Date:

Share:

Έρχονται τροποποιήσεις στην ΚΑΠ, θα αφορούν ασφάλιση και εκπαίδευση αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών που να ενταχθούν στη νέα ΚΑΠ και να γίνουν υποχρεωτικές σε όλη την ΕΕ».

Αυτό τονίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Θεματικής Ομάδας για τις δεξιότητες, την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα στη νέα ΚΑΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 2023, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης αναλύθηκαν οι δεξιότητες που χρειάζεται σήμερα ο αγρότης, όπως: 
1. καλλιέργεια φυτών και καλών πρακτικών εξοικονόμησης και χρησιμοποίησης νερού 
2. καλή διαχείριση των ζώων 
3. συστημάτων νέας τεχνολογίας, όπως gps, ανάλυση δεδομένων, πτήση drone, έξυπνες εφαρμογές διοίκησης εκτροφής
4. φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής διοξειδίου του άνθρακα 
5. μάρκετινγκ
6. λογιστική 
7. διαχείριση επιχειρήσεων 
8. ανθρώπινο δυναμικό
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα σήμερα για το επάγγελμα του αγρότη, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτά.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση σαν τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «στο δεύτερο μέρος καταθέσαμε προτάσεις για τη δεύτερη θεματική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στις 16/1/2024, δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Αυτό που τόνισα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό μοντέλο των αγροτών οι οποίες μέσω της ΚΑΠ θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκα στο μοντέλο που ισχύει στην Φιλανδία, όπου το κράτος πληρώνει αγρότες και κτηνοτρόφους έναν μέσο μισθό κάθε χρόνο, ώστε να πάει διακοπές και τις ημέρες που θα λείπει του στέλνουν «πληρωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό» από την κυβέρνηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατά την απουσία τους. Επίσης κάτι αντίστοιχο γίνεται και όταν υπάρξει κάποιο ατύχημα και δεν μπορεί να πάει στην εργασία του ή όταν η γυναίκα αγρότισσα γεννήσει. Ζητήσαμε να ενταχθεί αυτός ο νόμος στην ΚΑΠ ώστε να γίνει νόμος σε όλες τις χώρες και να ισχύσει για όλους τους αγρότες της ΕΕ.

Έκπληξη υπήρξε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν έμαθαν ότι στην χώρα μας τα προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών γίνονται στο τέλος κάθε προγράμματος. Θα πρέπει αυτά τα προγράμματα να γίνονται στην αρχή του προγράμματος και να επικαιροποιηθούν. Αναφέρθηκε το μοντέλο στην Ιρλανδία, που οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν κανονικά ένα εξάμηνο και να αποκτήσουν δίπλωμα τρακτέρ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν αγρότες, αυτό βέβαια γίνεται με πρακτική σε φάρμες και χωραφια κάθε ημέρα. Επίσης λόγω έλλειψης χρόνου ο αγρότης δεν μπορεί να εκπαιδεύεται εθελοντικά και να γνωρίζει τις νέες τάσεις. Θα πρέπει να γίνονται διάφορες ημερίδες ώστε να είναι ενήμερος με τις εξελίξεις (όπως π.χ. με την φορολόγηση του άνθρακα κ.α.). Αυτό το σύστημα κάνει η Αυστρία με demo farms και workshops.

Υπήρξε συζήτηση για το πρόγραμμα των αγροτικών συμβούλων και αν θα είναι αποτελεσματικό όπως πάει να στηθεί στην χώρα μας. Το σύστημα των αγροτικών συμβούλων δεν λειτουργεί λόγο έλλειψης εμπιστοσύνης. Με τι προσόντα 
επιλέγεται ένας αγροτικός σύμβουλος; τι προϋπηρεσία έχει; Τι αποτελέσματα θα δώσει; Αναφέρθηκε το μοντέλο που υπάρχει στην Ολλανδία και την Δανία, στο οποίο οι γεωργικοί σύμβουλοι είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς και από εκεί αξιολογούνται βάση των αποτελεσμάτων τους.

Επίσης έγινε αναφορά στο εργατικό δυναμικό του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που συνήθως είναι μετανάστες και εποχιακοί εργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα και να γνωρίζουν πως να κινούνται γύρω από τα μηχανήματα με ασφάλεια.

Όσον αφορά τις μεγάλες διάφορες στις τιμές παραγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο τιμών» στην ΕΕ, με άμεση πρόσβαση των αγροτών (π.χ. μια εφαρμογή στο κινητό), ώστε να γνωρίζουμε καθημερινά την τιμή του κάθε προϊόντος και να πουλάμε αναλόγως. Βάση αυτού να δίνονται και οι αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος και σε περίπτωση αναγκαστικών πωλήσεων κάτω του κόστους παραγωγής».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ