Date:

Share:

Με ελλείψεις η αγορά λιπασμάτων για τρίτη χρονιά, καλή στιγμή για προμήθειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ζώνη διευρυμένης ελλειμματικότητας εισέρχεται εκ νέου η αγορά λιπασμάτων, καθώς η εικόνα των πρώτων υλών δεν μεταβάλλεται, τα ενεργειακά κόστη και ειδικά αυτό που αφορά στο φυσικό αέριο, ενισχύονται, οι ανάγκες των καλλιεργειών είναι δεδομένες και τα αποθέματα του κλάδου ανύπαρκτα.

Με ελλείψεις η αγορά λιπασμάτων για τρίτη χρονιά, καλή στιγμή  για τις προμήθειες  της επόμενης σεζόν     

Η προσωρινή κάμψη των τιμών στη διάρκεια του καλοκαιριού για την οποία έχει γράψει επισταμένως η Agrenda, έχει να κάνει με την εποχικότητα και αποδεικνύεται προσωρινή, ενώ όσο προχωράει η προετοιμασία για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες και η ζήτηση για μονάδες θρέψης αυξάνεται, οι τιμές τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι καλλιεργητές ξαναπαίρνουν την ανηφόρα.  

Όπως όλα δείχνουν, η περιορισμένη διαθεσιμότητα και υψηλότερη τιμή αναμένεται να επιδράσουν καθοριστικά στην εικόνα της αγοράς λιπασμάτων την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο που είναι και η τρίτη κατά σειρά (από τα τέλη του 2020)  που οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα.

Σ’ αυτή τη φάση πάντως, τίποτα δεν δικαιολογεί την πρόβλεψη ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν. Αντίθετα, οι διαδοχικές ανακοινώσεις ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, διεθνούς εμβέλειας για διακοπή στην λειτουργία των μονάδων παραγωγής, είτε λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, είτε λόγω εκρηκτικής αύξησης στα κόστη ενέργειας (φυσικό αέριο κλπ), προοιωνίζει σημαντικές ελλείψεις σε τύπους λιπασμάτων, με ιδιαίτερη μάλιστα σημασία για την εγχώρια παραγωγή.

Σημειωτέον ότι η εγχώρια αγορά θεωρείται σε γενικές γραμμές δύσκολη αγορά, ειδικά στα κοκκώδη λιπάσματα, όπου τα μεταφορικά προσθέτουν κόστος, ενώ η πανσπερμία σημείων διάθεσης σε συνδυασμό με τις πολλές παραγγελίες από μικρούς παραγωγούς, κάνουν τα πράγματα δύσκολα για τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, σε μια περίοδο που η παραγωγή των μονάδων είναι μειωμένη και η ζήτηση μεγάλη, η ελληνική αγορά δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους του κλάδου, από τη στιγμή που σε άλλες χώρες (π.χ. των Βαλκανίων) μπορούν να πουλήσουν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. 

Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη που λέει ότι, δεδομένων των συνθηκών, η όσο το δυνατόν ταχύτερη προμήθεια λιπασμάτων από τους καλλιεργητές, όχι μόνο για τις φθινοπωρινές αλλά και για τις εαρινές καλλιέργειες, είναι μια επιλογή που έχει ενδιαφέρον της και σε κάθε περίπτωση δεν θα ζημιώσει τους παραγωγούς.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει επαρκή ρευστότητα από την πλευρά των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κάτι για το οποίο οφείλει να δείξουν ιδιαίτερη φροντίδα, τόσο η Πολιτεία και εν προκειμένω η κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες. Τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι για τις περισσότερες από τις εκτατικές τουλάχιστον καλλιέργειες, η παραγωγική δραστηριότητα αυτά τα χρόνια παρουσιάζει ενδιαφέρον. Μπορεί οι τιμές των λιπασμάτων να προσεγγίζουν το τριπλάσιο αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι διπλές. Αυτό που λείπει είναι η γνώση, ο προγραμματισμός και φυσικά η επάρκεια κεφαλαίων. Κρίνοντας ωστόσο από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, λεφτά υπάρχουν. Ίσως, μέσα στις προεκλογικές αγωνίες των κυβερνώντων να μην αξιοποιούνται κατάλληλα.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ