Μια συστάδα μέτρων για εισοδηματική ενίσχυση παραγωγών οινοποιήσιμων σταφυλιών και κηπευτικών ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου η Κομισιόν, τα οποία αφορούν επί της ουσίας επιχειρησιακά προγράμματα οίνου και ομάδων φρουτολαχανικών, με μικρή αναφορά στα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους συντελεστές της παραγωγής στην Ελλάδα.
Τα μέτρα στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν την αύξηση της υποστήριξης για εργαλεία διαχείρισης κινδύνων όπως η ασφάλιση συγκομιδής και τα αμοιβαία κεφάλαια και η επέκταση των μέτρων ευελιξίας που έχουν ήδη εφαρμοστεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2022. Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, υποστήριξη στις οργανώσεις παραγωγών – συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής – θα αποζημιωθεί για να μην είναι χαμηλότερη από το 85% του επιπέδου του περασμένου έτους.
Τα έκτακτα μέτρα για το κρασί περιλαμβάνουν:
- Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να τροποποιούν τα εθνικά τους προγράμματα στήριξης ανά πάσα στιγμή, όταν αυτό μπορεί να γίνει συνήθως μόνο δύο φορές το χρόνο (έως την 1η Μαρτίου και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους αντίστοιχα).
- Για δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης, αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, συγκομιδής πρασίνου και επενδύσεων, η δυνατότητα χορήγησης υψηλότερης συνεισφοράς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
- Η συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ στην ασφάλιση συγκομιδής αυξήθηκε από 70% σε 80% έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
- Η στήριξη της ΕΕ για την κάλυψη των δαπανών για τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων διπλασιάστηκε, από : 10%, 8% και 4% το πρώτο, δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής της σε 20%, 16% και 8%.
- Παράταση των ευελιξιών που χορηγούνται για μέτρα κρασιού έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη της ΕΕ προς τις οργανώσεις παραγωγών – συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής του έτους – θα αντισταθμιστεί τουλάχιστον στο 85% του περυσινού επιπέδου, ακόμη και αν η φετινή αξία είναι χαμηλότερη. Αυτή η αποζημίωση θα προσφέρεται όταν η μείωση της παραγωγής συνδέεται με φυσικές καταστροφές, κλιματικά γεγονότα, ασθένειες των φυτών ή προσβολές από παράσιτα. εκτός του ελέγχου της οργάνωσης παραγωγών και τουλάχιστον 35% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, εάν οι παραγωγοί αποδείξουν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα κατά της αιτίας μείωσης της παραγωγής, η αξία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για στήριξη θα είναι η ίδια με πέρυσι.
Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε: « Από τους παγετούς της άνοιξης, τις πλημμύρες μέχρι τους καύσωνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προκλητικές για τους τομείς του κρασιού, των φρούτων και των λαχανικών φέτος. Αυτό έρχεται μετά από ένα ήδη περίπλοκο έτος 2020 λόγω της κρίσης COVID-19. Αυτά τα πολύ αναγκαία μέτρα στήριξης θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε ολόκληρη την ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πέρα από αυτούς που είχαν ήδη προταθεί το 2020 και επεκτάθηκαν το 2021 ».
Ιστορικό
Λόγω των πρωτοφανών προκλήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, ένα πρώτο πακέτο μέτρων υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020. Αυτά τα μέτρα συμπληρώθηκαν με ένα δεύτερο πακέτο για τον τομέα του κρασιού που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020.
Στο πλαίσιο της δέσμης, εγκρίθηκε σήμερα μια σειρά μέτρων ως εκτελεσθείσες πράξεις. Όσον αφορά τις κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να περάσουν μια περίοδο ελέγχου 2 μηνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.