Date:

Share:

Ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Λάρισας φταίει για την καθυστέρηση αποζημιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας καταλογίζει ο πρόεδρος του οργανισμού τις καθυστερήσεις για τις ζημιές από ανεμοθύελλα και χαλάζι που σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου 2021 σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

«Οι υπηρεσίες του Υποκαταστήματος Λάρισας εμφάνισαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση του εκτιμητικού έργου και στην συγγραφή των πορισμάτων παρά την ανταπόκριση του ΕΛΓΑ σε όλα τα θέματα στήριξης του μηχανισμού του Υποκαταστήματος -πρόσληψη 45 εποχικών γεωτεχνικών, τριπλασιασμός υπερωριών και αμοιβών εκτιμητικών τελών, έγκριση αμειβόμενης εργασίας σαββατοκύριακου. Τελικά η όποια καθυστέρηση καταλογίζεται πρωτίστως στον εκεί προϊστάμενο και κατόπιν συστάσεως θα εξαντληθούν όλα τα διοικητικά μέτρα για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του». Τα παραπάνω τονίζει, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος σε απάντησή του -μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου- στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ζημιές από ανεμοθύελλα και χαλάζι που σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου 2021 σε αγροτικές καλλιέργειες της Λάρισας.

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι «ο ΕΛΓΑ για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων πέρα του μονίμου γεωτεχνικού προσωπικού έχει στελεχώσει το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό, με 50 γεωτεχνικούς με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021 ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε. Πρέπει δε να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν κοντά στους 17 μήνες.

Επιπλέον, από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές είχαμε σε πάγιο κεφάλαιο, γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.λπ. και για τις οποίες διενεργούνται καταγραφές από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι για τις ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες το 2021(όπως δενδρώδεις καλλιέργειες, δημητριακών, ψυχανθή, κηπευτικά κ.λπ.) από τους παγετούς των περασμένων μηνών 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λάρισας διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν συνολικά 546 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 11.826 δηλώσεις.

Η πολιτεία, όπως στην περίπτωση του Ιανού, έτσι και τώρα ενεργώντας στις καταστροφές που προξενήθηκαν στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις περιοχών της χώρας από τους συνεχόμενους παγετούς, κυρίως της Άνοιξης, έχοντας σαν γνώμονα ότι, κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση, καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη, όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, προχώρησε στις νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 4820/23/7/2021) με σκοπό την έγκαιρη διαδικασία όλων των περιπτώσεων καθώς και της ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων.

Κατόπιν τούτων υπήρξε άμεση προκαταβολή πλέον του 40% των εκτιμηθεισών ζημιών από τον ΕΛΓΑ η οποία προκαταβολή ξεκίνησε πριν το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου για διάφορες περιοχές της χώρας και θα συνεχιστεί μέχρι την 31Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 12 Αυγούστου, καταβλήθηκαν συνολικά προκαταβολές ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Παγετό Άνοιξη 2021 στους δικαιούχους αγρότες διαφόρων περιοχών της χώρας (περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λάρισας) που επλήγησαν από τους προαναφερόμενους παγετούς.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ροή των πληρωμών θα είναι συνεχής, και με την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών και των πορισμάτων ο ΕΛΓΑ άμεσα θα καταβάλει τις σχετικές προκαταβολές. Μάλιστα με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας, της καταχώρησης των πορισμάτων και της καταβολής η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα έκτακτο προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζομένους σε αυτά. […]

Τέλος, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές όπως προαναφέρθει μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021. Το ποσό που θα καταβληθεί, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια. Οι προκαταβολές που θα πραγματοποιηθούν θα γίνονται βάσει των εκτιμητικών στοιχείων του ΕΛΓΑ. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, τονίζει ότι «θα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια για να αποδοθούν το συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις θεομηνίες αγρότες».

Ο Π.Σ.Ε ΕΛ.Γ.Α. με αφορμή την απάντηση του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ζημιές από ανεμοθύελλα και χαλάζι που σημειώθηκε στις 11/8/2021 σε αγροτικές καλλιέργειες του Ν. Λάρισας, καθώς και των διάφορων δηλώσεών του, όπου κατά καιρούς καταφέρεται εναντίον των εργαζομένων στον ΕΛ.Γ.Α., τον οποίο φορέα Διοικεί, αναφέρει τα παρακάτω:

 • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας κατάφεραν εν μέσω της πανδημίας Covid – 19 να ολοκληρώσουν το ογκωδέστατο εκτιμητικό έργο από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου που είχε θέσει η Διοίκηση του Οργανισμού (εντός τριών 3 μηνών).
 • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας έχουν ολοκληρώσει το εκτιμητικό έργο που άφησαν οι αλλεπάλληλοι παγετοί του 2021 και εκτιμούν τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις, τους καύσωνες ακόμα και τη πρόσφατη ανεμοθύελλα της 26/8/2021. Ποια είναι η καθυστέρηση άραγε η οποία παρατηρείται; (Για το 2021 και μέχρι στιγμής ο αριθμός αναγγελιών φυτικού είναι 2177 και δηλώσεων 26794, πέραν των υποχρεώσεων στις Κ.Ο.Ε.).
 • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας έχουν ήδη  ξεκινήσει  τη συγγραφή των πορισμάτων παγετού, εν μέσω εκτιμήσεων και συνεχίζουν απασχολούμενοι για τη συγγραφή αυτών  κατά κύριο λόγο εκτός ωραρίου στα σπίτια τους. Ποια είναι άραγε η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται;
 • Ο ΕΛ.Γ.Α. και οι συνάδελφοι εκτιμητές σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λειτούργησαν, λειτουργούν και θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες εκτίμησης, το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει του ΕΛ.Γ.Α., σεβόμενοι το μόχθο του Έλληνα αγρότη.
 • Ποια είναι άραγε η ανταπόκριση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. σε θέματα στήριξης του μηχανισμού του Υποκαταστήματος, όταν από τον Μάρτιο του 2021 έχουν ζητηθεί 65 επιπλέον άτομα για την αντιμετώπιση του τότε εκτιμητικού έργου που είχε διαμορφωθεί και καταλήξαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 να υπάρχουν 51 συμβασιούχοι γεωπόνοι. Συμπληρωματικά  επισημαίνεται ότι το Υποκατάστημα είχε  διαθέσει από την αρχή του έτους 10 μόνιμους έμπειρους συναδέλφους από τους συνολικά 32 που υπηρετούν στο Υποκ/μα Λάρισας,  για τη συγκρότηση επιτροπών της Κρατικής Αρωγής στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι  επέστρεψαν στα μέσα Ιουλίου  2021 στην έδρα τους   .
 • Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις τυχόν δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη λειτουργία του συστήματος, μιας και σε καθημερινή βάση κάτω από αντίξοες κλιματικές συνθήκες μοιράζονται μαζί μας τον κόπο, τον πόνο και την αγωνία τους για το αύριο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκάλεσαν στις καλλιέργειές τους οι μεγάλες ζημιές.
 • Ποια είναι άραγε η οικονομική στήριξη του γεωτεχνικού προσωπικού; Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης για να παράξουν έργο. Είναι αυτοί που στηρίζουν τον ΕΛ.Γ.Α. για 30 και πλέον χρόνια.
 • Η Διοίκηση και το Δ.Σ. ΕΛ.Γ.Α. οφείλουν υπηρετώντας, όπως και οι εργαζόμενοι, τον ίδιο στόχο, για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, να βελτιώνει τους όρους ασφάλισης των αγροτών και τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής   των εργαζομένων, καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.
 • Η Διοίκηση του Οργανισμού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση να πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες  που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του Γεωργοαφαλιστικού συστήματος της χώρας και στη πρόσληψη τακτικού προσωπικού  στον ΕΛ.Γ.Α.  για την στελέχωση των υπηρεσιών του. Επισημαίνεται ότι με την κινητικότητα, τις συνταξιοδοτήσεις κλπ  τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό του Οργανισμού μειώθηκε κατά 20% περίπου, πλέον της μεγάλης μείωσής του το 2011.
 • Διεθνής Οργανισμός αναφέρει μεταξύ άλλων για τον ΕΛΓΑ: σχεδόν ολοκληρωτική κάλυψη με σχετικά χαμηλά ασφάλιστρα, δυνατή γνώση και εμπειρία των θεμάτων από τον ΕΛΓΑ, ορθή συμπληρωματική κάλυψη μεταξύ ασφάλισης και ΚΟΕ, η υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ είναι ένα καλό μέσο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δυσμενούς επιλογής (αντεπιλογή σε βάρος του ασφαλιστικού οργανισμού).
 • Καλούμε τους εργαζομένους να σταθούν ανυποχώρητοι, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια τους και την επιστημονική τους υπόσταση  και να συνεχίζουν να παρέχουν το έργο στήριξης των πληγέντων παραγωγών της χώρας.

     Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. γραμματέας

ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ