Date:

Share:

Χαρακόπουλος: Δρομολογεί αποζημιώσεις για μηλοπαραγωγούς η συνεργασία με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την αγορά στην Αίγυπτο, η οποία έκλεισε ουσιαστικά με την επιβολή των capital control, λόγω της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ.

«Η χώρα πορεύεται με αυτοπεποίθηση, γιατί έχει κάνει και τις αμυντικές της συμφωνίες, αλλά κυρίως γιατί  πατάει στα δικά της πόδια, γιατί έχει πια, εκείνα τα εφόδια, εκείνα τα όπλα, που μπορεί να υπερασπιστεί και την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αν -ο μη γένοιτο- χρειαστεί, θα το πετύχει». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η χώρα, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, είχε υστέρηση στην αμυντική της θωράκιση. Έκανε πολύ μεγάλα βήματα όχι μόνο στη σύναψη συμμαχιών. Προχώρησε σε συμμαχίες οι οποίες έχουν αμυντική ρήτρα και με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ. Ήδη υλοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα, έρχονται φρεγάτες, έρχονται αεροπλάνα. Η ανατροπή αυτή στην υπεροπλία που είχαν οι γείτονες, είναι που επιδεινώνει την κατάσταση εκνευρισμού που υπάρχει από την άλλη πλευρά, η οποία χάνει κάθε μέτρο, φτάνει να αμφισβητεί την κυριαρχία κατοικημένων ελληνικών νησιών, ζητά αποστρατικοποίησή τους, φτάνει σε ένα κρεσέντο άνευ προηγουμένου. Εδώ χρειάζεται ψυχραιμία».

Καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης απάντησε ότι «πράγματι υπάρχει ζήτημα με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης. Ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο, όμως, έχει φτάσει “ο κόμπος στο χτένι” και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οφείλεται πρωτίστως στη μη ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης. Είμαστε τραγικά πίσω σε αυτό το κομμάτι και αν θέλετε να τολμήσω να βάλω και το “δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”, μερίδιο ευθύνης, έχουν και λειτουργοί της δικαιοσύνης. Μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο. Έχουμε δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση, με φιλότιμο και συναίσθηση ευθύνης το καθήκον τους και υπάρχουν άλλοι οι οποίοι το επιτελούν με λιγότερη συναίσθηση ευθύνης, για να μην πω με αδιαφορία, χωρίς να έχουνε τις άμεσες συνέπειες που θα ανέμενε κανείς. Μετά από πολύ καιρό είδαμε κάποιοι να οδηγούνται στα πειθαρχικά. Αλλά νομίζω ότι αυτό που αναδεικνύεται από όλη αυτή τη διαχρονική υστέρηση που έχουμε στην απονομή της δικαιοσύνης -που φτάνει τα όρια της αρνησιδικίας- αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να τολμήσουμε να έχουμε πιο αποτελεσματική αξιολόγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης, άρα επιβράβευση αυτών που επιτελούν καλά τη δουλειά τους και περισσότερος έλεγχος και αυστηρότητα σε αυτούς που δεν  επιτελούν σωστά τη δουλειά τους».

Πρωτοβουλίες για στήριξη μηλοπαραγωγών

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αδυναμία εξαγωγών μήλων στις παραδοσιακές έως σήμερα αγορές, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι ο «πόλεμος έχει παρενέργειες, τις οποίες, τις βιώνουμε πρώτον στο κομμάτι της ενέργειας και δεύτερον με την αναστάτωση που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές. Είχαμε πράγματι μια συνάντηση –εγώ τη θεωρώ πολύ γόνιμη και νομίζω ότι δρομολογεί θετικές εξελίξεις για τα ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς μήλων της Αγιάς και ευρύτερα της χώρας– με εκπροσώπους των δυο συνεταιρισμών, τον “Κίσσαβο” και τα “Ορεινά” και τον νέο Σύλλογο Δενδροκαλλιεργητών της επαρχίας Αγιάς.

Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την αγορά στην Αίγυπτο, η οποία έκλεισε ουσιαστικά με την επιβολή των capital control, λόγω της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ. Το άλλο ζήτημα είναι ότι συνακόλουθα, επειδή μειώνεται η ζήτηση ενός προϊόντος, πέφτουν και οι τιμές. Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι στο 40%. Λόγω του πολέμου, όμως, και της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι έχουμε μια μείωση κατά 17% στην παγκόσμια κατανάλωση φρούτων. Αυτό που είπαμε και με τον υπουργό, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε με άλλους τρείς συναδέλφους από νομούς που παράγουνε επίσης φρούτα -ήταν η υφυπουργός Ζέττα  Μακρή από τη Μαγνησία, ο Φώντας Μπαραλιάκος από την Πιερία και ο Γιώργος Αμανατίδης από την Κοζάνη είναι η εξεύρεση νέων αγορών και αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο για να αντιμετωπίσει το φετινό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να δούμε συνολικότερα νέες αγορές, θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές, να φέρουμε σε επαφή τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς με νέες αγορές. Ένα ζήτημα είναι αυτό το οποίο είναι μεσομακροπρόθεσμο. Το άμεσο ζήτημα είναι η αποζημίωση των παραγωγών για τη ζημία που υφίστανται σήμερα. Το βασικό είναι -επειδή διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης- να δούμε σε επίπεδο ΕΕ αν  μπορεί να βρεθεί λύση, διότι δεν είμαστε μόνο εμείς που  εξάγουμε φρούτα στην Αίγυπτο -είναι η Ιταλία και η Πολωνία. (..) Ο υπουργός μας είπε ότι θα θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στα μέσα Νοεμβρίου, όταν τότε θα έχουμε και μια συνολικότερη εικόνα εξαγωγών και απώλειας εισοδήματος, προκειμένου τότε, να υπάρξει μια δυνατότητα ευρωπαϊκής λύσης, να υπάρχει ένα πακέτο Ευρωπαϊκό. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα δούμε με εθνικούς πόρους τί μπορεί να γίνει. Μια λύση όπως ξέρετε είναι τα de minimis».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ