Date:

Share:

Τα de minimis περιμένουν ακόμη οι παραγωγοί αχλαδιών λόγω απώλειας εισοδήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη περιμένουν οι αχλαδοπαραγωγοί την ενίσχυση de minimis που τους είχε υποσχεθεί το ΥπΑΑΤ λόγω της απώλειας εισοδήματος που είχαν φέτος. Οι παραγωγοί αναμένουν από τα μέσα Νοεμβρίου να ανακοινώσει ο κ. Γεωργαντάς τις αποφάσεις του.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμιά πληροφόρηση για ενίσχυση de minimis στα αχλάδια που μας είχε πει ο υπουργός ΑΑΤ ότι μελετά. Τα περισσότερα αχλάδια έφυγαν από τον παραγωγό είτε με ανοικτή τιμή είτε με μέση τιμή 25 λεπτών το κιλό. Ειδικότερα το αχλάδι ποικιλίας «Κρυστάλλι», είναι προϊόν που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, με την απουσία εξαγωγών σε τέτοιες δύσκολες χρονιές να επιφέρει επιπρόσθετες δυσχέρειες στο να διαθέσουν σε ικανοποιητική τιμή την σοδειά τους. Συνεχίζονται επίσης τα προβλήματα υποκατανάλωσης στις αγορές, κατά 30% – 40% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αχλαδιών να παραμένει απούλητος στους ψυκτικούς θαλάμους».

Στο μεταξύ την οικονομική ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών της Πέλλας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος την καλλιεργητική περίοδο 2022, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά. 
Ο κ. Τζαμτζής αναδεικνύει τον κίνδυνο αδυναμίας των παραγωγών, να καλλιεργήσουν την προσεχή περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος και το αυξημένο κόστος παραγωγής. 
Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην ποικιλία «Κρυστάλλι», που καλύπτει τα 1.029,7 στρέμματα, από τα συνολικά 3.233 στρέμματα, αχλαδοκαλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2022).
Επισημαίνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, κατά την περίοδο της συγκομιδής, υπήρξε μεγάλη απώλεια αχλαδιών, οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και υποβαθμισμένες σε ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με υψηλό ενεργειακό κόστος συντήρησης. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας παραθέτει την έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, βάσει της οποίας η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά στρέμμα, σε σύνολο 1.475 στρεμμάτων που υπέστησαν μεγαλύτερη καταστροφή. 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ