Τι δήλωσαν Χαλκίδης και Βοργιάδης
Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή συμπύρηνων ροδάκινων. Άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες και υπάρχει πρόβλημα εργατών γης αλλά και διακίνησης – απορρόφησης προϊόντων από τα εργοστάσια μεταποίησης. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν άμεσα να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου για να ξεκαθαριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να προτείνουν λύσεις για το παρόν και το μέλλον του προϊόντος.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «εργάτες γης δεν υπάρχουν και για να υπάρξουν θα πρέπει να δώσει κίνητρα η κυβέρνηση. Όπως επιδοτεί ασφάλιση ή δίνει κίνητρα σε τουρισμό και εστίαση θα πρέπει να δώσει και στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση για να έρθουν εργάτες στον κλάδο. Μας λένε επιχειρηματίες ας μας επιδοτήσουν σαν επιχειρηματίες.
Έχει ξεκινήσει η ποικιλία Άνδρος και ακόμη μιλάμε για προφορικές τιμές. Την Κατερίνα δεν την ήθελαν τα προηγούμενα χρόνια, πέρσι όμως αυτή η ποικιλία άντεξε και έδωσε παραγωγή. Υπάρχουν ποικιλίες, όπως η Α37 και Α39, που όπως φάνηκε φέτος δεν τις θέλει η μεταποίηση.
Η λύση είναι αναδιάρθρωση ή αγρανάπαυση. Δεν μπορεί ένα χρόνο να καλλιεργούμε ροδάκινα και στη συγκομιδή να μας λένε ότι δεν τα θέλουν και να ψάχνουν αφορμές να μας τα πάρουν κλαρίσια (3 – 4 λεπτά φτηνότερα).
Όσο για την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και τα προβλήματα στις εξαγωγές, που έφερε ο πόλεμος της Ουκρανίας, το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε για αυτό οι αγρότες. Για αυτό θα πρέπει να μας στηρίξουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, τόνισε ότι «συνεχίζονται τα προβλήματα στη διακίνηση συμπύρηνων ροδάκινων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο για ακόμη μια φορά δεν έγιναν παραλαβές από τα εργοστάσια κομπόστας.
Φαίνεται ότι φέτος θα υπάρξουν δυο τιμές παραγωγού στα 31 και 33 λεπτά το κιλό (μικτά). Ξεκίνησε η ποικιλία Άνδρος αλλά Α37 και Α39 φάνηκε φέτος ότι δεν τις θέλει η μεταποίηση. Επίσης οι διακοπές στην παραλαβή που κάνουν τα εργοστάσια οδηγούν πολλούς εργάτες να σταματήσουν και να πάνε σε άλλη καλλιέργεια.
Ζητάμε άμεσα να υπάρξει μια κοινή κλαδική συνάντηση από τους εκπροσώπους των μεταποιητών (ΕΚΕ), των αγροτικών συλλόγων, των εκπροσώπων της περιφέρειας, των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών από τις περιοχές που έχουν παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων, στην οποία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για φέτος όσον αφορά την τιμή και τη διακίνηση του προϊόντος αλλά και για το μέλλον, όσον αφορά τις ποικιλίες, την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και τις νέες φυτεύσεις».