Τα τρακτέρ είναι επαγγελματικά μηχανήματα που θα πρέπει να είναι στα χωράφια. Όταν τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη άρα το πρόβλημα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα υπάρχει σε όλη την ΕΕ.
Με αυτά τα βασικά αξιώματα θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας στα αποτελέσματα της συνάντησης των αγροτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και διαφορετικά σε κάθε κράτος μέλος αλλά έχουν μια βασική αιτία που είναι το κόστος παραγωγής.
Έχουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.
Βέβαια μιλάμε για μια κλαδική διαμαρτυρία (περίπου 100 εκατ. αγρότες και κτηνοτρόφοι). Το περίεργο είναι ότι οι πολίτες – καταναλωτές της ΕΕ βλέπουν αυτή την διαμαρτυρία παθητικά και δεν καταλαβαίνουν ότι έχει μεγάλη σχέση με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων που καλούνται να πληρώνουν στα καταστήματα λιανικής.
Οι τιμές στα τρόφιμα ήταν σε υψηλά επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όταν απογειώνεται το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος θα είναι στα ύψη και η τιμή λιανικής. Αυτοί όμως που πληρώνουν τον λογαριασμό βλέπουν με απάθεια τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πόλεις.
Υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας στους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν υψηλούς τζίρους αλλά δεν έχουν εισόδημα. Για αυτό και διαμαρτύρονται.
Η ενέργεια είναι ακριβή και αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι αγρότες. Η ακριβή ενέργεια είναι το αποτέλεσμα μια πολιτικής που συμφώνησαν στην ΕΕ.
Η «Πράσινη Συμφωνία» έφερε την μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Αυτό έχει συνέπεια στο κόστος παραγωγής και στις τιμές του πετρελαίου που θα πληρώνουν στο μέλλον οι αγρότες.
Την συμφωνία για το περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πέρασε μέσα από την ΚΑΠ στο χωράφι και στην εκτροφή, χωρίς να μετρήσει τις επιπτώσεις που θα είχαν στο κόστος παραγωγής.
Δεν την πέρασε όμως στις μεταφορές. Πριν κάποια χρόνια ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε ζητήσει να υπάρξει φόρος μεταφορών σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Η νέα ΚΑΠ εισάγει τα «Οικολογικά Σχήματα» που ουσιαστικά είναι πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και φέρνουν μια μείωση παραγωγής και του εισοδήματος στον αγρότη για αυτό και του δίνουν μια ενίσχυση. Είναι εθελοντικά λένε αλλά αν δεν τα ακολουθήσει ο αγρότης χάνει χρήματα και δεν είναι βιώσιμος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι με τη νέα τεχνολογία μπορεί ο αγρότης να παράγει με τους φιλοπεριβαλλοντικούς όρους που έχει επιβάλλει. Αλλά είδε κάποιος δωρεάν τη νέα τεχνολογία; Για να αποκτήσει ο αγρότης νέα τεχνολογία θα πρέπει να κάνει επενδύσεις και με δάνεια που θα έχουν χαμηλό επιτόκιο. Αν ρωτήσουν τις τράπεζες οι αγρότες θα δουν τα επιτόκια που δίνουν.
Ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης έχει μεγάλη αγωνία όταν έρχεται σε διαπραγμάτευση με τον έμπορα. Ένας ετεροεπαγγελματίας αγρότης έχει ένα πρόσθετο εισόδημα και δεν τον νοιάζει η τιμή που θα πουλήσει. Το κράτος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα μίνιμουν εισόδημα για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για να ζήσει την οικογένειά του; Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό.
Γιατί οι αγρότες στην Ευρώπη για να είναι βιώσιμοι θα πρέπει κάθε χρόνο να εισπράττουν ενισχύσεις; Το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ αλλά ο Τυνήσιος ελαιοπαραγωγός, ο ορυζοπαραγωγός από την Καμπότζη, ο ντοματοπαραγωγός από το Μαρόκο, ο παραγωγός λεμονιών από την Τουρκία, ο παραγωγός πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. Όλοι αυτοί που ανταγωνίζονται τους παραγωγούς της ΕΕ.
Η απάντηση είναι ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να γίνουν βιώσιμοι γιατί έχουν υψηλό κόστος ζωής. Είναι τα υψηλά ενοίκια, η τιμή που πληρώνουν το ρεύμα και το νερό, τα ακριβά εισητήρια στις μεταφορές, το υψηλό εργατικό κόστος, τα πρότυπα ποιότητας, η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην ένδυση. Και κάτι που προστέθηκε στη νέα ΚΑΠ και αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά που αυξάνουν το κόστος και κάνουν μη βιώσιμο το επάγγελμα του παραγωγού τροφίμων και ένδυσης. Για αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει οι ηγέτες της ΕΕ να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και με τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις πολιτικές αποφάσεις που υπογράφουν.
Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στους δρόμους γιατί έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτοί που τα οδηγούν.