Date:

Share:

Ζημιές από παγετό σε Μακεδονία και Θεσσαλία, επλήγησαν πυρηνόκαρπα και αμυγδαλιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας. Έχουν πληγεί δαμασκηνές, βερικοκιές και κάποιες ποικιλίες αμυγδαλιών ροδακινιών και νεκταρινιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας, «στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς (Τέξας) και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που έφτασαν στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω των παγετών. Αφορούν ποικιλίες που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Βέβαια οι ζημιές είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Έχουν πληγεί κυρίως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και κάποιες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε για τέσσερις ημέρες συνεχόμενους παγετούς μεγάλης διάρκειας με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργεί πρόβλημα ο παγετός στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας. Περιμένουμε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τρεις ημέρες είχαμε θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια τους ήταν πάνω από 8 ώρες. Κάποιες περιοχές έχουν μεγάλες ζημιές στα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια επλήγησαν οι πρωιμοανθείς ποικιλίες. Μικρότερη ζημιά είχαν τα συμπύρηνα. Όπως φαίνεται ακόμη και κλειστά λουλούδια θα έχουν ζημιά. Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα. Οι ζημιές από τον παγετό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της Πέλλας. Για να αντιμετωπίσεις τον παγετό θα πρέπει να έχεις δική σου γεώτρηση. Η μέθοδος του καταιονισμού με εφαρμογή νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ) ή άρδευσης με κατάκλιση είναι μέτρα κατά του παγετού. Στις περιοχές μας όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ποτίζουν με νερά από ΤΟΕΒ, που η αρδευτική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο». 

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο ημέρες (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Επηρεάστηκαν κυρίως οι μισοάνοικτες ποικιλίες πυρηνόκαρπων. Βλέπουμε στις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν επαληθευτούν τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις ποικιλές και θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού στην Κοζάνη κ. Βασίλης Τζουράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί έπληξαν τις προανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς. Αν συνεχιστούν οι παγετοί και τις επόμενες εβδομάδες τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα γιατί όλο και περισσότερες ποικιλίες θα μπουν στο ανθικό στάδιο και η ζημιά στην παραγωγή θα είναι μεγάλη». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ