Με τα περισσότερα καρποφόρα φυλλοβόλα δέντρα να έχουν σχεδόν απωλέσει το φύλλωµά τους, έρχεται πλέον η ώρα που τα συνεργεία θα µπουν στους οπωρώνες να πραγµατοποιήσουν το ετήσιο κλάδεµα καρποφορίας.
Οι γεωπόνοι συνιστούν την εκτέλεσή του σχεδόν σε όλα τα φυλλοβόλα πριν την επαναβλάστησή τους την περίοδο της άνοιξης και πάντα εν µέσω λήθαργου, ώστε να µην αναπτυχθεί έπειτα µεγάλος αριθµός λαίµαργων αντιπαραγωγικών βλαστών.
Χρήση κατάλληλων εργαλείων
Το κλάδεµα γίνεται ευκολότερο και αρκετά πιο γρήγορο όταν χρησιµοποιούνται τα κατάλληλα εργαλεία, όπως:
- Αλυσοπρίονο για το κόψιµο κορµών.
- Απλό πριόνι για τους χοντρούς βλαστούς.
- Ψαλίδι κλαδέµατος για τα λεπτά κλαδιά.
- Κονταροψάλιδο για βλαστούς σε ψηλά σηµεία.
Μονόδροµος η απολύµανση µε χαλκό
Μπορεί ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος στο κλάδεµα καρποφορίας να διαφοροποιείται ανάλογα το είδος του δέντρου, ωστόσο η ανάγκη για απολύµανση των µικρών και των µεγάλων πληγών είναι διαχρονική, µε στόχο να διασφαλιστεί η προστασία του παραγωγικού δυναµικού των δέντρων από µυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.
Τα πλεονεκτήµατα της εφαρµογής µε χαλκούχα σκευάσµατα στον τοµέα της φυτοπροστασίας είναι η µεγάλη προσκολλητικότητα του στα φύλλα, η µεγάλη περίοδος δράσης του (εκτός και αν ακολουθήσει βροχόπτωση) και το µικρό τους σχετικό κόστος.
Ο επτάλογος του κλαδέµατος
Το κλάδεµα αποτελεί επιστήµη, µε κάθε είδος να απαιτεί ελαφρώς διαφορετικές τεχνικές, ωστόσο 7 βασικοί κανόνες έχουν επικρατήσει ως βάση:
- Συγκράτηση των δέντρων σε χαµηλό ύψος για την διευκολυνθεί η συγκοµιδή.
- Κλάδεµα ψηλών και πλάγιων βλαστών, ώστε να µειωθεί σταδιακά η τάση των δέντρων για βλαστική ανάπτυξη και να ενισχυθεί παράλληλα η καρποφορία.
- Κλάδεµα των πολύ χαµηλών βλαστών, καθώς παρεµβάλλονται σε λοιπές καλλιεργητικές εργασίες και στην συγκοµιδή.
- Κόψιµο και αποµάκρυνση ξερών και άρρωστων βλαστών.
- Αφαίρεση «λαίµαργων» βλαστών, αφού αναγνωριστούν.
- ∆ιατήρηση σχήµατος και συµµετρίας, ώστε να µην παρουσιαστούν φαινόµενα σπασίµατος βλαστών.