Date:

Share:

Η «Οδύσσεια» των αγροτών με τις πληρωμές Οικολογικών Σχημάτων μόλις ξεκινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η “Οδύσσεια” των αγροτών μας με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ μόλις ξεκινά…», σχολιάζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων.

Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγκαιρα και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον αγροτικό κόσμο, είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα Οικολογικά Σχήματα, που είχε συμπεριλάβει  στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ είναι πολλά και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, αφενός κατανόησης και επιλογής από τον αγροτικό κόσμο και αφετέρου ελέγχων από τον διοικητικό μηχανισμό (προκαλώντας έτσι διοικητική επιβάρυνση), με πιθανή έκβαση την μη απορρόφηση των σχετικών πόρων και βέβαια την καθυστέρηση της καταβολής τους. 

Επίσης, είχαμε τονίσει ότι τα εν λόγω Οικολογικά Σχήματα, προκειμένου να ενσωματώνουν με ισορροπημένο τρόπο τη μέριμνα για το περιβάλλον, διαμορφώνοντας νέες ολοκληρωμένες αγροδιατροφικές αλυσίδες αξίας, μέσα από την υιοθέτηση βιώσιμων και πράσινων πρακτικών, θα πρέπει να είναι απλά και στοχευμένα σε περιοχές και καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες με την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις εντάξεων καλλιεργειών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στα Οικολογικά Σχήματα που θα συμβάλλουν σε υψηλή απορροφητικότητα των σχετικών πόρων, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στον αντίποδα αυτών των προτάσεων η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να υλοποιήσει Οικολογικά Σχήματα, που έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναφέρει ότι: «Μεταβολές των Οικολογικών Σχημάτων (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, είναι επιτρεπτές μέχρι τις 18/10/2023, ενώ η επεξεργασία των οικολογικών σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση».

Μια ανακοίνωση «ομολογία αποτυχίας», αλλά κυρίως μια ανακοίνωση που παραπέμπει, επί της ουσίας, «στας καλένδας» την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων και με τρόπο και πρακτικές «Κύριος οίδε»…

Όλα αυτά θα μπορούσε να είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για το πόσο πρόχειρη και επιφανειακή είναι και η αγροτική πολιτική της ΝΔ και ότι και αυτή δρομολογείται και υλοποιείται μόνο με επικοινωνιακούς σκοπούς και για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι συνέπειες στον πολύπαθο αγροτικό κόσμο θα είναι, για άλλη μια φορά, καταστροφικές και θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη δυσχερή θέση του. 

Για αυτό στο πλαίσιο της συγκροτημένης, εμπεριστατωμένης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, που ασκεί και θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει, έστω και τώρα, με σοβαρότητα και συναίσθηση ευθύνης προς τον αγροτικό κόσμο, το πως προτίθεται να εφαρμόσει συνολικά την ΚΑΠ 2023-2027, συμβάλλοντας έτσι στη δυνατότητα βιωσιμότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ζητάει να ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων διαφορετικά θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης.

«Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εξετάσει τρόπους να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη καλλιεργητική χρονιά», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με αφορμή τις αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ όπου διαφοροποιείται ο τρόπος πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη, έρχεται μια εβδομάδα «δύσκολων» πληρωμών, αφού με πρόχειρους υπολογισμούς εκατό εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος, σε σχέση με πέρυσι, σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης περιόδου 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Οι αλλαγές που έχουν γίνει για τον τρόπο που θα πληρώνονται πλέον οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης αυτονόητο είναι ότι θα δημιουργήσουν αναστάτωση με τις μεγάλες απώλειες στους λογαριασμούς.

Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη είναι να  ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων διαφορετικά  θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες και τον τρόπο καλλιέργειας ελιάς και αμπελιών, που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μηχανήματα. 

Επίσης ως διαρρέεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το Μάρτιο τοποθετείται πλέον η πληρωμή των eco-schemes, χαλώντας τον προγραμματισμό των ταμειακών ροών των αγροτών, που εδώ και μία 5ετία λάμβαναν το πρασίνισμα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών για τις δράσεις πρασινίσματος να «τραβήξει» έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ