Πρέπει να υπάρξει περισσότερη δράση από την κυβέρνηση για τα μήλα, τονίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, οι συνολικές εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 23/9/2022 ανέρχονται σε 11.354 τόνους, έναντι 15.750 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Οι ποσότητες μήλων που εξήχθησαν προς Αίγυπτο το συγκεκριμένο διάστημα του 2022 ανέρχονται σε 7.030 τόνους, έναντι 12.776 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, «μεγάλη ανησυχία για την διάθεση των μήλων μας είναι η έλλειψη μεγάλων ευκαιριών πωλήσεων στην Αίγυπτο δεδομένου ότι είναι ο κυριότερος παραλήπτης των προϊόντων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών) και επειδή η πώληση εκεί είναι σχεδόν αδύνατη αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν νέες αγορές.
Όμως η παλαιότερη απώλεια της Ρωσικής αγοράς και το εμπάργκο της Λευκορωσίας επιδρούν αρνητικά σε αυτές τις προσπάθειες.
Όλοι ανυπομονούν να αποκτήσουν περισσότερο έδαφος σε αγορές όπως η Μέση Ανατολή, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση φέτος, πλην όμως θα χρειαστούν έως και 1 – 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ γιατί το πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Σίγουρα η τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας θα αλλάξει την τιμή αποθήκευσης των μήλων και μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το κόστος θα διαμορφώσει τιμή που θα είναι πολύ υψηλή έως απαγορευτική.
Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη δράση από την κυβέρνηση για να αποτραπεί η ελλοχεύουσα προοπτική να μην συγκομιστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με συνέπεια ακόμη και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνται με το προϊόν αυτό.
Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι η τιμή ακόμη και των προς εμπορία μήλων δεν αυξάνεται επαρκώς σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν η τιμή πώλησής ανά μονάδα βάρους έχει αυξηθεί (+15% κατά μέσο όρο) εν αντιθέσει με τα μήλα που η τιμή παρουσιάζει στασιμότητα χωρίς βεβαίως να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής (+35% περίπου).
Χρειάζεται η χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής αλλά και αποθήκευσης των συγκομιζομένων μήλων, η αυστηρή επιτήρηση των εισαγομένων και η άμεση και έγκαιρη δραστηριοποίηση της Πολιτείας – τόσο διμερώς όσο και δια της ΕΕ – για την άρση των περιορισμών εισαγωγών της Αιγύπτου στα μήλα, τουλάχιστον για αυτή την παραγωγική περίοδο».