Date:

Share:

Έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή γλυκοπατάτας, η ζήτηση αυξάνεται στην εγχώρια αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περιορισμένες παραγόμενες ποσότητες της γλυκοπατάτας δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Κατά την εορταστική περίοδο οι τιμές παραγωγού είναι διπλάσιες συγκριτικά με την καλλιέργεια πατάτας, φτάνοντας το 1 ευρώ για τον παραγωγό.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος Γιώργος, πρόεδρος του ΑΣ Φιλιατρών η Τριφυλία, επισημαίνει ότι «πολλοί είναι οι παραγωγοί που δοκιμάζουν την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και στην ευρύτερη περιοχή τα στρέμματα έχουν αυξηθεί σε 1.000. Οι φυτεύσεις ανάλογα και με την ποικιλία ξεκινούν από Μάρτιο έως και Μάιο ενώ οι συγκομιδές διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Έχει καλύτερη τιμή από την καλλιέργεια πατάτας και αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 0,80-1 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Η ζήτηση γενικά αλλά και λόγω της εορταστικής περιόδου είναι αυξημένη και κάποιες λίγες μόνο αποθηκευμένες ποσότητες πωλούνται μέχρι την άνοιξη. Πωλείται στην εγχώρια αγορά σε καταστήματα εστίασης ως νωπό προϊόν. Έχει υψηλότερο κόστος από την πατάτα καθώς αλλάζει η διαδικασία φύτευσης η οποία γίνεται με μοσχεύματα από κονδυλόριζες. Γίνεται μία προ βλάστηση 2 μήνες πριν την μεταφύτευση, δημιουργούνται οι βλαστοί εκ των οποίων τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται απευθείας στο χωράφι. Κατά τα άλλα η καλλιέργεια έχει παρόμοιες απαιτήσεις φυτοπροστασίας και λίπανσης με την καλλιέργεια πατάτας. Με την εν λόγω καλλιέργεια ασχολούνται παραγωγοί στην περιοχή που καλλιεργούν καρπούζια και άλλα κηπευτικά αλλά όχι πατάτες», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Ο κ. Γεωργούλης Αντώνης ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή γλυκοπατάτας τα τελευταία 6 χρόνια στην περιοχή της Τριφυλίας. Όπως μας εξηγεί «είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια και η εμπειρία του παραγωγού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς η διαδικασία της φύτευσης γίνεται με βλαστούς και όχι με κονδύλους. Οι φυτεύσεις γίνονται τον Μάιο και οι εξαγωγή των γλυκοπατατών τον Ιούλιο. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική καλλιέργεια με αυτήν της πατάτας. Οι απαιτήσεις σε λίπανση είναι μικρές και γίνεται μία βασική αρχικά με 10kg /στρ. Όσον αφορά την εμπορία μεγάλο μέρος της παραγωγής πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Κεσκίνογλου Ιωάννης, πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και της ομάδας παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου σχολιάζει ότι «στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου ακόμα δεν έχουν καλλιεργηθεί αξιοσημείωτες εκτάσεις γλυκοπατάτας παρά μόνο ελάχιστα στρέμματα. Υπάρχει ωστόσο η σκέψη και το ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε ότι αυξάνεται η ζήτηση στην εσωτερική αγορά και για τον λόγο αυτό κάνουμε κάποια πειραματικά για να δούμε αν μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια βάσει των υφιστάμενων εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής. Σίγουρα εξασφαλίζει συμπληρωματικό εισόδημα στον παραγωγό και θα θέλαμε να αναπτύξουμε την γκάμα των προϊόντων μας. Βλέπουμε επίσης ότι οι φυτεύσεις στην Νάξο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Βέβαια δεν έχει την ίδια ζήτηση με την κανονική πατάτα καθώς δεν έχει μπει ακόμα δυναμικά στα σπίτια των νοικοκυριών. Πρόκειται ουσιαστικά για διαφορετική καλλιέργεια αν και έχει παρόμοιες απαιτήσεις με την πατάτα.

Για την πατάτα της περιοχής οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο και κάποιες ποσότητες έμειναν ασυγκόμιστες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Παράλληλα είδαμε στα προϊόντα μας εμφανή μείωση της ποιότητας εξαιτίας της υγρασίας. Η ζήτηση και οι τιμές είναι πολύ ανεβασμένες αυτήν την περίοδο, η τιμή παραγωγού είναι στα 32-40 λεπτά το κιλό. Η απορρόφηση είναι έντονη και θα υπάρχουν λίγα αποθέματα στις αποθήκες».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ