Date:

Share:

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλά για αποζημιώσεις, εισφορές και προσλήψεις εκτιμητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις πληρωμές αποζημιώσεων, τις προσλήψεις γεωπόνων – εκτιμητών αλλά και για την αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης, μιλά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στον ΑγροΤύπο.

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1957. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κατεύθυνσης Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης. Εξελέγη Βουλευτής Αρκαδίας στις Εθνικές εκλογές των ετών 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007-2009 και Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2013. Από το 2019, επί κυβερνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πρόεδρος στον ΕΛΓΑ. 

1. Έχετε προγραμματίσει πληρωμές αποζημιώσεων εντός του 2022 κι αν ναι ποια προϊόντα αφορούν; Πότε αναμένεται να εξοφληθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές του 2022;

Πραγματοποιήσαμε μία σημαντική πληρωμή πριν από τα Χριστούγεννα τόσο για ζημίες σε καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ο οποίες προκλήθηκαν εντός του 2022 όσο και για την ενίσχυση πυρόπληκτων παραγωγών μας από τις Πυρκαγιές 2021, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επίσης εξοφλήθηκε το υπόλοιπο 30% στους παραγωγούς, των οποίων οι  καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ, καταβάλλει αποζημιώσει εντός του έτους, στο οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.
Ο Οργανισμός κινείται με ταχύτητα, αξιοπιστία και καταβάλει τις αποζημιώσεις με φερεγγυότητα σε μία δόση, στο 100% της αξίας τους έναντι του παρελθόντος όπου οι αποζημιώσεις κατεβάλλοντο τμηματικά και μετά από 18 μήνες.
Είναι μία αισθητή διαφορά, την οποία γνωρίζει η αγροτική κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι το εκτιμούν ιδιαιτέρως αυτούς τους δυσμενείς καιρούς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις Πυρκαγιές 2021 θα συνεχιστούν και στις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ ή είναι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν δήλωναν στις εφορίες τους αγροτικό εισόδημα αλλά για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.
Οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις καλλιέργειές τους, οι οποίες επλήγησαν στο Προανθικό Στάδιο του Παγετού Άνοιξη 2021, λόγω των διατάξεων της συγκεκριμένης ΚΥΑ, θα αποζημιωθούν επίσης αρχές του έτους 2023, με άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο και ουδείς θα μείνει εκτός των προνοιών, τις οποίες έχει σχεδιάσει η Διοίκηση του ΕΛΓΑ και η Κυβέρνηση.

2. Τι προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ; Έχετε προγραμματίσει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών; Θα αυξηθούν τα ζημιογόνα αίτια στην φυτική παραγωγή; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση επί του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Η συζήτηση για τις αλλαγές του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ έχει μακρά διάρκεια.
Την αξιοποίησαν η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και η Διοίκησή τους στον ΕΛΓΑ για να εμπαίζουν τους αγρότες ότι επρόκειτo με έναν θεαματικό τρόπο, αφενός να εντάξουν όλες τις περιπτώσεις ζημιών και κινδύνων στον Κανονισμό και αφετέρου να καταβάλλουν γενναιόδωρες αποζημιώσεις.
Δυστυχώς καμιά από τις υποσχέσεις τους δεν πραγματοποιήθηκε.
Ούτε ο Κανονισμός άλλαξε ούτε βεβαίως εξασφαλίστηκαν πόροι ούτως ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή αποζημιώσεων πέραν όσων σήμερα καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ.

Εμείς δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο.
Ευθύς εξαρχής εξηγήσαμε ότι είναι σημαντική υπόθεση να επιβιώσει οικονομικά ο ΕΛΓΑ, με τον ισχύοντα Κανονισμό. Αυτήν την τίμια εξήγηση με τους παραγωγούς μας, την γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι και φέρει την δική μου υπογραφή.

Έκτοτε επιτύχαμε να καταβάλλουμε αποζημιώσεις, όπως ήδη προανέφερα, στο 100% της αξίας τους και σε μία πληρωμή με την συνεργασία σοβαρών μελετητικών Οργανισμών , επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μία μελέτη, η οποία θα υποδείξει ποιες επιλογές πρέπει να γίνουν.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία βεβαίως και υποδεικνύουν την ανάγκη αύξησης της Ειδικής ασφαλιστικής Εισφοράς αλλά αυτό δεν αποτελεί επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ

Θα αναζητηθούν λύσεις τόσο μέσω κρίσιμων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η ανάγκη ίδρυσης ενός ταμείου, το οποίο θα καλύπτει ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και μέσω της έμμεσης χρηματοδότησης των παραγωγών και συνεπώς και του ΕΛΓΑ, με την ενίσχυση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς μέσω του νέου ΠΑΑ 2021-2027.

Η συζήτηση σε Κυβερνητικό επίπεδο έχει ξεκινήσει, για την ανάγκη όχι μόνο αναμόρφωσης του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ αλλά και της γενικότερης αναμόρφωσης του Οργανισμού σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, στην ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως με νέους επιστήμονες γεωτεχνικούς και βεβαίως με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών του συστημάτων.

3. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οι αποζημιώσεις που εισπράττουν είναι μικρότερες των εισφορών που πληρώνουν. Σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι στην ασφάλιση της ζωικής παραγωγής;

Σχετικά με την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά, την οποία καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι και η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή, δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τα γενικότερα έσοδα του ΕΛΓΑ και να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα γιατί αυτό θα αποτελούσε αναίρεση της λογικής της λειτουργίας ενός ασφαλιστικού οργανισμού, πολύ δε περισσότερο του ανταποδοτικού χαρακτήρα, τον οποίο έχουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.
Φιλοδοξούμε πράγματι, ο ΕΛΓΑ να εξελιχθεί σε έναν καθαρά ασφαλιστικό Οργανισμό στο άμεσο μέλλον και τότε να εφαρμοστεί το ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης της καλλιέργειας κάθε παραγωγού ούτως ώστε εκεί να μπορούν να αναπτυχθούν ιδιαίτερα κριτήρια, όπως συμβαίνει στην ευρύτερη αγορά των ασφαλίσεων.

4. Έχουν γίνει επί των ημερών σας στον ΕΛΓΑ, προσπάθειες για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού. Τι λέει το πλάνο σας για τις προσλήψεις γεωπόνων – εκτιμητών;

Η ισχύουσα νομοθεσία έχει επιτρέψει την αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω της «κινητικότητος».
Παράλληλα λόγω της απαγόρευσης σχεδόν των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, σε ποσοστό μάλιστα άνω του 80%, αφορά εργαζόμενους με ηλικία άνω των 55 ετών.
Αυτές οι δύο παράμετροι καθιστούν άμεση την ανάγκη ενίσχυσης του Ασφαλιστικού Οργανισμού σε ανθρώπινο δυναμικό.
Δυστυχώς οι διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται, η έγκριση προσλήψεων μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και η χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής του προσωπικού μέσω των αντικειμενικών διαδικασιών του ΕΛΓΑ, δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την άμεση ενίσχυση του Οργανισμού σε ανθρώπινο δυναμικό.
Για τον λόγο αυτό, η πρόταση της Διοίκησης είναι να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η δυνατότητα να προσλάβει ο ΕΛΓΑ προσωπικό με αυξημένα προσόντα, όχι μόνο γεωτεχνικούς αλλά και στον τομέα της Διοίκησης όπως στελέχη με γνώσεις οικονομίας και πληροφορικής μέσω της διαδικασίας, η οποία εγκρίθηκε για την ενίσχυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή των προσλήψεων με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια και απόλυτη διαφάνεια, με τριετείς συμβάσεις και προοπτική τριετούς ανανέωσής τους και αυτό να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία Κυβέρνησης, ΑΣΕΠ και Διοίκησης του ΕΛΓΑ.
Είναι η μόνη επιλογή, η οποία μπορεί να δώσει απάντηση στο κρίσιμο πρόβλημα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Πάντως προσφάτως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προσλήψεις 39 στελεχών για τον Οργανισμό μας και ετησίως έχουμε την δυνατότητα να προσλαμβάνουμε έναν μεγάλο αριθμό προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 8μηνης ή 5μηνης διάρκειας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών μετά από την πρόκληση ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
Για την επιβίωση του ΕΛΓΑ στο μέλλον χρειάζεται συλλογικού χαρακτήρα προσπάθεια, η οποία υπερβαίνει την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Απαιτείται η αντιμετώπιση του Οργανισμού ως εθνική υπόθεση για να διασφαλιστούν τόσο οι οικονομικές απαιτήσεις, οι οποίες συνεχώς αυξάνουν λόγω των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού με ταχύτατες διαδικασίες.
Εκείνοι, οι οποίοι υπόσχονται εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές για την προοπτική του ΕΛΓΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημαγωγοί και λαϊκιστές.
Άλλωστε αυτή η πρακτική είναι γνωστή όπως ανέφερα και από το πρόσφατο παρελθόν τους και έχει διαψευσθεί με κατηγορηματικό τρόπο.
Εμείς δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, λέμε στους παραγωγούς μας την αλήθεια και τους καλούμε σε μία ειλικρινή συζήτηση για την οικοδόμηση ενός ισχυρού Οργανισμού, εύρωστου οικονομικά, ο οποίος δεν θα διαψεύδει τις προσδοκίες  τους αλλά θα είναι κοντά τους όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται, όταν κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους και άρα το ετήσιο εισόδημά τους.
Είμαι αισιόδοξος ότι αυτήν την πραγματικότητα, αυτές τις αλήθειες είναι σε θέση να τις αντιληφθούν οι εταίροι της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής και να συμφωνήσουμε, επιτέλους, σε μία εθνική πολιτική.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρόεδρου του ΕΛΓΑ.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ