Date:

Share:

Μείωση φορολογίας κατά 50% για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινή ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουνίου στην Ελιά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ και το Επιμελητήριο Ημαθίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών, τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που επλήγησαν από τον παγετό του έτους 2021, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Μαζί με τον κ.Βεσυρόπουλο, στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ.Αποστολίδης Στέφανος και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ.Γιαννακάκης Χρήστος.

Αναλυτικά τι είπε ο υφυπουργός Οικονομικών στην ομιλία του:

“Μία κορυφαία πρωτοβουλία στην φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, που πρόσφατα φέραμε και ψηφίσαμε στη Βουλή. Μία πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα όλου του Οικονομικού Επιτελείου και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη για την άριστη συνεργασία για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Πρόκειται για τον νόμο 4935/2022 με τον οποίο θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα, χορηγούμε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής.

Αφορά:

– κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
– μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων, δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών,
– αγρότες με σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.

Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

Επισημαίνεται ότι το φορολογικό αυτό κίνητρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50% έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το τρέχον φορολογικό έτος και θα ισχύει και για τα επόμενα.

Το κίνητρο αυτό που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν πέρα από τη μείωση φόρου και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.

Γιατί θέλουμε ισχυρές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, επιχειρήσεις με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τα κίνητρα για τον αγροτικό τομέα που νομοθετήσαμε δεν σταματούν εδώ.

Αναφέρομαι στο κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 30% των φορολογητέων κερδών σε παραγωγούς, εφόσον εισφέρουν σε επιχείρηση αγοραστή το 40% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους στο πλαίσιο συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με την έννοια που αναφέρθηκε προηγούμενα.

Πρόκειται για ένα κίνητρο που δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, αλλά σε κάθε παραγωγό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η συνολική ωφέλεια από τη μείωση του φόρου κατά 30% μπορεί να φτάσει τις 125.000 ευρώ σε περίοδο εννέα φορολογικών ετών.

Μιλώντας για πρόσφατες παρεμβάσεις, που συνιστούν ουσιαστικές πράξεις στήριξης του αγροτικού κόσμου, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία ακόμα:

Πριν από 4 μέρες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2760) για την καταβολή των αποζημιώσεων για όσους επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021, που έπληξε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και είχε βαρύ κόστος για τον αγροτικό κόσμο, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λάρισας.

Από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και μέχρι τις 15 του μήνα, όλοι όσοι επλήγησαν, δηλαδή συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την χορήγηση αποζημίωσης, η οποία εννοείται ότι θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε εύκολα.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έγιναν για τους αγρότες, εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών του παγετού και καταβλήθηκαν εξατομικευμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μόνο στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, 120.000.000 ευρώ.

Οι σχετικές προκαταβολές δόθηκαν στους πληγέντες αγρότες τον Αύγουστο του 2021 και η πλήρης εξόφληση των αποζημιώσεων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.


Αυτά τα τρία χρόνια, έγιναν πολλά. Και θα γίνουν και άλλα.

Αναφέρομαι ενδεικτικά:

1ον) Στη θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Ο μηδενικός αυτός συντελεστής θα χορηγηθεί με τη μορφή επιστροφής του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

2ον) Στην εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021 με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 €.

3ον) Στην επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020. Ωφελούμενοι είναι φυσικά και οι αγρότες.

4ον) Στην επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, με ωφελούμενους και τους αγρότες.

5ον) Στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

6ον) Στην θέσπιση αφορολόγητου για όλες τις έκτακτες ενισχύσεις καθώς και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

7ον) Στη μείωση και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

8ον) Στη χορήγηση ενίσχυσης ίσης με το 2% επί του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ