Date:

Share:

Χωρίς πρώτη κατανομή η νέα ΚΑΠ, τα γυμνά αγροτεμάχια στρέφονται στο Απόθεμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιµασία των αγροτών εν όψει εφαρµογής των κανόνων της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, χωρίς να έχει βέβαια αποσαφηνισθεί ακόµη σε όλες του τις πτυχές το εθνικό σχέδιο προσαρµογής στους νέους κανόνες.

Αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουν είναι πως η ερχόµενη προγραµµατική περίοδος 2023-2027 είναι η τελευταία στην οποία θα έχουν ισχύ τα λεγόµενα ιστορικά δικαιώµατα και η πρώτη για την οποία δεν θα κατοχυρωθούν νέοι τίτλοι αυτής της µορφής.

Πιο συγκεκριµένα, οι αγρότες της χώρας µας καλούνται να ανταπεξέλθουν στη νέα ΚΑΠ µε τον ίδιο αριθµό δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσθέσει στρέµµατα στην εκµετάλλευσή τους, καθώς δεν προβλέπεται καινούργια «πρώτη κατανοµή», όπως αυτή που υλοποιήθηκε στις αρχές της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου.

Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τα όσα προβλέπονται στον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ, δικαίωµα συµµετοχής στην πληρωµή ενιαίας ενίσχυσης του 2023 θα έχουν οι αγρότες µε ενεργοποιηµένα δικαιώµατα τα οποία απέκτησαν ή πρόκειται να αποκτήσουν:

α) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων το έτος ενίσχυσης 2015

β) µέσω χορήγησης δικαιωµάτων από το εθνικό απόθεµα

γ) µε µεταβίβαση (µέχρι σήµερα)

δ) µε αίτηση στο εθνικό απόθεµα ή µεταβίβαση από το 2023 και µετά

Το ελάχιστο όριο έκτασης για την οποία µπορεί να ζητηθεί χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης (από το εθνικό απόθεµα) ορίζεται στα 4 στρέµµατα.

Στο σηµείο αυτό δεν έχει αποσαφηνισθεί, εποµένως µένει ανοικτό ως ενδεχόµενο, εάν δικαίωµα υποβολής αίτησης για δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα θα έχουν, εκτός από τους υποβάλλοντες για πρώτη φορά δήλωση ΟΣ∆Ε και οι νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) που υπέβαλλαν για πρώτη φορά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης την τελευταία 5ετία. 

 Κατά τα λοιπά, η ενιαία ενίσχυση θα συνεχίσει να χορηγείται βάσει των γνωστών «δικαιωµάτων» που χορηγούνται ανά αγρονοµική περιφέρεια, δηλαδή βοσκότοποι, αρόσιµες εκτάσεις και µόνιµες καλλιέργειες, πράγµα που σηµαίνει βεβαίως ότι το ποσό της ενίσχυσης ανά επιλέξιµο εκτάριο διαφοροποιείται ανάµεσα στις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες της χώρας.

Όσον αφορά τέλος την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή. Όπως έχει αποσαφηνισθεί εδώ και καιρό, για την περίοδο 2023-2026 θα πραγµατοποιηθεί σύγκλιση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιµή µονάδας («flat rate») σε επίπεδο αγρονοµικής περιφέρειας, σε τέσσερα ισόποσα βήµατα, δηλαδή τα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026. Αυτό σηµαίνει ότι το 2026 εντός κάθε αγρονοµικής περιφέρειας, η µοναδιαία  αξία όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης θα εξισωθεί µε τον περιφερειακό µέσο όρο, πράγµα που σηµαίνει ότι για κάθε µια από τις τρεις κατηγορίες θα υπάρχει µια τιµή – αξία δικαιώµατος.

Πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ