Date:

Share:

Στους τρεις αγρότες οι δύο έχουν εξασφαλισμένη την αναδιανεμητική ενίσχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε υπόθεση µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγρότες και γενικά ασχολούµενους µε την αγροτική παραγωγή εξελίσσεται η αναδιανεµητική ενίσχυση, ένα µέτρο που τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ µε τη νέα ΚΑΠ. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας µας συνοδεύεται από έναν προϋπολογισµό της τάξεως των 174 εκατ. ευρώ και αναµένεται να προσφέρει αξιόλογη στήριξη για δύο στους τρεις αγρότες.

Το µέτρο έρχεται να βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο τους µικρούς αγρότες και ξεκινάει από τον καθορισµό στρεµµατικών ορίων βάσει των οποίων παρέχεται η αναδιανεµητική και ακολουθεί το ύψος της στρεµµατικής ενίσχυσης για κάθε µια από τις λεγόµενες αγρονοµικές περιφέρειες, δηλαδή αροτραίες, δενδρώδεις και βοσκοτόπια (βλέπε σχετικό πίνακα). 

Στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο έχουν διαµορφωθεί οι βασικοί άξονες βάσει των οποίων θα χορηγείται η αναδιανεµητική, ωστόσο µένει να αποσαφηνισθούν ακόµα πολλά, που επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό τις επιλογές των αγροτών, όσο πλησιάζουν οι φθινοπωρινές σπορές και φυσικά όσο θα πρέπει να έχουν κατά νου και τη δήλωση ΟΣ∆Ε του 2023 η οποία θα είναι και η πρώτη που συνδέεται µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ.

Ένα θέµα που έχει απασχολήσει πολύ κόσµο είναι η προσαρµογή των µεγεθών της εκµετάλλευσης στα όρια που επιβάλλει η αναδιανεµητική. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές από την Agrenda, το ενδεχόµενο περαιτέρω τεµαχισµού εκτάσεων, µε στόχο την αναδιανεµητική, είναι κάτι που σκέφτηκαν αγρότες και οι αρχές. 

«∆ηλώνω 173 στρέµµατα βοσκότοπο, αλλά βλέπω ότι η αναδιανεµητική ενίσχυση το 2023 θα δίνεται για έως 170 στρέµµατα. Αυτά τα τρία παραπάνω να τα ξεφορτωθώ από φέτος, για να λάβω 1.700 ευρώ επιπλέον ενίσχυση του χρόνου», αναρωτιόταν στις αρχές της περασµένης άνοιξης, πριν από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2022, ενδιαφερόµενος επί του θέµατος αγρότης.

«∆εν χορηγείται πλεονέκτηµα σε γεωργούς, που αποδεδειγµένα µετά την 1-1-2022 διαιρούν την εκµετάλλευσή τους µε σκοπό την είσπραξη αναδιανεµητικής. Το ίδιο ισχύει για γεωργούς µε εκµεταλλεύσεις που προήλθαν από τέτοια διαίρεση», είναι η απάντηση στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Βεβαίως, κανείς δεν µας λέει πώς θα εφαρµοστεί η παραπάνω πρόβλεψη. Σε ελεύθερη µετάφραση θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα γίνει έλεγχος των στρεµµάτων που δηλώνονταν τα προηγούµενα χρόνια και εφόσον υπάρχει µεγάλη απόκλιση από τη δήλωση ΟΣ∆Ε 2023, δηλαδή όταν διαπιστώνεται σκόπιµη κατάτµηση της εκµετάλλευσης µε φανερή επιδίωξη την αναδιανεµητική, θα τίθενται σε εφαρµογή µέτρα αποκλεισµού. 

Στο στρατηγικό σχέδιο επίσης αναφέρεται πως «τα άνω όρια αντιπροσωπεύουν µια έκταση µεγαλύτερη από τη µέση έκταση των εκµεταλλεύσεων σε κάθε περιφέρεια, εποµένως για µεγάλο αριθµό εκµεταλλεύσεων, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής εκτιµάται ότι δεν αποτελεί κίνητρο για διαίρεση των εκµεταλλεύσεων».

Τι εννοεί µ’ αυτό ο θεσµοθέτης; Ότι το µέτρο της αναδιανεµητικής νίσχυσης απευθύνεται στη µεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, τις οποίες και συµπεριλαµβάνει µε τα όρια που έχουν τεθεί, οπότε αποκλίσεις στο όριο είναι λίγες και ενδέχεται να περάσουν κάτω από τα «ραντάρ» του ελέγχου. 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ