Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
Οι εξαγωγές τοματών 1/1/2024-16/8/24 εκτιμώνται σε 29.000 τόνους έναντι 40.000 τόνων -6,9% το αντίστοιχο διάστημα 2023 Εντύπωση προκαλεί η αύξηση στις εισαγωγές από 1/8 ανερχόμενες σε 2.750 τ.περ. προερχόμενες από Ολλανδία & Βέλγιο με επιταχυνόμενους ρυθμούς .
Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με υποτονικούς ρυθμούς και από 1/4 έως 16/8/24 ανέρχονται σε 7.500 τόνους περίπου έναντι 8.900 τ. του αντίστοιχου διαστήματος 2023 – 16% Αντιθέτως οι εισαγωγές το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 2.300 τόνους περ.82% πάνω από την αντίστοιχη περσυνή περίοδο με 1.100 τόνους περ. προερχόμενες από Ολλανδία, Ισραηλ,, Ισπανία, Β. Μακεδονία.
Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή τωνφαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατευθείαν από τον αγρό) , κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας Δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή και συσκευασία, και πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί.
Συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή 8,2% των θερινών φρούτων και λαχανικών με τις μέχρι σήμερα ποσότητες
α) καρπουζιών να ανέρχονται σε 151.702.τόνους έναντι 155.906 πέρσι -2,7%,
β) βερίκοκων 25.233 τ. έναντι 24.631 τ.+2,4%,
γ) ροδάκινων 61.953 τ. έναντι 55.602 τ +11,4%,
δ) νεκταρινιών 47.880 τ. έναντι 38.379 24,8%,
ε) κερασιών 32.082 τ. έναντι 26.488 τ.21,2% και
στ) επιτρ.σταφυλιών 9.164 t έναντι 6/881 τ. 34,5%
Η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και οι πωλήσεις αναμένεται ότι θα μειωθούν Επιπλέον, οι ενίοτε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τις συναλλαγές, στις καταναλωτικές αγορές.
Η παραγωγική περίοδος των κερασιών ουσιαστικώς τερματίσθηκε. Η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης.
Τον Αύγουστο εμφανίζεται επιτέλους μια ομαλοποίηση των ποσοτήτων που συγκομίζονται στο χωράφι και μια καλύτερη προσαρμογή στις ποσότητες που ανταποκρίνονται στην ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
H συγκομιδή επιτραπεζίων σταφυλιών συνεχίζεται ,η παραγωγή ξεχωρίζει για την ποιότητά της που είναι πολύ καλή αλλά μειωμένος ο όγκος τους στις κυριότερες παραγωγικές περιφέρειες ,αφού έχει επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
ΠΡΑΞΗ «ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ» Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΝΩΡΙΜΩΝ ΚΑΡΠΩΝ- ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας και κάποιοι «έμποροι» κατά παράβαση της υφιστάμενης Κ.Υ.Α συνέχισαν να συγκομίζουν και ήδη διακίνησαν -εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας τσεχελίδης , αφού παρά τις καταγγελίες δεν υπήρξε αποτελεσματική παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου να τις αποτρέψουν, για μια ακόμη χρονιά , παρά το ότι αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας. Ήδη τα “παράνομα” ακτινίδια πωλούνται στην αγορά της Ολλανδίας , όπως φαίνεται από το παρατιθέμενο απόσπασμα του σημερινού Δελτίου Τιμών της 33ης εβδομάδος στην Ολλανδική Χονδρική Αγορά Fruitsalesprices.com
Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/24 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία ύψους 305 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων . Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.
Ζητείται όπως
- Κινητοποιηθούν, επί τέλους μετά από δυο εβδομάδες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που παρά την έγκαιρη πληροφόρησή τους δεν δραστηριοποιήθηκαν , για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών και ανεύρεση και έλεγχος των παραβατών εμπόρων που συγκόμισαν και διακίνησαν τα προς πώληση στην Ολλανδία ακτινίδια ποικ.Τσεχελίδης τιμωρηθούν παραδειγματικά εκτός των άλλων και για δυσφήμηση των προϊόντων μας και ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά τυχόν συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας,
- Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά ,και
- Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας
Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας, Γ. Πολυχρονάκης.