ΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής ιδρύθηκε το 1956 και αρχικά λειτούργησε ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός, ενώ λίγο μετά ως Σ.Π.Ο.Π. (Συνεταιρισμός Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων) ξεκίνησε την διακίνηση και πώληση ροδάκινων, νεκταρινιών, μήλων και αχλαδιών.

Το 1992 ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζεται ως Ομάδα Παραγωγών με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1035/1972 . Στη συνέχεια επικαιροποιούνται διάφορες άλλες αναγνωρίσεις του Συνεταιρισμού ως Ομάδα Παραγωγών. Σήμερα ο Α.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ έχει αναγνωρισθεί και λειτουργεί ως Οργάνωση Παραγωγών με βάση κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 250 μέλη τα οποία καλλιεργούν 7.000 στρέμματα και παράγουν 10.000.000 κιλά προϊόντα, τα οποία παραλαμβάνονται, ταξινομούνται, τυποποιούνται και πωλούνται από τον Συνεταιρισμό.

Συγκεκριμένα παράγονται ακτινίδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα, αχλάδια, βερίκοκα, μήλα και λωτοί. Το 60% των προϊόντων εξάγεται σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., Σ. Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία, Πολωνία, Τσεχία, Ουκρανία, Ισπανία, Ιταλία κ.α. Το υπόλοιπο 40% διατίθεται στην εγχώρια αγορά μέσα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επιλεγμένες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Το μόνιμο προσωπικό του Συνεταιρισμού ανέρχεται σε 10 άτομα ενώ περί τα 80 άτομα απασχολούνται εποχικά.

Επικοινωνία