Date:

Share:

Ιστορική η συγκέντρωση στο Σύνταγμα με αγρότες από όλη τη χώρα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορικές διαστάσεις αποδίδονται στην χθεσινή (Τρίτη 20 Φεβρουαρίου) παράταξη των τρακτέρ και συγκέντρωση αγροτών από όλη την Ελλάδα, μπροστά από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος. Με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι Έλληνες αγρότες δήλωσαν «είμαστε εδώ» και απαιτούμε μια άλλη πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και τη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου».

Τρακτέρ από όλα τα μπλόκα και αγρότες από όλη την Ελλάδα, από όλα τα είδη αγροτικών προϊόντων και από εκμεταλλεύσεις κάθε μεγέθους, ενωμένοι, απαίτησαν αυτή τη φορά τη θεμελίωση πολιτικών που θα βγάλουν τον αγροτικό τομέα από τα σημερινά αδιέξοδα και θα εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο ανάπτυξης, με πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής και τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Η εικόνα του συλλαλητηρίου περιποιεί τιμή για όλους τους αγρότες και υποχρεώνει αυτή τη φορά τους κυβερνώντες να σκεφθούν διαφορετικά, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά. Ο απόηχος της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος αλλά υποχρεώνει κάθε σκεπτόμενο στο επιτελείο της κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος για μια άλλου είδους συνεργασία με τους γνήσιους εκφραστές του αγροτικού χώρου.

Η προετοιμασία των εαρινών σπορών τώρα αρχίζει και οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά για να παρατείνεται το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και στο σημαντικό εκείνο κομμάτι του εκλογικού σώματος που “ξελάσπωσε” την κυβερνώσα παράταξη το περασμένο καλοκαίρι.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο της Αθήνας οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ