Date:

Share:

Μάχη ανακατανομής μεριδίων στην αγορά της Ευρώπης για πυρηνόκαρπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ισορροπίες διαµορφώνει για το εµπόριο καλοκαιρινών φρούτων η υπόθεση της Ουκρανίας, µιας χώρας που διαµόρφωνε µέχρι πρότινος ετήσιους τζίρους 200 εκατ. ευρώ για τα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου.

Με τη νέα σοδειά των συµπύρηνων στα κλαδιά, οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς προετοιµάζονται για µια ιδιαίτερη εµπορική περίοδο η οποία θα περιλαµβάνει έντονο ανταγωνισµό ανάµεσα στις ευρωπαϊκές παραγωγές αλλά και την προσοχή στραµµένη στις κινήσεις της Τουρκίας η οποία οδεύει προς µια µεγάλη παραγωγή ροδάκινου.

Στην πιάτσα µιλούν για µια εξαιρετικά σύνθετη χρονιά αφού δεν είναι µόνο η απώλεια της αγοράς της Ουκρανίας που περιπλέκει την κατάσταση. Η εικόνα της αγοράς επηρεάζεται και από την παραγωγή της Ισπανίας, η οποία αν και κρατά τα χαρτιά της κλειστά, οι πληροφορίες δείχνουν µείωση της παραγωγής µεταξύ του 40 και 50% στο ροδάκινο, που σε ορισµένες περιοχές ανέρχεται ακόµα και στο 70%.

Έτσι, για όσους διατηρούσαν µερίδια στην αγορά της Ουκρανίας, η κορεσµένη αγορά της ∆υτικής Ευρώπης αποτελεί µονόδροµο. Ωστόσο εδώ, αναµένονται µειωµένες ροές από την Ισπανία, κάτι που σηµαίνει περισσότερος χώρος για τις υπόλοιπες παραγωγές, µεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο όµως, θα ήταν οι Ισπανοί έµποροι να µην προβούν σε γνωστά τεχνάσµατα που µεταξύ άλλων περιλαµβάνουν είσοδο στα κτήµατα της Τουρκίας για «εξευρωπαϊσµένα» ροδάκινα. Στο µεταξύ, η ανακατεύθυνση προς τις Ευρωπαϊκές πόλεις για τα χαµένα µερίδια της Ουκρανίας, είναι κοινή υπόθεση και για τους Έλληνες και για τους Ιταλούς εξαγωγείς. 

Για κάθε πέντε φορτηγά µε καλοκαιρινά φρούτα που έφευγαν από την Ηµαθία την προηγούµενη τριετία, το ένα ξεκινούσε µε προορισµό την Ουκρανία. Η αναλογία αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο εξαγωγέας και αυτοκινητιστής Στέφανος Αποστολίδης, ο οποίος µε την εταιρεία Tasty Fruits διακινεί ένα αξιόλογο τονάζ πυρηνόκαρπων της περιοχής προς τις χώρες της Ευρώπης, κάτι που τον κατατάσσει στους

Πέρα από τη «µατιά» της πιάτσας, είναι και τα επίσηµα στοιχεία από τις βάσεις δεδοµένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συνηγορούν σε ένα νέο κενό για το 22,22% των ελληνικών εξαγωγών στο ροδάκινο και το νεκταρίνι.

Με εξαίρεση το 2021, χρονιά κατά την οποία η χτυπηµένη από τον παγετό ελληνική παραγωγή δεν ήταν ικανή ώστε να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες µε τους πελάτες του εξωτερικού, η Ελλάδα εξάγει σχεδόν 21.000 τόνους ροδάκινου στην Ουκρανία, 9.500 τόνους νεκταρίνια, σχεδόν 8.000 τόνους ακτινίδιο, 8.400 τόνους κληµεντίνες και άλλους 3.000 τόνους µανταρίνια.

Στην περίπτωση των ροδάκινων και των νεκταρινιών, αν προστεθούν και οι τόνοι που κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία (επιπλέον 5.000 – 6.000 τόνοι), η οποία έχει επίσης κλείσει για την ελληνική αγροτική παραγωγή, τότε ο αριθµός στρογγυλοποιείται στις 40.000 τόνους. Το κενό είναι µεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στους δύο αυτούς κωδικούς επιτραπέζιων φρούτων διαµορφώνονται σε 180.000 τόνους.

Με άλλα λόγια, το 22,22% των ελληνικών εξαγωγών βρίσκονται υπό ερωτηµατικό µερικές εβδοµάδες πριν από την έναρξη της συγκοµιδής. Μάλιστα σε µια χρόνια κατά την οποία τα δέντρα δείχνουν φορτωµένα µε καρπό και όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας οδεύουν προς µια σχεδόν πλήρη χρονιά από άποψη ποσοτήτων σε ροδάκινο και νεκταρίνι.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ