Date:

Share:

Γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου γίνεται προτεραιότητα με την πρώτη ευκαιρία αναθεώρησης της ΚΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπάνια ενημέρωσης για το τί θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ, ενόψει της έναρξης εφαρμογής της από τον Ιανουάριο του 2023, προανάγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια απόπειρα να μετριάσει τις ανησυχίες των παραγωγών ότι ξεκίνησαν ήδη οι σπορές των χειμερινών σιτηρών και το τοπίο παραμένει θολό.

Μιλώντας σε παραγωγούς από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Ημαθία και το Κιλκίς, σε εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι υπάρχει σχετική ετοιμότητα και μόλις οριστικοποιηθεί επίσημα η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου θα παρέχουν στους αγρότες όλη την αναγκαία ενημέρωση ως προς το θα ισχύσει με το «πρασίνισμα», τα eco schemes, αλλά και το τί καλλιέργειες θα πρέπει να επιλέξουν για τις επιδοτήσεις.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

Στην ίδια εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς επικαλούμενος το γεγονός ότι το 60% των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι άνω των 65 ετών, παρότρυνε τον υπουργό, να προχωρήσει, όταν έρθει η ώρα για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος ηλικιακής ανανέωσης του πρωτογενή τομέα.

«Στις δενδρώδεις καλλιέργειες τα προβλήματα είναι μικρότερα, όμως στις αροτραίες, αλλά και στην κτηνοτροφία ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκτάσεων δεσμεύεται για τις ενισχύσεις από ηλικιωμένους ανθρώπους, άνω των 70-75 ετών, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν παράγουν τίποτε. Βιοπορίζονται από τις ενισχύσεις, αλλά η χώρα δεν παράγει αγροτικό ΑΕΠ. Δεν παράγει στάρι, καλαμπόκι, κρέας, γάλα, όλα αυτά για τα οποία εξαρτόμαστε από τις εξαγωγές, αποδεικνύοντας πόσο γυμνή είμαστε κατά την πρόσφατη κρίση κορωναϊού και την πολεμική σύρραξη Ουκρανίας και Ρωσίας. Άρα στην ενδιάμεση αναθεώρηση σας λέμε εκ των προτέρων, πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά να εφαρμοστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Να δοθούν κίνητρα στους ηλικιωμένους παραγωγούς, να μεταβιβάσουν τη δραστηριότητά τους σε νεότερους για να μεγαλώσει και το μέσο μέγεθος της εκμετάλλευσης και το αγροτικό ΑΕΠ και να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι», ανέφερε.

Καμπάνια ενημέρωσης από το Δεκέμβριο

«Έχουμε πάρει την έγκριση για το στρατηγικό σχέδιο, αλλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα υπάρξει μια ενημέρωση σε όλη τη χώρα με κλιμάκια που θα δημιουργηθούν από το υπουργείο, ώστε οι παραγωγοί μας να ξέρουν πως θα πορευτούν» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού «αυτό που ουσιαστικά υπάρχει ως γενική κατεύθυνση είναι πως φέτος δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές σε σύγκριση με ό,τι ίσχυσε την προηγούμενη περίοδο».

Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον πρωτογενή τομέα ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους παραγωγούς και στο πλαίσιο αυτό θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ και ότι επίκειται το επόμενο διάστημα η καταβολή των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.

«Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να κρατήσουμε όρθιο τον αγρότη και δίνουμε κάποια χρήματα. Δεν θα ισχυριστώ -και δεν το κάνει ούτε και η κυβέρνηση- πως η στήριξη που παρέχεται με διαφόρους τρόπους λύνει το πρόβλημα των αγροτών. Είναι χρήματα όμως που τα δίνουμε στοχευμένα, κυρίως στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί εκείνοι δεν έχουν άλλο εισόδημα. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα χρήματα να καλύπταμε και τους ετεροαπασχολούμενους», ανέφερε και τόνισε ότι «η στήριξη με το αγροτικό πετρέλαιο το καλοκαίρι με τα 15 λεπτά στην αντλία, στοίχισε πολύ στο κράτος και δυστυχώς διεκόπη. Ελπίζω να ξανασυνεχιστεί και πιέζω προς την κατεύθυνση αυτή».

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ενεργειακό πρόβλημα, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως είναι αναγκαίο να αποκτηθεί ενεργειακή αυτονομία στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και στους ΤΟΕΒ. «Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Κώστα Σκρέκα, ώστε να μπορέσουμε το εναπομείναν τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης να αξιοποιηθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπου είναι αυτό δυνατό, μέσω net metering, γιατί όταν ένας ΤΟΕΒ ή μια εκμετάλλευση λύσει το ενεργειακό ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητά τους», υποστήριξε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός επισήμανε πως θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να περιλάβει και νέα αίτια στη λίστα των αποζημιώσεων, αλλά και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου στους παραγωγούς. Πρόσθεσε δε, πως σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας, το οποίο θα είναι εναέριο και επίγειο, όπως κι ένα πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργητών, ενώ συμπλήρωσε πως «στεκόμαστε δίπλα στον αγρότη και προσπαθούμε και με τα deminimis όπου υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε ζημίες που δεν εντάσσονται στον ΕΛΓΑ».

Προανάγγειλε, ακόμη πως τον επόμενο μήνα θα φέρει στη Βουλή το νόμο για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, διότι όπως είπε «δυστυχώς μέχρι σήμερα οι έρευνες που γινόταν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, διεξαγόταν χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, ώστε κατόπιν να γίνουν εφαρμοσμένη αγροτική πολιτική στο πεδίο». Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου εντάχθηκαν το μαλακό σιτάρι με τον αραβόσιτο, στα μικρά και μεγάλα αρδευτικά έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ύψους 705 εκατ. ευρώ, αλλά και στο νέων αγροτών, προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, που οργανώθηκε από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρο Καράογλου, παραγωγοί επιχείρησαν να ενημερωθούν από τον υπουργό τί θα γίνει με το deminimis για τις καταστροφές σε πυρηνόκαρπα από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, πως θα αποζημιωθούν οι ζημίες στα ρύζια από το χαλάζι που έπληξε το αγρόκτημα του Αιγινίου Πιερίας αρχές Οκτωβρίου, ενώ από το συνεταιρισμό Παλαιού Μυλοτόπου, αναφέρθηκε πως τα 220 μέλη του αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την πλατφόρμα για το λίπασμα, καθώς το σύστημα τους πετούσε έξω.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ