Date:

Share:

Υποχρεωτική η τιμολογιέρα από τον Ιανουάριο, αλλάζουν οι εισφορές ΕΦΚΑ αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατροπές στον τρόπο λογιστικής διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών επιφυλάσσει το 2023, με τους αγρότες να καλούνται να προσαρμοστούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του έτους σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, που όπως όλα δείχνουν θα επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον 9% και στις έξι κλάσεις οι οποίες αφορούν στην ασφάλιση των αγροτών στον ΕΦΚΑ, το 2023 θα βάλει μπρος στις τιμολογιέρες των εκμεταλλεύσεων, με τις δύο αυτές περιπτώσεις να διαμορφώνουν τις βασικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και λογιστικά πρότυπα των αγροτών.

Σε σύνδεση με MyData

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι πουλάνε την παραγωγή τους εκδίδοντας οι ίδιοι τιµολόγια πώλησης επιβαρύνονται µε νέες «µηχανογραφικές απαιτήσεις», αφού θα χρειαστεί να αναρτούν τα τιμολόγια πώλησης την αµέσως επόµενη ηµέρα της έκδοσης τους στο MyData.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι αγρότες οι οποίοι παράγουν για παράδειγµα τριφύλλι και διαθέτουν το σύνολο της παραγωγής τους σε κτηνοτρόφους. Αντίθετα, αρκετοί αγρότες κατά την πώληση των προϊόντων τους παραλαµβάνουν τιµολόγιο το οποίο εκδίδουν για λογαριασµό τους οι έµποροι, µε τη διαδικασία της αυτοτιµολόγησης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια ανάγκη αναπροσαρµογής από την πλευρά του αγρότη.

Επί της ουσίας, η υποχρέωση που µέχρι σήµερα έχουν όσοι αγρότες τηρούν λογιστικά βιβλία, να ενηµερώνουν δηλαδή την ΑΑ∆Ε στο τέλος κάθε τριµήνου για το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσµα τους, θα πρέπει να γίνεται τµηµατικά, κάθε φορά που κόβουν ένα τιµολόγιο. Η απαίτηση διαβίβασης σε συγκεκριµένο χρόνο των τιµολογίων, θα υποχρεώσει αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις στο να χρησιµοποιήσουν ένα λογισµικό (software), για να τιµολογούν και να εκδίδουν αποδείξεις ή τιµολόγια. Σ’ αυτή τη φάση, για όσους παραγωγούς δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, υπάρχει µια δωρεάν κρατική τιµολογιέρα, το λογισµικό timologio. Πρόκειται για µια εφαρµογή που παρέχει χωρίς κάποια οικονοµική επιβάρυνση η ΑΑ∆Ε για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Είναι διαθέσιµη στο σύνδεσµο www.aade.gr/timologio. Την ίδια στιγµή, κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά παρόµοια προϊόντα, που όµως παρέχουν και περισσότερες δυνατότητες, οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να µην είναι απαραίτητες σε όλους τους παραγωγούς.

Αυξημένες τουλάχιστον 11 ευρώ οι εισφορές στον ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, αυξημένη κατά τουλάχιστον 11 ευρώ θα είναι όπως όλα δείχνουν, η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών στον ΕΦΚΑ από το 2023. Αν και ακόμα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις, φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο θα προχωρήσει, εφόσον ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κλείσει το 2022 με ποσοστό 9% με 10%, σε μια αντίστοιχη αύξηση των εισφορών, όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Με δεδομένο ότι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για τους αγρότες, ανέρχεται στα 125 ευρώ, έναντι των 220 που πληρώνουν στην αντίστοιχη ασφαλιστική κλάση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η αύξηση που φαίνεται ότι θα επέλθει στις εισφορές τους (κατά 9%) θα διαμορφώσει το νέο ποσό στα 136,25 ευρώ.

Κατά 30,51 ευρώ φαίνεται ότι θα αυξηθεί η έκτη ασφαλιστική κατηγορία που σήμερα ανέρχεται στα 339 ευρώ. Θα διαμορφωθεί δηλαδή στα 369,51 ευρώ.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισμού του περασμένου έτους, είναι μια διάταξη που προβλέπεται στον περίφημο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση που οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος.

Η επερχόμενη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, έχει προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις, κυρίως στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε πως η όλη συζήτηση γίνεται για «μια πολύ μικρή αύξηση των εισφορών».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ