Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ εκκοκκιστικών επιχειρήσεων της χώρας και μεγάλων εμπορικών οίκων του εξωτερικού, «έκρυβαν» τα «πηγαδάκια» στα τραπέζια και τους διαδρόμους των «5ων Μεσογειακών Δρόμων Βάμβακος».
Μια εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι, παρά τη διεθνή συγκυρία, ο ελληνικός «λευκός χρυσός» λόγω της υψηλής του ποιότητας, μπορεί και βρίσκει εύκολα το δρόμο για τις αγορές.
Όπως μεταφέρθηκε στην Agrenda από αξιόπιστες πηγές υπολογίζεται πως μέσα σε ένα απόγευμα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, που είχε σκοπό να προκαλέσει τέτοιες συνεργασίες, «κλείστηκαν» αγοραπωλησίες που ξεπερνούν αθροιστικά τους 3.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος.
Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό από αγορές όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, τους μεγαλύτερους μας πελάτες για το προϊόν, ωστόσο, η παρουσία στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπων από όλα τα μεγάλα εμπορικά «σπίτια» του κλάδου διεθνώς, όπως των ECOM, OLAM, OTΤΟ, CAM, Louis Dreyfus, Reinhart και άλλων, αλλά και πασίγνωστων οίκων μόδας όπως η Lacoste και η Gucci, έδωσε την ευκαιρία να γίνουν ευρύτερες ζυμώσεις με τους Έλληνες εκκοκκιστές. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο, μέχρι τώρα εκτιμάται πως έχουν πωληθεί σχεδόν 150.000 τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος (σ. σ. ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 50% της εθνικής παραγωγής), χωρίς, ωστόσο, στο σύνολο τους οι συγκεκριμένοι όγκοι να έχουν διαμορφώσει και την τιμή τους.
Διαμορφωμένη τιμή για το 20-30% της ελληνικής παραγωγής
«Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει γύρω στους 80.000 – 100.000 τόνοι, με σταθερές τιμές ή με βάση τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου και παραμένει ανοικτή η τιμή για μια ποσότητα περίπου 50.000–70.000 τόνων με βάση τα συμβόλαια Μαρτίου ή μεταγενέστερων τιμών του χρηματιστηρίου. Και αυτό, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έχουν διαμορφωθεί και οι τιμές προς τους παραγωγούς», μας εξήγησαν πηγές του εκκοκκιστικού χώρου. Πρακτικά, όπως είπαν «διαμορφωμένη τιμή διαθέτει περίπου 20% – 30% της ελληνικής παραγωγής και είναι περίπου ίση με την ποσότητα των παραγωγών που έχουν κλείσει την τιμή τους, είτε με προπωλήσεις, είτε επιλέγοντας την τιμή ημέρας κατά τη διάρκεια της εκκκοκκιστικής περιόδου. Ένα μέρος επίσης είναι πουλημένο με βάση τα συμβόλαια Μαρτίου ή μεταγενέστερων μηνών του Χρηματιστηρίου και ένα μέρος είναι απούλητο και δεν έχει συμβολαιοποιηθεί ακόμη».
Πολλή κουβέντα, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση και για τις ανησυχίες που εγείρονται από την πίεση που ασκείται στο premium του ελληνικού βάμβακος, το οποίο, ενώ συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 10-11 σεντς ανά libra, εσχάτως παρουσιάζει μια μεταβλητότητα και αυτή τη στιγμή κινείται κάτω από αυτό το μέσο όρο.
«Είναι απόρροια του γεγονότος ότι από τη μια τώρα, που πλησιάζουμε στην περίοδο του κλεισίματος των τιμών, η προσφορά του προϊόντος αυξάνεται και από την άλλη έχει μειωθεί λιγάκι η κατανάλωση», λένε οι συνομιλητές μας, οι οποίοι ωστόσο καθησυχάζουν πως «επειδή φέτος το ελληνικό βαμβάκι έχει πολύ καλή ποιότητα δεν κινδυνεύει από την άποψη της διάθεσης. Το προϊόν έχει τους παραδοσιακούς αγοραστές του, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα το απορροφήσουν. Η παρουσία, άλλωστε στο συνέδριο, του συνόλου των μεγάλων εμπορικών οίκων, είναι δηλωτική του υψηλού ενδιαφέροντος που υπάρχει για το προϊόν».
Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη, εν τω μεταξύ, πέρασε και η παρουσία στο συνέδριο αντιπροσώπων διεθνών brands μόδας όπως των Lacoste και Gucci, οι οποίοι, κατά τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Agrenda, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το ελληνικό βαμβάκι, αλλά και το ευρωπαϊκό σήμα «EUCOTTON».
Το EUCOTTON κεντρίζει τους οίκους µόδας
Εκπρόσωποι οίκων µόδας έδειξαν ενδιαφέρον για το σήµα EUCOTTON, αλλά και για το πρόγραµµα ιχνηλάτισης που ετοιµάζεται και εξέφρασαν την επιθυµία να κλειστούν κάποιες συναντήσεις, σε ανώτερο επίπεδο των οµίλων τους, προκειµένου να τους εξηγηθεί περαιτέρω η σχετική πρωτοβουλία για να µετουσιωθεί σε συµφωνία σε επίπεδο πρώτης ύλης. «Το ελληνικό βαµβάκι είναι υψηλής ποιότητας και διαθέτει µια σειρά από πιστοποιήσεις που υποδηλώνουν τον υπεύθυνο τρόπο παραγωγής του προϊόντος. […]Όλα αυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τους. ∆ιότι αυτό που έχουν στο πίσω µέρος του µυαλού τους είναι να µπορούν να πουν ελάτε να πάρετε ελληνικό βαµβάκι, που έχει µεταποιηθεί από αυτή την αλυσίδα, για να φτάσει σε εµάς µε πλήρη ιχνηλάτιση» είπε συνοµιλητής µας. Ιδιαίτερη µνεία στο EUCOTTON έκανε στην τοποθέτηση του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών Εξαγωγέων Βάµβακος, Αντώνης Σιάρκος, χαρακτηρίζοντάς το ως την «κορωνίδα» των ενεργειών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συµµαχίας Βάµβακος για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, αλλά και των πιστοποιήσεων που ακολουθούν το προϊόν Υπογράµµισε δε, πως το «Non GMO, High quality, Responsible produced είναι το «µότο» της προωθητικής καµπάνιας που τρέχει στο πλαίσιο της δράσης «enjoy its from Europe».