Date:

Share:

Ο «οδικός χάρτης» μετάβασης του αγροτικού τομέα στο νέο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής συζητήθηκε στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους πέντε κοινούς στρατηγικούς άξονες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, με στόχο τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στο νέο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής, ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δρ. Κώστας Μπαγινέτας, μιλώντας σήμερα, στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, με τίτλο «Νέοι εξαγωγικοί ορίζοντες για την αγροδιατροφή – Προϊόντα της Δ. Μακεδονίας στη γερμανική αγορά».

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε στη Φλώρινα, από το Ελληνογερμανικό Eμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, την pρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, την Enterprise Greece Invest και Trade και το Επιμελητήριο Φλώρινας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με χρυσό χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο Δρ. Κώστας Μπαγινέτας, εκπροσωπώντας τον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, στην εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γερμανία έχοντας υιοθετήσει πλήρως τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τις επιμέρους στρατηγικές της για τη γεωργία «Farm to Fork» και τη «Βιοποικιλότητα», ως κεντρική επιλογή για την αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζουν σε πέντε τομείς:

-Στην ενημέρωση, διαβούλευση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών και του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, για τις ευκαιρίες και τα οφέλη της μετάβασης σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

-Στην προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και ενθάρρυνση των start-ups με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών απασχόλησης στην ύπαιθρο.

-Στην ενθάρρυνση υγιών συλλογικών γεωργικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη στήριξη της βιωσιμότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

-Στην ανάπτυξη υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αγροτικές περιοχές για την υποστήριξη της υιοθέτησης νέων δεξιοτήτων και γνώσεων σε βιώσιμες, πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

-Στην παροχή κινήτρων για την προώθηση βιώσιμων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία και τις νέες «πράσινες και ψηφιακές» τεχνολογίες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονα χρηματοδοτικά μέσα για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών από έντονες διακυμάνσεις σε περιόδους κρίσης.

Από την πλευρά του ο senior director της Αγροτικής Τραπεζικής του ομίλου Τράπεζα Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης, μιλώντας για τις επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόνισε ότι «η τεχνολογία, με τους εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξής της, προσφέρει σήμερα λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως η διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η επάρκεια τροφίμων, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Οι απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις επιχορηγούνται με σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 1,9 δισ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναπτυξιακό νόμο. Η Τράπεζα Πειραιώς», όπως είπε, «επιδιώκει να στηρίξει χρηματοδοτικά τον τομέα με στόχο την έξυπνη, πράσινη και συνολικά βιώσιμη ανάπτυξή του.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφώσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά σχήματα για την αξιοποίηση των επιχορηγούμενων προγραμμάτων από τους παραγωγούς και εμπλουτίζει συνεχώς τα προσφερόμενα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά της εργαλεία για την υλοποίηση κάθε υγιούς επενδυτικού σχεδίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ως στρατηγική επιλογή της τη στήριξη του αγροτικού τομέα, διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού των αγροτών καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Χανιωτάκης.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος της BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, Βασίλειος Γούναρης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι ο σωστός συνδυασμός «έξυπνων» εργαλείων χρηματοδότησης με ευέλικτες στρατηγικές εξωστρέφειας, είναι αυτό που οδηγεί έναν παραγωγό στην επιτυχία.

Περιγράφοντας τη δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα, επισήμανε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ, το 23,3% αυτής προέρχεται από τη ζωική παραγωγή και το 74,1% από τη φυτική παραγωγή, η χώρα διαθέτει 685.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχούν στο 6,7% του συνόλου των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων, με τον κλάδο να απασχολεί 1,1 εκατ. εργαζόμενους.

Πάντως, ο κ. Γούναρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στις προκλήσεις της αγοράς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, η κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας, η οργάνωσή της σε μεγαλύτερες οντότητες και η ενίσχυση της τυποποίησης.

Ο αντιδήμαρχος Φλώρινας, Νικόλαος Γρηγοριάδης, και η αντιδήμαρχος Αμυνταίου, Ελένη Γυρίκη, αναφέρθηκαν στη δυναμική της Δυτικής Μακεδονίας στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπου η περιοχή της Φλώρινας παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης του κλάδου μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης νέων επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και των Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας, Σάββας Σαπαλίδης, σχολίασε ως πάγιες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Φλώρινας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων – μελών του, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες στρατηγικής ανοίγματος τους στις διεθνείς αγορές με κύριους στόχους την υλοποίηση διεθνών άμεσων επενδύσεων, την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών (εξαγωγών και εισαγωγών) και τη δημιουργία συνεργατικών εμπορικών σχέσεων.

Όπως διευκρίνισε «στη διαδικασία της διεθνοποίησης μιας επιχείρησης, ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά του επιχειρηματία. Οι επιχειρηματίες είναι αυτοί από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχής διεθνοποίηση της επιχείρησης.

Θα πρέπει να πειραματίζονται και να αναζητούν συνεχώς την καινοτομία, τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας, και να προσπαθούν να παρέχουν συνεχώς το καλύτερο δυνατό ποιοτικά προϊόν.

Η διεθνοποίηση συμβάλλει επίσης στην ταχύτερη ανάπτυξη της επιχείρησης, καθώς διευρύνει τους ορίζοντές τους σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τον ανταγωνισμό τους».

Ο διευθυντής Μικρομεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων – Αγροτικά Προϊόντα Τρόφιμα και Ποτά της Enterprise Greece, Αντώνης Γραβάνης, υπογράμμισε ότι «η Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση των επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και μια σειρά στοχευμένων δράσεων και εργαλείων για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων και την προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας» και πρόσθεσε ότι «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, με τις εξαγωγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεισδύουν σε όλο και περισσότερες αγορές του κόσμου».

Ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Τραπεζικής, της Τράπεζα Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «στη Δυτική Μακεδονία της μεταλιγνιτικής εποχής, η ανάπτυξη της περιοχής περνάει σε μεγάλο βαθμό και από τη στήριξη και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή η επόμενη μέρα επικεντρώνεται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Αλλωστε, την τετραετία 2019-2023, χρηματοδοτήσαμε περισσότερα από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης. Στο πλαίσιο δε, στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και των νέων αγροτών, την τελευταία διετία 2022-2023, το 60% των αγροτικών χρηματοδοτήσεών μας κατευθύνθηκαν σε νέους αγρότες, με σκοπό τη διασφάλιση του μέλλοντος της ελληνικής παραγωγής τροφίμων».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ