Σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο συνεννόησης, κυρίως σε θέματα αρχής, κινήθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα επικαιρότητας (έκτακτες ενισχύσεις αγροτών), οργανωτικές υποθέσεις αλλά και μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της νεοσύστατης οργάνωσης.
Το ύφος της συνάντησης κούμπωσε σε κάθε πτυχή αυτού που λέμε θεσμική εκπροσώπηση κλάδου της οικονομίας. Η συνεδρίαση έγινε στα γραφεία της πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ στους Αμπελόκηπους, με το σώμα των συνεταιριστών να υποδέχονται τον υπουργό θερμά, χαιρετίζοντας την μεταρρύθμιση στο ΟΣΔΕ. Οι θεματικές που συζητήθηκαν εστιάζουν στα εξής:
- Κόστος ενέργειας
- Συνεταιριστική περιουσία
- Φορολογικές ελαφρύνσεις συνεταιρισμένων αγροτών
- Διώξεις προέδρων συνεταιρισμών
- Εργάτες γης
- Χρηματοδότηση ΕΘΕΑΣ
Το κλίμα της συζήτησης διαμόρφωσε το κοινό αίσθημα συνεταιριστών και υπουργού ότι η αγροτική εκπροσώπηση εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με την ΕΘΕΑΣ να καλείται να αντικαταστήσει μια ιστορική οργάνωση όπως ήταν η ΠΑΣΕΓΕΣ, χωρίς όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να αναπτυχθούν οι παθογένειες που ώθησαν σε αυτά.
Απαγκίστρωση από τα κρατικά ταμεία
Από νωρίς ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι καλό θα ήταν η σχέση κράτους και ΕΘΕΑΣ να παραμείνει θεσμική και να μην διαβρωθεί μέσα από κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το παραπάνω σχολιάστηκε με αφορμή το αίτημα της ΕΘΕΑΣ για εξασφάλιση μιας ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης με όριο τα 600.000 ή 700.000 ευρώ με τα οποία θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων της σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς και η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να αναπτύξει θέσεις και να προχωρήσει σε μετρήσεις που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του κλάδου. Ο υπουργός απάντησε πως αντί χρηματοδότησης θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια εργαλεία που θα διευκόλυναν το σκοπό αυτό, ωστόσο είναι κάτι που θα προκύψει στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι προς το παρόν αποκλείεται μια αγκίστρωση της ΕΘΕΑΣ στις εκάστοτε κυβερνητικές γραμμές με μοχλό πίεσης την χρηματοδότησή της, κάτι που αξιολογείται θετικά.
Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεταιρισμένους αγρότες
Ενδιαφέρον έχει και η πρόσδεση του Γιώργου Γεωργαντά στην ομάδα κυβερνητικών στελεχών (υπό τον υπουργό Βεσυρόπουλο) που προωθούν φορολογικές ρυθμίσεις στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν μπορεί στην Ευρώπη ο όγκος προϊόντων που διακινείται μέσα από συνεργατικά σχήματα να είναι 3 φορές πάνω απ΄ό,τι στην Ελλάδα», ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεταιρισμένους αγρότες. «Οτιδήποτε περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς, είναι δηλωμένο» θα πει από την πλευρά του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, σχολιάζοντας ότι πρώτη φορά δίνονται πρακτικά οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή των αγροτών στις συνεταιριστικές δομές.
Μέσα στο μήνα οι έκτακτες ενισχύσεις
Στο ζήτημα των έκτακτων ενισχύσεων για την διευκόλυνση των αγροτών εν μέσω σημαντικών ανατιμήσεων στα καλλιεργητικά έξοδα, το οποίο έθεσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο υπουργός Γεωργαντάς περιορίστηκε στο να αναφέρει, πως εντός του μήνα, όταν θα μάθει από τις Βρυξέλλες το ποσοστό το οποίο θα μπορέσει να μεταφέρει από τον δεύτερο πυλώνα, θα είναι σε θέση να μιλήσει ξεκάθαρα για τους τομείς που θα ενισχυθούν, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι στις προθέσεις του υπουργείου παραμένουν το αγροτικό πετρέλαιο, τα λιπάσματα και ίσως μια νέα ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.
Αξιοποιήσιμες συνεταιριστικές δομές
Για την επιστροφή της συνεταιριστικής περιουσίας στον αγροτικό κόσμο τοποθετήθηκε ο β’ αντιπρόεδρος, Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέροντας ότι ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει διαμορφώσει μια επιτροπή, έργο της οποίας είναι η καταγραφή όλων αυτών των δομών που έχουν περάσει στην διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ στη συνέχεια θα επιχειρηθεί μια συμφωνία με διαμεσολαβητή την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να επιτραπεί στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα των δομών αυτών, είτε μέσω της εξαγοράς τους στις χαμηλές τιμές με τις οποίες «χτυπάνε» τις εγκαταστάσεις διάφορα funds, είτε μέσω ενός δίκαιου διακανονισμού. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι θα μπορούσε το υπουργείο του να μεσολαβήσει στην προσπάθεια αυτή και στις συζητήσεις με την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, αφού πράγματι υπάρχουν δομές σε πολύ καλή κατάσταση που θα μπορούσαν άμεσα να αξιοποιηθούν μέσα στην συγκυρία των τελευταίων μηνών και οι οποίες ωστόσο παραμένουν κλειδωμένες.
Στην ίδια ενότητα της συζήτησης, συζητήθηκε το ζήτημα των διώξεων συνεταιριστών αλλά και η υπόθεση της διευκόλυνσης εισόδου εργατών γης. Για το τελευταίο, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι θα μπορούσε μέσω του Αναπτυξιακού να χτίσουν οι συνεταιρισμοί ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό, με τον υπουργό να ακούει θετικά την πρόταση και να σχολιάζει ότι σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά κρατική υπόθεση η εξασφάλιση ικανού αριθμού εργατών γης».
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Το δελτίο Τύπου της ΕΘΕΑΣ με αφορμή τη συνάντηση αναφέρει τα εξής:
Έπιασε δουλειά η ΕΘΕΑΣ
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπό την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιωργαντά με αντικείμενο την προώθηση πολιτικών προς επίλυση προβλημάτων του αγροτικού χώρου.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΘΕΑΣ για την ουσιαστική αναβάθμιση του αγροτικού χώρου, τη στήριξη των παραγωγών, που δοκιμάζονται απ’ την ενεργειακή -και όχι μόνο- κρίση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών προϊόντων αποτέλεσαν τους κύριους άξονες της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος με τις επισημάνσεις του έθεσε το πλαίσιο τις περαιτέρω συνεργασίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον θεσμικό ρόλο της ΕΘΕΑΣ, αλλά και τις προκλήσεις που από κοινού με την πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει.
Με έμφαση, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, ανέδειξε τα μείζονα ζητήματα που αυτή την περίοδο έντονα απασχολούν τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, τονίζοντας ότι οι λύσεις επείγουν και πρέπει να είναι αποτελεσματικές, καθώς δεν υπάρχει το περιθώριο για ημίμετρα και μη ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα απαντούν στην καρδιά των προβλημάτων. Ιεραρχώντας τα, στην κορυφή έθεσε το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, με τους κινδύνους που πλέον προβάλουν εφιαλτικά, για αυτή καθ’ αυτή την παραγωγή.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε μία σειρά από παράλληλα θέματα, που έχουν να κάνουν με θεσμικές βελτιώσεις που θα ενισχύσουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ, την ανταγωνιστικότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, τον προσανατολισμό σε ένα σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και θα απαντά τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής σε σχέση με την μεταποίηση, την προώθηση – εφοδιαστική αλυσίδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότερες συνέργειες και να αναδειχτούν μέσω των Συνεταιρισμών, υγιή ανταγωνιστικά σχήματα, που θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα αξίας. Συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα, που άλλα έχουν πρακτικό αντίκτυπο, όπως αυτό των εργατών γης ή θεσμικού χαρακτήρα όπως η εκπροσώπηση της ΕΘΕΑΣ στην Copa Cogeca.
Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την συνολική προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο σε όλα τα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας, ότι προσβλέπει στην θεσμική συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, σε θεμέλια φερεγγυότητας και σε πλαίσιο καθορισμένο με συγκεκριμένους κανόνες. Να σημειωθεί, ότι βούληση του κ. Γεωργαντά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ είναι να υπάρξουν σε επόμενες κοινές συνεδριάσεις, με συγκεκριμένη θεματολογία, έτσι ώστε να προωθούνται πολιτικές προς επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου.