Την επανεξέταση των ποσών της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια με βάση τις εισοδηματικές ανάγκες, την εισαγωγή επιπλέον προϋποθέσεων για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης και διευκρινίσεις όσον αφορά τη λήψη αναδιανεμητικής ενίσχυσης από αγρότες που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλές περιφέρειες ενίσχυσης (αροτραίες, δέντρα, βοσκοτόπια), ζητά η Κομισιόν στις παρατηρήσεις που δημοσίευσε για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027.
Πιο συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις συνοψίζονται ως εξής:
Βασική Ενίσχυση
Ζητείται καλύτερη επεξήγηση για τα στρεμματικά ποσά ανά περιφέρεια ενίσχυσης, και να επαναεξεταστούν στη βάση των εισοδηματικών αναγκών ανά κλάδο (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκοτόπια)
Εθνικό Απόθεμα
Η Ελλάδα καλείται να διευκρινήσει:
1) Εάν όλα τα δικαιώματα με αξία κάτω των 250 ευρώ θα λήξουν αυτόματα στην αρχή του ημερολογιακού έτους 2023.
2) Εάν προβλέπει την εξυπηρέτηση άλλων κατηγοριών αγροτών πέρα από τις υποχρεωτικές κατηγορίες νέων και νέων αγροτών (και κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή τελεσίδικης διοικητικής πράξης της αρμόδιας αρχής).
3) Υπό ποιες προϋποθέσεις επιστρέφουν στο Απόθεμα τα δικαιώματα ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί (π.χ. «ειδικά για το 2022-2023, εάν δεν ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα, θα επιστραφούν στο αποθεματικό» αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο).
4) Γιατί γίνεται αναφορά σε ρήτρα απροσδόκητου κέρδους, καθώς αυτό φαίνεται άσχετο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νέα «πρώτη κατανομή» δικαιωμάτων στο πλαίσιο της βασικής ενίσχυσης.
5) Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τη μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης και όχι στην αξία τους σε περιπτώσεις μεταφοράς δικαιωμάτων χωρίς γη.
Αναλυτικά το κείμενο με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στον ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, διαθέσιμο εδώ
Συνδεδεμένες ενισχύσεις
1) Ζητείται από τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη στόχευση των παρεμβάσεων της συνδεδεμένης ενίσχυσης (π.χ διαφορετικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για συγκεκριμένους τύπους γεωργίας κ.λπ.).
2) Η Ελλάδα καλείται να διευκρινίσει και να επανεξετάσει την απόφασή της όσον αφορά την επιλογή να μην θεσπιστούν όρια επιλεξιμότητας ως προς τον μέγιστο αριθμό εκταρίων/ζώων ή τη μέγιστη πυκνότητα ζώων, ιδίως για παρεμβάσεις που στοχεύουν στην εντατική ζωική παραγωγή ή σε καλλιέργειες που συνδέονται συνήθως με εντατική χρήση νερού ή/και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
3) Αν και η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων (π.χ. πορτοκάλια, ξηροί καρποί, βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, μεταξοσκώληκες) σε ορισμένους τομείς λόγω της ανάγκης να αυξηθεί ο βαθμός αυτάρκειας και/ή να μετριαστούν οι εισαγωγές, πρέπει να αντιταχθεί ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, δεδομένου ότι οι συνδεδεμένες πληρωμές έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τη δυσκολίας του επιλέξιμου τομέα/παραγωγής βελτιώνοντάς την ανταγωνιστικότητα, ποιότητα ή βιωσιμότητά του.
Αναδιανεμητική ενίσχυση
1) Τα κατώτατα όρια μεγέθους της εκμετάλλευσης που ορίζονται ανά περιφέρειες ενίσχυσης και ιδίως το ελάχιστο όριο για την αρόσιμη γη πρέπει να αιτιολογούνται περαιτέρω.
2) Η Ελλάδα θα πρέπει να διευκρινίσει εάν οι εκμεταλλεύσεις που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος εκμετάλλευσης θα εξαιρεθούν από την αναδιανεμητική ή όχι (και εάν ναι, αιτιολογήστε). 3) Η Ελλάδα καλείται να διευκρινίσει πώς θα παρασχεθεί η στήριξη σε εκμεταλλεύσεις με περιοχές σε πολλές περιφέρειες ενίσχυσης.
Συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών
Εξηγήστε την επιλογή των 250 στρεμμάτων ως κατώτατο όριο για τα 7 ευρώ το στρέμμα, καθώς και τις διακυμάνσεις των ελάχιστων και μέγιστων ποσοτήτων ενίσχυσης.