Date:

Share:

Tαμείο Ανάκαμψης: Αναδιάρθρωση καλλιεργειών με επιδότηση 60% – 80%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ποικιλίες για καλύτερες τιμές και λιγότερες ζημιές αναζητούν οι Έλληνες δενδροκαλλιεργητές επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν το επιδοτούμενο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 166,7 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί μόνο μέσω συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμοί – ομάδες και οργανώσεις παραγωγών) και αποσκοπεί να κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ επιδοτώντας με 70% στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (80% στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης και Εύβοιας, 60% στην Αττική) την εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας, την προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση – παλμέτα). Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες εκτός από ελιές και αμπέλια οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Χαμηλός ο «κόφτης» για μεγάλους συνεταιρισμούς

Καθώς την τελευταία 5ετία έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην αγορά και οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει ο κανόνας, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, όμως, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο «κόφτης» που θέτει το πρόγραμμα στην επιδότηση ανά συνεταιρισμό-ομάδα παραγωγών, κινδυνεύει να αφήσει αναξιοποίητο ένα μέρος των κονδυλίων.

Η ΕΘΕΑΣ έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξηθεί το μέγιστο ποσό ενίσχυσης από τις 500 χιλιάδες που είναι τώρα και οδηγεί – στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – σε συνολική επένδυση 715 χιλ. ευρώ στα 3 εκατομμύρια ευρώ και συνολική επένδυση 4,3 εκατ. ευρώ.

«Το ποσό των 500 χιλ. ευρώ είναι πολύ μικρό για μια συνεταιριστική οργάνωση», τονίζει ο κ. Χρ. Γιαννακάκης και αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ένωσης Ηρακλείου που σχεδιάζει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα για αναδιάρθρωση στα σταφύλια, διερωτάται «ποιος θα πρωτοενταχθεί;».

«Plan b» μέσω ΙΚΕ εφ’ όσον δεν αλλάξει ο «κόφτης»

Εφ’ όσον, όπως διαφαίνεται από τη μέχρι τώρα στάση του υπουργείου, δεν αλλάξει ο «κόφτης», τότε το «plan b» για τα συλλογικά σχήματα είναι να προχωρήσουν στη σύσταση ΙΚΕ, στην οποία ο συνεταιρισμός να μετέχει έως 19% και το υπόλοιπο ποσοστό να καλυφθεί από τους αγρότες – μέλη του που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να διπλασιασθεί η επιχορήγηση για τον συνεταιρισμό καθώς θα υποβάλλει αίτηση και με δεύτερο ΑΦΜ.

Και πάλι, όμως, σε περιπτώσεις που είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, το ποσό πιθανόν να αποδειχθεί ανεπαρκές και κατά τον κ. Χρ. Γιαννακάκη είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί το σύνολο της επιχορήγησης.

Το ύψος της επιδότησης ανά περιφέρεια – εκτός το διαφυγόν εισόδημα

Το ύψος της επιδότησης έχει καθοριστεί σε:

-80% για τα νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια), Βόρειο και Νότιο Αιγαίο,

-70% για Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία,

-60% για Αττική.

Επισημαίνεται ότι από το πρόγραμμα δεν προβλέπεται η κάλυψη του διαφυγόντος εισοδήματος καθώς ένα νέο δέντρο αρχίζει να αποδίδει μετά από 4-6 χρόνια. Θα επιδοτηθούν μόνο όσα στρέμματα εκριζωθούν, χωρίς να είναι απαραίτητο η επαναφύτευση να γίνει στον ίδιο χώρο. Τα τρία πρώτα χρόνια μετά την ένταξη στο πρόγραμμα τα δέντρα και τα συστήματα υποστήριξης θα ανήκουν στους συνεταιρισμούς και θα παραχωρούνται στους παραγωγούς με χρησιδάνειο. Ακολούθως θα παραχωρηθούν στους παραγωγούς.

Στις 10 Οκτωβρίου η μελέτη για τις τιμές, από 20 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Έως τις 10 Οκτωβρίου οι επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκπονούν τη μελέτη για το πρόγραμμα, πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τις τιμές ανά καλλιέργεια και ανά στρέμμα με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί η επιδότηση έτσι ώστε στις 20 Οκτωβρίου ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων (θεωρείται πιθανό να δοθεί μικρή παράταση για να μπορέσουν να είναι έτοιμα όλα τα συλλογικά σχήματα).

Ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα

Για την ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών η ΕΘΕΑΣ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες σε Ηράκλειο, Κόρινθο, Άργος, Αίγιο, Βέροια, Γιαννιτσά, Χρυσούπολη Καβάλας και Κιλκίς. Ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν γίνει και σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη και Θεσσαλία, με τη συμμετοχή να είναι πολύ μεγάλη παντού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ