Αυξάνει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, μια στροφή, πριν από τις σπορές της νέας σεζόν.
Η ελαχιστοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων, το μπλόκο στις εισαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, η γενικότερη ζήτηση για το προϊόν από τους κλάδους της κτηνοτροφίας, αλλά και η πολύ υψηλή τιμή (410 ευρώ ο τόνος είχε τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία το προϊόν) στην αποθήκη, φαίνεται πως αυξάνει το ενδιαφέρον για το καλαμπόκι, λίγο διάστημα μόλις, πριν τις σπορές. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέρονται συμβόλαια στους παραγωγούς, για να σπείρουν τη νέα χρονιά με διάφορα κίνητρα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι φέτος, δύσκολα ο παραγωγός θα δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.
Ο κ. Γιώργος Καρασιώτας, παραγωγός και γεωπόνος από το Φράγκο Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς καλλιεργούμε περί τα 2.000 στρέμματα κάθε χρόνο, έχουμε κατάστημα εφοδίων και μηχανήματα (κομπίνες). Δεν είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζουμε συμβόλαια με παραγωγούς, παρέχοντάς τους ελάχιστη εγγυημένη τιμή και εφόδια για την καλλιέργεια. Το κάναμε πρώτη χρονιά πρόπερσι, το συνεχίσαμε πέρσι και θα το εφαρμόσουμε και φέτος, δίνοντας ελάχιστη, εγγυημένη τιμή στα 27 λεπτά το κιλό, για να απορροφήσουμε ποσότητες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με το καλαμπόκι. Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα και δεδομένης της αναταραχής στην Ουκρανία, εκτιμώ πως το Μάιο, δεν θα υπάρχει ούτε… σπυρί στην Ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν με ρωτούσατε πριν λίγους μήνες για τις εκτάσεις, θα σας έλεγα ότι πηγαίναμε για μείωση στρεμμάτων, όμως τώρα, λόγω της γνωστής κατάστασης, θεωρώ, ότι πάμε για αύξηση της τάξης του 10 με 15%, ειδικά στο νομό Καρδίτσας. Συνολικά στο νομό καλλιεργούνται περί τα 40.000 – 50.000 στρέμματα κάθε χρόνο. Φέτος υπάρχει αντικειμενική δυσκολία λόγω της ακρίβειας στα εφόδια και γι’ αυτό κάνουμε ευκολίες στους παραγωγούς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και στα Φάρσαλα».
Συμβολαιακή στο καλαμπόκι για ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερες, που δεν είναι διαδεδομένες, όπως οι κόκκινες, έκανε πέρσι πρώτη φορά και ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων, με έδρα στο Κιλκίς. Όπως αναφέρει βέβαια ο κ. Μερτζεμέκης στον ΑγροΤύπο: «την φετινή χρονιά δεν θα κάνουμε συμβόλαια, γιατί όποια τιμή και να προτείνω στον παραγωγό, θα του φάνει μικρή, ενώ από την άλλη, όποια τιμή μου προτείνει ο παραγωγός, θα φανεί σε μένα υψηλή. Η κατάσταση είναι περίεργη».
Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, τέλος, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από τη Νέα Ζίχνη Σερρών τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπος πως: «προσωπικά δίνω μερικά λεπτά παραπάνω για τις κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, αλλά χωρίς συμβόλαιο. Φέτος η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και τα αποθέματα λίγα και στη περιοχή μας. Η τιμή με βάσει τις πράξεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι στα 330 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 33 λεπτά».
Η γενικότερη τάση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι πως οι παραγωγοί που έχουν προϊόν στην αποθήκη, δεν προτίθενται να πουλήσουν, προσδοκώντας νέα άνοδο τιμών το επόμενο διάστημα.