Date:

Share:

Χτύπησε τα πυρηνόκαρπα της Δ. Μακεδονίας το χαλάζι, ζημιές στο κάμπο Φαρσάλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επαναλαμβανόμενο σκηνικό για ακόμη μία χρονιά οι έντονες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας, όπως Φάρσαλα, Σέρρες, Ημαθία αλλά και Κοζάνη, με παραγωγούς να υπόκεινται σοβαρές ζημιές σε κερασιές, ροδάκινα και λοιπά οπωροφόρα κατά την περίοδο της συγκομιδής.

Περίπου είκοσι λεπτά σφοδρής χαλαζόπτωσης στον κάμπο του Βελβεντού το απόγευμα της 26ης Μαΐου  ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ζημιές στα οπωροφόρα δέντρα και στις καλλιέργειες, που βρίσκονται στον βόρειο άξονα του κάμπου.

Η ζημιά θα αποτιμηθεί με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής καλλιεργειών πριν την συγκομιδή κερασιών, σε βερύκοκα, δαμάσκηνα αλλά και ροδάκινα και νεκταρίνια σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι αγρότες του Βελβεντού βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι η 4η χρονιά, που μέρος της παραγωγή τους καταστρέφεται από τα καιρικά φαινόμενα και μόνη τους ελπίδα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, σε μια χρονιά, που φαινόταν ότι η σοδειά θα ήταν καλή.

Χαλάζι σάρωσε την επαρχία Φαρσάλων 

Στα Φάρσαλα χθες Κυριακή 29 Μαΐου σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, οσπρίων, βιομηχανικής ντομάτας αλλά και σιταριού, με παραγωγούς να εκτιμούν ότι τα χωράφια τους θα χρειαστούν επανασπορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χαλάζι έπληξε κυρίως τα χωράφια του πρώην Δήμου Ενιππέα, κυρίως στο Ευύδριο και τον Άγιο Γεώργιο, ενώ αναφορές για ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Βασιλί και τον Λόφο. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2020 η περιοχή είχε χτυπηθεί βάναυσα από την επέλαση του «Ιανού».

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να έχουν μια πρώτη εικόνα της ζημιάς.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευϋδρίου Νίκος Γούσιος, έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες στην περιοχή. Βαμβάκι, όσπρια, ντομάτα, σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές».

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού στην Ημαθία το Σάββατο

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Μαΐου  την ορεινή Φυτειά του δήμου Βέροιας, με το φαινόμενο να διαρκεί για αρκετή ώρα.

Μετά από έναν σχετικά καλό καιρό που κράτησε για περισσότερες από 3 ημέρες, το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισε χαλαζόπτωση και δυνατή βροχή, μία μέρα πριν τις προβλέψεις της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού.

Το φαινόμενο κράτησε για αρκετή ώρα, με τους πολίτες να ανησυχούν έντονα για τις περιουσίες τους. Ειδικά ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς βλέπει για μια ακόμη φορά, την περιουσία του να χάνεται.

Ζημιές σε κερασεώνες στο νομό Σερρών το βράδυ της Παρασκευής

Χαλάζι σε απίστευτη ένταση έπεσε στις Σέρρες, και συγκεκριμένα στο χωριό Αναστασία, κοντά στη Νέα Ζίχνη Σερρών την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, το βράδυ. 

Οι κάτοικοι που αυτές τις μέρες έκαναν την συγκομιδή των κερασιών περιέγραψαν στην ΕΡΤ Σερρών, πως είχαν χρόνια να δούνε τέτοιο χαλάζι στο χωριό τους που φημίζεται για τα κεράσια του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε εντολή στον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΕΛΓΑ να ενεργήσει αμέσως σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Επικοινωνία Λάκη Βασιλειάδη με ΕΛΓΑ για τη χθεσινή χαλαζόπτωση

Ο Βουλευτής Πέλλας αφού ενημερώθηκε από παραγωγούς, προέδρους αγροτικών συλλόγων και προέδρους τοπικών κοινοτήτων της Πέλλας για τις ζημιές που προκλήθηκαν εχθές (29/05) από τη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Πέλλας, επικοινώνησε σήμερα με την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Βέροιας του ΕΛΓΑ Μαρία Παππά, στην οποία και τόνισε την ανάγκη έγκαιρης καταγραφής των ζημιών.


Με την σειρά της, η κα. Παππά ενημέρωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως οι υπηρεσίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και από αύριο θα ξεκινήσουν οι γεωπόνοι και οι επόπτες τις επισκοπήσεις ώστε να έχουμε σύντομα τις αναγγελίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ