Date:

Share:

Εκτός τα βερίκοκα της Χαλκιδικής από την πληρωμή ενισχύσεων de minimis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παραγωγοί βερικόκων της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν άδικη την εξαίρεση του νομού τους από την πληρωμή των ενισχύσεων de minimis που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Ζητούν την δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.

Ο παραγωγός βερίκοκων από την Πορταριά Χαλκιδικής, Δημήτρης Γκουτζιούχας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε και στην Χαλκιδική ζημιές στην συγκομιδή. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες. Ζημιές είχε κυρίως η ποικιλία Τίρυνθας. Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση. Επίσης μείναμε εκτός και της οριζόντιας αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών στην αγορά από την ενεργειακή κρίση. Και στην περιοχή μας είχαμε προβλήματα από την ενεργειακή κρίση και πρέπει να το γνωρίζει αυτό το ΥπΑΑΤ».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, «ότι και να ζητάνε οι παραγωγοί από την Χαλκιδική δεν γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ άλλες περιοχές δικαιώνονται. Είναι πολύ κρίμα γιατί το ίδιο έγινε και με τις ελιές. Έδωσαν de minimis στα ελαιόδεντρα της Λέσβου και όχι της Χαλκιδικής που κάνουμε και τόσες εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα ακόμη μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής που είναι τα επιτραπέζια βερίκοκα είναι αδικημένη. Έδωσαν στις άλλες περιοχές de minimis και όχι σε εμάς. Και βροχή είχαμε και ζημιές έπαθαν τα βερίκοκα μας που τις δηλώσαμε στον ΕΛΓΑ αλλά μείναμε εκτός του πακέτου των ενισχύσεων που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων δεν έπαθαν ζημιά όμως έχουμε και όψιμες ποικιλίες που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Μάλιστα έγιναν και δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ αλλά δεν γνωρίζουμε την τύχη τους. Είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά μένει η Χαλκιδική εκτός πακέτου αποζημιώσεων».

Για το ζήτημα της κατανομής των de minimis ανά την Επικράτεια ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάνας Απόστολος, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη των παραγωγών βερίκοκου της Χαλκιδικής στο εν λόγω Πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ