H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστεί προαιρετική η χρήση φωτογραφιών με γεωσήμανση για τα κράτη μέλη βρήκε θετικούς τους εθνικούς εκπροσώπους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έγκρισή της. Η πρόταση, με τη μορφή εκτελεστικής πράξης, εξακολουθεί να παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των εργαλείων της ΚΓΠ για τις εθνικές διοικήσεις, σύμφωνα με όλες τις δράσεις που ανέλαβε από την αρχή του έτους η Επιτροπή.
Οι γεωργοί και τα κράτη μέλη εξέφρασαν αρκετές δυσκολίες κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Η Επιτροπή εργάζεται από την αρχή του έτους για να αλλάξει και να αποσαφηνίσει αρκετές διατάξεις της πολιτικής για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.
Μία από τις ανησυχίες τους αφορούσε τις απαιτήσεις για τη χρήση φωτογραφιών με γεωγραφική ετικέτα από την 1η Ιανουαρίου 2027 για το Σύστημα παρακολούθησης περιοχής. Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής ήταν διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση από τις 11 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, προτού υποβληθεί για γνωμοδότηση στα κράτη μέλη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus, με στόχο τη μείωση των επιθεωρήσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την αποφυγή σφαλμάτων και κυρώσεων και τη διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων. Αποτελεί μέρος του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που θα δημιουργηθεί από όλα τα κράτη μέλη για τον έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης της ΚΓΠ και της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για διάφορες παρεμβάσεις.
Μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη πολυπλοκότητα
Οι φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση εισήχθησαν στην τρέχουσα ΚΓΠ για να αποφευχθούν οι επιτόπιες επισκέψεις σε γεωργούς και να μειωθεί το κόστος για τις εθνικές διοικήσεις. Ωστόσο, έχει θεωρηθεί ως δυσκίνητη και περίπλοκη η εφαρμογή της από ορισμένους γεωργούς και κράτη μέλη.
Όπως έδειξε προηγούμενη προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την απλούστευση, οι μισοί από τους ερωτηθέντες που υπέβαλαν αίτηση για στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωγραφική σήμανση στις αρχές. Από το 50% που χρησιμοποιεί κινητές συσκευές για το σκοπό αυτό, περίπου οι μισοί έχουν προβλήματα με αυτό, επειδή το βρίσκουν χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την ακρίβεια της παρεχόμενης εικόνας.
Η Επιτροπή έχει επισημάνει αυτές τις ανησυχίες και προτείνει την άρση των υποχρεώσεων των κρατών μελών να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωσήμανση στο σύστημα παρακολούθησης περιοχών. Στην πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να ζητούν από τους γεωργούς να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωσήμανση ή οποιαδήποτε άλλα δεδομένα θεωρούνται ισοδύναμα.
Υλοποίηση των δεσμεύσεων
Πρόκειται για την τελευταία δράση που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια των δεσμεύσεών της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των γεωργών.
Στις 22 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή παρουσίασε τις πρώτες δράσεις απλούστευσης με σκοπό τη διαρκή μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς της ΕΕ. Στις 15 Μαρτίου, υπέβαλε την πρότασή της για στοχοθετημένη αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου μετά την επιτυχή έγκρισή της από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς περιορισμένου και αναλογικού. Κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς.