Date:

Share:

Το Νοέμβριο σε δημόσια διαβούλευση του νέου σχεδίου για επικαιροποίηση του ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι ανάγκη ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να έρθει και να είναι συμβατός με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και που σχετίζονται με την κλιματική κρίση».

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νέου σχεδίου για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ αναφορικά με τα σχέδια βελτίωσης που θα προκηρυχθούν τον Δεκέμβριο φέτος και είναι ύψους 230 εκατ. ευρώ, «είμαστε αποφασισμένοι όπως κάναμε με όλα τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), να είμαστε σύντομοι στους χρόνους». Αυτά επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις τους στο περίπτερο του υπουργείου εντός της 29ης Agrotica.

«Είναι ανάγκη ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να έρθει και να είναι συμβατός με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, που έχει επηρεάσει πολλές καλλιέργειες, τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις ζημιές, έχει δημιουργήσει νέες ασθένειες ή νέα φαινόμενα, τα οποία πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα τα αντιμετωπίζουμε και θα τα διαχειριζόμαστε, ώστε να είναι ξεκάθαρο το πεδίο και να ξέρει ο κάθε ένας αγρότης πληρώνοντας την εισφορά του στον ΕΛΓΑ τι έχει να περιμένει από τον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Όπως τόνισε, αυτήν την περίοδο γίνεται μια επεξεργασία της μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την επικαιροποίηση του ΕΛΓΑ πάνω σε άλλα συναφή ζητήματα «και νομίζω ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νέου σχεδίου για την επικαιροποίηση του ΕΛΓΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΑΤ.

Τόνισε πάντως, ότι από την 1/1/2021 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ περίπου 490 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις στους αγρότες «όταν οι εισφορές μόνο για το 2021 ήταν 158 εκατ. ευρώ και τώρα περιμένουμε να εισπραχθούν και άλλα ενόψει της νέας περιόδου», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο και θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, «στο οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό στελεχιακό προσωπικό του οργανισμού, για αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας εποχής», ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε χαρακτηριστικά «αυτό το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γρηγορότερα και μετά θα ακολουθήσει αυτό του ΕΛΓΑ».

Για τα σχέδια βελτίωσης, ο υπουργός τόνισε ότι «ο λόγος για τον οποίο το προηγούμενο σχέδιο βελτίωσης δεν έτρεξε στους χρόνους που θέλαμε, είναι κατά βάση λόγω του κορονοϊού. Ήταν μια δύσκολη συγκυρία δύο ετών, που εμπόδισε τους επενδυτές να έχουν τον εξοπλισμό που θέλανε, αλλά και τις διαδικασίες τις οποίες απαιτούνταν για να υλοποιηθούν. Ήταν μια κακή εξαίρεση και εμείς είμαστε αποφασισμένοι όπως κάναμε με όλα τα προγράμματα του υπουργείου, να είμαστε σύντομοι στους χρόνους Αυτό που ζήσαμε το 2020 και το 2021 καταλαβαίνετε δεν ήταν μια ομαλή συνθήκη», σημείωσε.

Τέρμα γκάζι για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

«Τρέχουμε πολύ γρήγορα τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για να στηρίξουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για εξοπλισμό και μεταποίηση και πληρώθηκε ήδη το 70% του ποσού στους 40.000 περίπου που επιλέγηκαν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ύψους 525 εκατ. ευρώ και στο οποίο για πρώτη φορά οι αγρότες κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με ψηφιακό τρόπο.

Αναφερόμενος στο μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ στη χώρα μας για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ύψους 705 εκατ. ευρώ, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη και δίνει τη δυναμική που χρειάζεται ενόψει της νέας ΚΑΠ «στην οποία ξέρετε ότι οι στόχοι για τη βιολογική γεωργία είναι πολύ υψηλοί», υπογράμμισε.

Για το πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία, επισήμανε ότι εγκρίθηκαν 198 έργα σε δήμους «έτρεξε σε πέντε μήνες και ήδη βγήκαν οι δικαιούχοι, ενώ άμεσα θα ακολουθήσουν και οι ανάδοχοι», γνωστοποίησε.

Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι η δύσκολη συγκυρία της περιόδου αυτής δημιουργεί και ευκαιρίες, επανέλαβε ότι δεν υφίσταται ζήτημα επισιτιστικής κρίσης στη χώρα μας και τόνισε ότι πλέον δημιουργούνται νέες συνθήκες για την ανάπτυξη ενός πρωτογενούς τομέα κλάδου που έχει ταυτιστεί με την ποιότητα και με την διατροφική αξία. «Αυτό είναι το βασικό μας πλεονέκτημα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν οι πόρτες για τα μεγάλα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ», τόνισε.

Θετική η ΔΕΘ-Helexpo για περισσότερες ημέρες Agrotica

Την ικανοποίησή του για την πορεία της 29ης Agrotica στις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας και απαντώντας στο αίτημα που έχει κατατεθεί για αύξηση των ημερών διάρκειάς της είπε: «Είναι ένα αίτημα που κατανοούμε, το βλέπουμε θετικά, θέλουμε να δούμε πως το αντιμετωπίζουμε και οι ευρωπαϊκές εκθέσεις και νομίζω θα ανταποκριθούμε».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ