Date:

Share:

Πρόσθετα κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή ζήτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την παροχή πρόσθετων κινήτρων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του, στις Βρυξέλλες, σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».

Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες, ο Έλληνας ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ρόλος των πολιτικών είναι «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής».  

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:

  • Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,
  • την παροχή διευκολύνσεων,
  • τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  • τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,
  • την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς:

1) η πρόσφατη εμπειρία των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά τις πολιτικές μας στον αγροτικό τομέα,
2) οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σενάριο», τόνισε και κατέθεσε στοιχεία για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία, στην οποία το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ στον Έβρο που επλήγη από τις πυρκαγιές, παράγεται το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών: «Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή και υψηλούς κινδύνους για την επάρκεια τροφίμων», παρατήρησε.

Εκτίμηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα αλληλοεξαρτάται από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως είπε «η οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ταλανίζεται όχι μόνο από την κλιματική κρίση, αλλά και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία της αγοράς, τις διακυμάνσεις των τιμών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη γήρανση του αγροτικού δυναμικού. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση του αγροτικού εισοδήματος, και λόγω των καιρικών φαινομένων, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό», σημείωσε και  παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναπτύξει πολιτικές που θα στοχεύουν:

α) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, που διακρίνονται παγκοσμίως για την εξαιρετική τους ποιότητα,
β) στην διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ΚΑΠ που θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ενός σταθερού και αποδοτικού εισοδήματος για στους αγρότες και τις οικογένειες τους και
γ)  στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. 

Και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές μας πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, καθώς και στην προστασία των αγροτών και μέσω ενός πλαισίου κανόνων της λειτουργίας της αγοράς. Οφείλουμε να έχουμε κανόνες στις εμπορικές πολιτικές και να διασφαλίσουμε ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα πληρούν τα ίδια πρότυπα και προϋποθέσεις». 

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί, όπως είπε, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι- όπως μέχρι σήμερα- αρωγός και συνοδοιπόρος της αγροτικής οικογένειας, καθώς οι προκλήσεις, πλέον, υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Ημερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».

Ως πρώτο βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί την ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα, πιο άμεσο και πιο ευέλικτο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που κάνουν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία να ξαναβρούν την κανονικότητα και στη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και ελπίζουν για την επόμενη μέρα.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της σε όλα τα επίπεδα. Ότι θα συνδράμει ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, «να μειώσουμε τις καθυστερήσεις, να λειτουργήσουμε πιο άμεσα και να συνδεθούμε και ψυχικά, αλλά και λειτουργικά και πολιτικά με τις κοινωνίες οι οποίες πλήττονται».

Η συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη έχει ως εξής:

Ερ: Ποια είναι η κατάσταση των αγροτών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Υποφέρουν από τις πρόσφατες πλημμύρες και τι μπορεί να κάνειη Ε.Ε για να σας βοηθήσει;

Απ: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θέμα το οποίο απλώς το συζητούμε. Εμείς το αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές  στη Ρόδο, στη Μαγνησία, στην Αττική, στον Έβρο και πλημμύρες –όπως αυτές της Θεσσαλίας- έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος της χώρας μας, της οικονομίας της χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία έχουμε πάνω από 859 χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα- πλημμυρισμένα. Εχουμε το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωϊκής παραγωγής κατεστραμμένο. Έχουμε ανθρώπους ταλαιπωρημένους, έχουμε ανθρώπους ιδιαίτερα αγχωμένους για την επόμενη ημέρα. Όμως βλέπουν, ξέρουν ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους. Ελπίζουν και καλώς ελπίζουν. Ξέρουν ότι θα έχουν πρόβλημα για την επόμενη περίοδο, πρόβλημα με την παραγωγή, πρόβλημα με τις αγορές, όμως δεν το βάζουν κάτω και είμαστε δίπλα τους – σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε- να τους στηρίξουμε.

ΕΡ: Οι αγρότες τη δεδομένη αυτή στιγμή βρίσκονται πιεσμένοι εξ΄ αιτίας των πλημμυρών, από  την άλλη όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε γι΄αυτό;

ΑΠ: Αυτό είναι λίγο οξύμωρο. Συζητάμε για πλάνα, τα οποία θα τα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα 8-10 χρόνια, την ίδια στιγμή που εκείνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω η πλημμύρα ή η πυρκαγιά. Αρα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σε δύο επίπεδα και με την ίδια ταχύτητα. Πρέπει εκ των πραγμάτων να αλλάξει η στρατηγική  της. Πρέπει εκ των πραγμάτων το γεωργικό αποθεματικό της να γίνει πιο πλούσιο σε χρήματα, πιο ευέλικτο και πιο άμεσο. Πρέπει η ΕΕ –και σ΄αυτό είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και βοηθάει ήδη το ΕΛΚ που είμαστε μέλη του-να συνδράμει, έτσι ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να μειώσουμε τις καθυστερήσεις, να λειτουργήσουμε πιο άμεσα και να συνδεθούμε και ψυχικά, αλλά και λειτουργικά και πολιτικά με τις κοινωνίες οι οποίες πλήττονται.

ΕΡ: Ποιο είναι το όραμα του ΕΛΚ, αλλά και της Ν.Δ για το μέλλον της γεωργίας;

ΑΠ: Το πρόγραμμα και η στρατηγική του ΕΛΚ, άρα κατ΄επέκταση και του κόμματός μου της ΝΔ, που έχουμε την τιμή να ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα σημαντικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει ως πρώτη- πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του αγρότη, του ευρωπαίου αγρότη, κατ΄ επέκταση και του Έλληνα αγρότη. Μας έχει στηρίξει πολύ το ΕΛΚ και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄ αυτό. Μας έχει στηρίξει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν κάνει πιο ευέλικτη τη λειτουργία της Κοινότητας, της Ε.Ε, μας έχει στηρίξει σε θέματα ΠΓΕ, προϊόντων ΠΟΠ και θα μας στηρίξει ακόμη περισσότερο με την ανάδειξη του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Προσφάτως αναβαθμιστήκαμε σε επενδυτική βαθμίδα, δεν προλάβαμε να το χαρούμε, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, των πυρκαγιών και της πλημμύρας. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Με στρατηγικές, οι οποίες είναι απολύτως συντονισμένες και ταυτισμένες με αυτές του ΕΛΚ, με εμπιστοσύνη στις αξίες του κόμματός μας του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού, με εμπιστοσύνη στις αξίες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα. Η αλληλεγγύη μεταφράζεται σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡ: Τι περιμένετε από τη σημερινή εκδήλωση;

ΑΠ: Το ότι συζητά στην καρδιά του ΕΛΚ το πρόβλημα των αγροτών, οι κλιματικές αλλαγές πόσο τους επηρεάζουν και σε τι βαθμό και βεβαίως σε πρώτο πλάνο είναι και τα θέματα που καλείται η χώρα μας να διαχειριστεί είναι σημαντική υπόθεση. Είναι κέρδος.  Είναι μια εκδήλωση, την οποία τη χαιρόμαστε, συμμετέχουμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο, διότι δεν παύει η ισχυρότερη δύναμη-πολιτική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να είναι το ΕΛΚ. Στηρίζουμε, στηριζόμαστε και μαζί πορευόμαστε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ