Date:

Share:

Σβήνει 15,7% από το αγροτικό εισόδημα η κλιματική κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σβήνει 15,7% από το αγροτικό εισόδημα η κλιματική κρίση δείχνει διεθνής έρευνα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα της Bayer πάνω από το 55% των αγροτών παγκοσμίως τοποθετούν το κόστος λιπασμάτων μεταξύ των τριών κορυφαίων προκλήσεων, ακολουθούμενο από το κόστος ενέργειας (47%), την αστάθεια τιμών και εισοδήματος (37%) και τις δαπάνες προστασίας των καλλιεργειών (36%). 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Farmer Voice», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Μονχάιμ της Γερμανίας:

  • Το 71% των αγροτών λέει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στο αγρόκτημά τους και ακόμη περισσότεροι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον.
  • Το 73% έχει βιώσει αυξανόμενη πίεση παρασίτων και ασθενειών. 
  • Κατά μέσο όρο, οι αγρότες εκτιμούν ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά 15,7% λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία δύο χρόνια. 
  • Ένας στους έξι αγρότες εντοπίζει ακόμη και απώλειες εισοδήματος άνω του 25% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Για τη διεξαγωγή του “Farmer Voice”, η εταιρεία βιοεπιστημών Bayer ανέθεσε τε ένα πρακτορείο την λήξη συνεντεύξεων από 800 αγρότες παγκοσμίως, εκπροσωπώντας μεγάλες και μικρές φάρμες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ινδία, την Κένυα, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ίσους αριθμούς.

Οι αγρότες αναμένουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστούν. Τα τρία τέταρτα από αυτούς παγκοσμίως (76%) ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή στο αγρόκτημά τους, με τους αγρότες στην Κένυα και την Ινδία να ανησυχούν περισσότερο.

Ο Rodrigo Santos, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και Πρόεδρος του Crop Science Division, σχολίασε: «Οι αγρότες βιώνουν ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα χωράφια τους και ταυτόχρονα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου πρόκληση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βάλουμε τη φωνή τους μπροστά και στο επίκεντρο. Οι απώλειες που αναφέρονται σε αυτήν την έρευνα καθιστούν ξεκάθαρη την άμεση απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ενόψει του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, τα αποτελέσματα πρέπει να είναι καταλύτης για τις προσπάθειες να γίνει η γεωργία αναγεννητική».

Οι οικονομικές προκλήσεις επιδεινώνουν τις πιέσεις των αγροτών

Ενώ η κλιματική αλλαγή είναι ένα κυρίαρχο γενικό θέμα, οι οικονομικές προκλήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα τα επόμενα τρία χρόνια. Πάνω από το ήμισυ (55%) των αγροτών τοποθετούν το κόστος λιπασμάτων μεταξύ των τριών κορυφαίων προκλήσεων, ακολουθούμενο από το κόστος ενέργειας (47%), την αστάθεια τιμών και εισοδήματος (37%) και το κόστος προστασίας των καλλιεργειών (36%). Η σημασία του κόστους των λιπασμάτων γίνεται πιο εμφανής στην Κένυα, την Ινδία και την Ουκρανία.

Στην Ουκρανία, το 70% των αγροτών χαρακτήρισε το κόστος των λιπασμάτων ως μία από τις τρεις κορυφαίες προκλήσεις, δείχνοντας ότι οι συγκεκριμένες συνέπειες του πολέμου ασκούν μεγάλες πιέσεις στους αγρότες της χώρας. Επιπλέον, το 40% χαρακτήρισε τη γενική αναστάτωση λόγω του πολέμου ως κορυφαία πρόκληση. Εκτός από αυτό, οι Ουκρανοί αγρότες μοιράζονται πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τους ομολόγους τους παγκοσμίως, για παράδειγμα περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φάρμα τους.

Οι αγρότες λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την αξία της καινοτομίας

Περισσότερο από το 80% των αγροτών που ερωτήθηκαν ήδη λαμβάνουν ή σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Οι κορυφαίοι τομείς εστίασης είναι η χρήση καλλιέργειες κάλυψης (43% το κάνει ήδη ή σκοπεύει να το κάνει), η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή βιοκαυσίμων (37%) και η χρήση καινοτόμων σπόρων για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων ή φυτοπροστασίας (33%). Παράλληλα, κάθε αγρότης που ερωτήθηκε ισχυρίζεται ότι ήδη εφαρμόζει ή σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα για να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα. Πάνω από το ήμισυ (54%) δηλώνουν ότι εφαρμόζουν ήδη μέτρα για την προστασία των εντόμων, όπως ξενοδοχεία με έντομα, ή σκοπεύουν να το κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Για να είναι έτοιμοι για το μέλλον, οι αγρότες εκτιμούν την καινοτομία. Πάνω από τους μισούς (53%) από αυτούς λένε ότι η πρόσβαση σε σπόρους και χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες θα ωφελούσε περισσότερο το αγρόκτημά τους. Παρόμοιος αριθμός (50%) ζήτησε καλύτερη τεχνολογία προστασίας των καλλιεργειών. Το 42% είπε ότι η καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία άρδευσης θα ωφελούσε το αγρόκτημά τους. Εξετάζοντας τις πρακτικές τους, η βελτίωση της αποτελεσματικής χρήσης γης, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών και η καλύτερη υγεία του εδάφους κατατάχθηκαν ως οι πιο σημαντικοί δρόμοι επιτυχίας.

Οι Ινδοί μικροκαλλιεργητές επικεντρώνονται στον μετριασμό του κινδύνου

Εκτός από την παγκόσμια έρευνα όπου οι αγρότες ρωτήθηκαν ανεξάρτητα, η Bayer πήρε συνέντευξη από 2.056 Ινδούς μικροκαλλιεργητές από την πελατειακή της βάση. Είναι μια μοναδική ματιά στις προοπτικές των μικροϊδιοκτητών που είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της προσφοράς τροφίμων στον κόσμο. Επί του παρόντος, οι μεγαλύτερες προκλήσεις τους είναι το υψηλό κόστος εργασίας και λιπασμάτων. Ωστόσο, επηρεάζονται επίσης από την κλιματική αλλαγή: Πολλοί από αυτούς αναμένουν μειωμένες αποδόσεις καλλιεργειών (42%) και υψηλότερες πιέσεις παρασίτων λόγω της αλλαγής του καιρού (31%).

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ