Θεματική ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες της ΚΑΠ για δέκα μήνες ανέπτυξε ένα μείγμα μεθόδων και δεικτών για τη στήριξη των κρατών μελών στην αξιολόγηση της εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ.
Τι είναι το γεωργικό εισόδημα και πώς επηρεάζεται; Ποια είναι η επίδραση της εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ στο επίπεδο του γεωργικού εισοδήματος, τη μεταβλητότητα και την κατανομή; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της ΚΑΠ με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος;
Τα ερωτήματα αυτά μπορεί να είναι ενδιαφέροντα για τα κράτη μέλη κατά την αξιολόγηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΑΠ. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτεί ειδικές γνώσεις των υφιστάμενων προσεγγίσεων και εργαλείων για την ανάλυση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται από τις παρεμβάσεις εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές, που εκπονήθηκαν από τη θεματική ομάδα εργασίας, συνιστούν ιδίως τον υπολογισμό της αποδοτικότητας της μεταφοράς εισοδήματος των παρεμβάσεων εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ, διότι εξετάζουν σε ποιο βαθμό η στήριξη μεταφέρθηκε πράγματι σε πρόσθετο εισόδημα για τους δικαιούχους.
«Ήταν δύσκολο, αλλά είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε στις κατευθυντήριες γραμμές απλούστερες και πιο προηγμένες προσεγγίσεις, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη. Στόχος ήταν η παροχή πρακτικής, εύληπτης καθοδήγησης για μη ειδικούς, ενσωματώνοντας παράλληλα περισσότερο τεχνικό περιεχόμενο για τις διαχειριστικές αρχές και τους αξιολογητές που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους» δήλωσε η Alice Devot, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Εργασίας.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν διάφορες παρεμβάσεις εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ, όπως η βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα, η συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα, η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, η άμεση στήριξη που παρέχεται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά ανά περιοχή μειονεκτήματα και περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα και η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για νέους γεωργούς. Από κοινού, προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ.
Το έγγραφο είναι δομημένο για να καθοδηγήσει τον αναγνώστη στα διάφορα βήματα αξιολόγησης και τις πτυχές που πρέπει να διερευνήσει. Για κάθε υποθέμα – επίπεδο εισοδήματος, μεταβλητότητα και κατανομή, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν κριτήρια κρίσης και σχετικούς δείκτες, παρείχαν τεχνική καθοδήγηση για τη διεξαγωγή ποσοτικών αναλύσεων, καθώς και πρακτικά παραδείγματα ερμηνείας των ευρημάτων.