Date:

Share:

Γεωργαντάς: Fuel pass για λιπάσματα – Επιδότηση σε αγρότες για αγορά γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων θα καταβληθεί η επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ

Τη δυνατότητα αγοράς γεωργικής γης με επιδότηση θα προβλέπει για πρώτη φορά το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που πρόκειται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2022, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα powergame.gr.

«Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και κατακερματισμένος, θέλουμε ο παραγωγός να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακος», επισήμανε παρομοιάζοντας τη νέα πρωτοβουλία του υπουργείου με «οιονεί αναδασμό» μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

Προϋπόθεση για την επιδότηση, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια και το εάν πρόκειται για νέο αγρότη ή παραγωγό σε ορεινή περιοχή, θα είναι το αγροτεμάχιο να συνορεύει με χωράφι του αγρότη και να μην ανήκει σε πρόσωπο με κοντινό βαθμό συγγένειας.

Επιπρόσθετα, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης θα επιδοτείται η αγορά οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Ανοίγει πλατφόρμα τύπου fuel pass για λιπάσματα – Με τιμολόγια η επιδότηση

Στο μεταξύ, με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων θα καταβληθεί η επιδότηση των 60 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, διαβεβαιώνοντας ότι βούλησή του είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες το γρηγορότερο ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους παραγωγούς.

Ήδη ετοιμάζεται πλατφόρμα ανάλογη με αυτή του fuel pass, στην οποία – όταν φυσικά «ανοίξει» – οι παραγωγοί ή οι λογιστές τους θα «ανεβάζουν» τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, με βάση το πιθανότερο σήμερα ενδεχόμενο. Κι αυτό για δύο λόγους:

  1.     αφ’ ενός διότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων ξεκίνησε από το περυσινό φθινόπωρο
  2.     κι αφ’ ετέρου διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν όλες οι καλλιέργειες καθώς η εφαρμογή λιπασμάτων γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανάλογα την καλλιέργεια.

Εντός του 2022 η επιδότηση των 89 εκατ. στους κτηνοτρόφους με βάση ζωϊκό κεφάλαιο και παραγωγή

Όσον αφορά στην επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται να γίνει συνδυαστικά με βάση τόσο το ζωϊκό κεφάλαιο όσο και την παραγωγή σε κρέας και γάλα, με μέριμνα, όμως, και για τους κτηνοτρόφους που, για παράδειγμα, εμπορεύονται ζώντα ζώα.

Δέσμευση του υπουργείου είναι τα 89 εκατ. ευρώ να καταβληθούν εντός του 2022, ιδανικά έως το τέλος Νοεμβρίου. Επειδή, όμως, πρόκειται για κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες συγκριτικά με την επιδότηση λιπασμάτων (τα 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό) καθώς χρειάζεται η έγκριση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόγευση της νέας ΚΑΠ η καταβολή των 26,2 εκατ. ευρώ – Στήριξη μέσω de minimis

Αναφορικά με την επιδότηση των 26,2 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε προ ολίγων 24ωρων σε 20.346 παραγωγούς από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζουν ότι η επιλογή των συγκεκριμένων παραγωγών έγινε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που καθόρισε η ΕΕ, όπως ο φιλοπεριβαλλοντικός προσανατολισμός και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

«Προφανώς τα 26,2 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για όλους, έγινε επιλογή με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια της ΕΕ. Στην ουσία είναι η πρώτη φορά που γίνονται πράξη οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ», επισήμανε στο powergame.gr στέλεχος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι για άλλες ομάδες παραγωγών, που επίσης έχουν πληγεί από την Ουκρανική κρίση, υπάρχει η δυνατότητα στήριξης μέσω de minimis.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ