Date:

Share:

Λαϊκές αγορές: Μάχη για να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές – Γιατί τα μήλα πωλούνται με καπέλο έως και 500%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις εβδομαδιαίες λαϊκές ψάχνουν λύσεις φθηνές λύσεις οι καταναλωτές αλλά όπως λένε οι παραγωγοί το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά σχεδόν αδύνατο το εγχείρημα να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές.

Μάχη δίνουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές για να συγκρατήσουν τις τιμές, ώστε να μπορεί να ψωνίζει ο κόσμος, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Όπως λένε οι τιμές στα προϊόντα έχουν αυξηθεί μόνο ένα 10-20%, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Χαρακτηριστικά, τα λιπάσματα από 30 ευρώ έχουν φτάσει να κοστίζουν 70-80 ευρώ, ενώ οι τιμές στους πάγκους των λαϊκών δεν έχουν καν διπλασιαστεί.

Ωστόσο προειδοποιούν πως αν η κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα αρχίσουν να φυτεύονται λιγότερα στρέμματα κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των προϊόντων.

Ο Ιορδανης Αποστολιδης πωλητής γαλακτοκομικών από τη Δορκαδα έρχεται αντιμέτωπος με τις αυξήσεις στην αγορά και προσπαθεί να μην τις μετακυλήσει στα προϊόντα του. Πουλάει το κατσικίσιο τυρί στα 9,90 ενώ όπως μας λέει την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 9,60. Το κασέρι από 13 μέχρι τα 16 ευρώ το κιλό ανάλογα με τον παραγωγό.

«Για τις γιορτές οι τιμές θα αυξηθούν κ άλλο και ελπίζω να καταφέρω να κρατήσω σε χαμηλά επίπεδα αναφέρει» ενώ εξηγεί ότι το αιγοπρόβειο γάλα αρχίζει να εξαφανίζεται καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι βλέποντας ότι δεν τους συμφέρει να κρατούν τις μικρές μονάδες τους τις κλείνουν σφάζοντας η πουλώντας τα ζώα Αναφέρεται και στην ποιότητα που ίσως αρχίσει να φθίνει με τυριά που θα πωλούνται μεν φθηνά αλλά θα είναι από σκόνη και όχι από φρέσκο γάλα.

Η Μαρια Σπυρογιαννη πουλάει φέτα σχεδόν αποκλειστικά κρατώντας την τιμή στα 10,40 όπως αναφέρει με μικρό κέρδος για εκείνη και το σύζυγο της που έχουν οικογενειακή επιχείρηση. Βλέπει τις τιμές στο γάλα να αυξάνονται σταδιακά αλλά όπως τονίζει η ίδια και ο σύζυγος της είναι η μόνη λύση για να κρατηθούν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες σε λειτουργία.

Στα Οπωροκηπευτικά οι τιμές στη ντομάτα μέχρι τα 1,79 το κιλο ενώ πιπεριές και μελιτζάνες στο 1,5 ενώ τα φρούτα εποχής δεν ξεπερνούν το 1,5 ευρώ.

Καταγγέλλουν αισχροκέρδεια

Ωστόσο, αγρότες και παραγωγοί τονίζουν ότι προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές, ωστόσο οι καταναλωτές αγοράζουν πολύ πάνω από την τιμή που και οι ίδιοι μπορούν να αντέξουν.

«Από εμάς το παίρνουν φτηνό, αλλά το μήλο στο ράφι γίνεται ακριβό. Η φετινή χρονιά είναι απελπιστική για το μήλο», λέει πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού.

Οι παραγωγοί μπορεί να πουλήσουν από 0,10 έως 0,30 λεπτά τα μήλα, αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή τους πάγκους των λαϊκών φτάνουν μέχρι κα το 1,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή 500% επάνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στα συνοικιακά μανάβικα, η τιμή μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, γι’ αυτό και εκπρόσωποι του κλάδου των παραγωγών κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ