενο επίσης είναι να κινηθεί η αγροτική παράγωγη προς την κατεύθυνση της Αναγεννητικής Γεωργίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Ποντίκα. Δηλαδή σε ένα βιώσιμο γεωργικό μοντέλο, που «κάνει κύκλο», ξεκινώντας από το έδαφος, από το νερό, από το περιβάλλοντα χώρο και την βιοποικιλότητα, ζητώντας παράλληλα την αντίστοιχη προσαρμογή και του έμψυχου δυναμικού.
Παράλληλα, ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Syngenta Hellas απηύθυνε έκκληση «να μην πάει ούτε ευρώ χαμένο δίχως να επενδυθεί σωστά» στη νέα ΚΑΠ, ενώ σημείωσε πως οι νέες τεχνολογίες δεν αντικαθιστούν τον γεωπόνο, αφού αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «Θέλουμε τον γεωπόνο χωραφίσιο, όχι του Ipad».
Πολυχρηστικό σαν κινητό το σύγχρονο τρακτέρ
Ένα σύγχρονο τρακτέρ αποτελεί πλέον το µυαλό της παραγωγικής διαδικασίας, τόνισε από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Μποζαντζίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Αgrotech SA, δίνοντας έµφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών στα σύγχρονα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες που αυτά ενσωµατώνουν.
«Η εξέλιξη του τρακτέρ µπορεί να παροµοιαστεί µε εκείνη των κινητών τηλεφώνων. Στην αρχή όλοι πίστευαν πως η χρήση του θα περιοριστεί στην πραγµατοποίηση κλήσεων και βλέπουµε σήµερα τι µπορούν να κάνουν. Έτσι ακριβώς και το σύγχρονο τρακτέρ µπορεί να επικοινωνεί µε όλα τα υπόλοιπα εργαλεία, προσφέροντας πλέον στον αγρότη εξειδικευµένες και στοχευµένες λύσεις µε µετρήσιµο αποτέλεσµα, τόσο όσον αφορά τη µείωση κοστολογίου όσο και την αύξηση των αποδόσεων» ανέφερε.
Ωστόσο εντοπίζεται ένα έλλειμμα γνώσης το οποίο πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Όσοι έχουν κάνει το βήμα μπροστά και έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, αδυνατούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα καινούρια εργαλεία. Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Μποζαντζίδη, ενώ οι αγρότες μπορούν να κάνουν πλέον 10 πράγματα με τον εξοπλισμό που διαθέτουν, χρησιμοποιούν πραγματικά μόλις το 20-30% των δυνατοτήτων, παρά το γεγονός ότι δεν θα τους κόστιζε τίποτα επιπλέον να τις δοκιμάσουν.
Λίπασμα δίχως ανθρακικό αποτύπωμα
Ο Νίκος Μυτιλέκας, διευθυντής µάρκετινγκ της Yara Hellas, στάθηκε στην ανάγκη να κάνουµε περισσότερα µε λιγότερα, όπως άλλωστε επιτάσσει το νέο ρυθµιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Παρά τις δυσκολίες, η Yara έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ενώ πλέον προσανατολίζεται στην παραγωγή «πράσινων λιπασµάτων», δηλαδή προϊόντων αζωτούχας λίπανσης δίχως ανθρακικό αποτύπωµα.
Πιο σημαντική από τη συλλογή των δεδομένων είναι η υψηλή ακρίβειά τους, όπως σημείωσε ο Νίκος Μυτιλέκας, αφού «όλοι είναι πλέον σε θέση να μαζεύουν δεδομένα σε πλατφόρμες, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίζεται πως τα νούμερα έχουν κάτι να πουν. Η αγορά έχει κατακλυστεί από ψηφιακές τεχνολογίες,, ωστόσο πρέπει οι νέες δυνατότητες να είναι εφαρμόσιμες και χρηστικές για τον παραγωγό».
Αυτοματισμοί και στις μικρές εκμεταλεύσεις
Έναν άλλο τόνο στη συζήτηση έδωσε ο καθηγητής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Θοδωρής Ζαχαριάδης, ο οποίος υπογράµµισε πως χωρίς αυτοµατισµούς στην παραγωγή, ακόµη και στις µικρότερες εκµεταλλεύσεις, δύσκολα ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής θα µπορέσει να καλύψει το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας και να εξασφαλίσει τη βιωσιµότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ερευνητικά δεδομένα που μοιράστηκε ο Θοδωρής Ζαχαριάδης, αναφορικά με τη χρήση πόρων στην γεωργία παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως η γεωργία καταναλώνει το 70% του φρέσκου νερού παγκοσμίως, όταν η βιομηχανία καταναλώνει μόλις το 22% και τα νοικοκυριά το 8%. Ωστόσο, από το 70% του νερού, το 60% της παρεχόμενης ποσότητας σπαταλάται μέσω βαθιάς διήθησης, συμπαρασύροντας και γεωργικές εισροές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα).
Ουσιαστικά, μία μικρή μόνο βελτίωση της αποδοτικότητας στη χρήση των υδάτινων πόρων θα δημιουργούσε πολύ θετικότερες προοπτικές για την βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας.
Το 50% της καινοτομίας μέσω βελτιωμένου σπόρου
Στη σηµασία του βελτιωµένου γενετικού υλικού για την επιτυχή αντιµετώπιση των προκλήσεων στην αγροτική παραγωγή τα επόµενα χρόνια αναφέρθηκε ο Θύµης Ευθυµιάδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Redestos- Efthymiadis Agrotechnology Group. Σηµείωσε πως τα αποτελέσματα μελετών καταδεικνύουν πως το 50% της καινοτοµίας περνάει µέσα από το σπόρο, είτε μέσω βελτιωμένων αγρονομικών χαρακτηριστικών είτε για αυξημένη αντοχή σε εχθρούς, ασθένειες και αβιοτικό στρες. «Όλα αυτά δείχνουν πως ο σπόρος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο Θύµης Ευθυµιάδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανακοινώθηκε επίσης η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με το διεθνές κομμάτι της Bayer για την εκχώρηση μεταξύ άλλων του εμπορικού σήματος DELTAPINE στο βαμβάκι και του XELLANO στο καλαμπόκι «για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια».
Κλείνοντας, ο Μόσχος Κορασίδης, Γενικός ∆ιευθυντής της ΕΘΕΑΣ στάθηκε στην ανάγκη τάχιστης κάλυψης του ψηφιακού χάσµατος ειδικά στις νέες γενιές αγροτών, κάτι που θα µπορούσε να διευκολυνθεί, όπως υποστήριξε, από τα συλλογικά σχήµατα και τους συνεταιρισµούς.