Date:

Share:

Meet My Farm: Η ελληνική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για παραγωγούς και καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα πλατφόρμα Meet My Farm ήρθε για να καλύψει το χάσμα ανάμεσα στον παραγωγό και στον καταναλωτή, ανάμεσα στην εταιρεία που παράγει ή προμηθεύει και στον καταναλωτή που βρίσκει έτοιμα προϊόντα για κατανάλωση. Η πλατφόρμα παρέχει υπηρεσίες κοινωνικού δικτύου (όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, κλπ.), αλλά είναι εξειδικευμένη στον χώρο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Φιλοδοξεί να φέρει κοντύτερα τον Έλληνα παραγωγό με τον καταναλωτή, να ενημερώσει σχετικά με τις ανάγκες του καταναλωτή αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Μέσα από την πλατφόρμα ο καταναλωτής μπορεί να αναζητήσει και να βρει ποιος παράγει το προϊόν, πού, πώς, πότε, υπό ποιες συνθήκες, κλπ. Nα ενημερωθεί για την παραγωγική διαδικασία και να εμπιστευθεί τον παραγωγό. Ο παραγωγός μπορεί να καταστήσει διάφανη την παραγωγή του, αναρτώντας:

α) πληροφορίες (π.χ. τις συνθήκες καλλιέργειας),

β) πιστοποιήσεις,

γ) φωτογραφίες,

δ) βίντεο, κλπ.

Η πλατφόρμα λειτουργεί αναπτυξιακά για τον τομέα του αγροτουρισμού. Διευρύνει τη σημασία του αγροτουρισμού, δημιουργώντας μια νέα τάση: Να μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να δει τα αγροκτήματα και την παραγωγική διαδικασία με τα ίδια του τα μάτια! Οι ίδιοι οι παραγωγοί – εταιρείες συστήνουν στον κόσμο το αγρόκτημα, τη φάρμα τους, τα προϊόντα τους. Έτσι προέκυψε και το όνομα της πλατφόρμας: Meet My Farm!

Η Εταιρεία «MEET MY FARM Ι.Κ.Ε.» συστήθηκε αρχικά από 2 εταίρους, ένα γεωπόνο (απόφοιτο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών (απόφοιτο του Πολυτεχνείου Κρήτης), οι οποίοι ασχολήθηκαν για πολλούς μήνες με την υλοποίηση της ιδέας. Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε μια ομάδα, που απαρτίζεται κυρίως από μηχανικούς (αλλά και απόφοιτους ή φοιτητές άλλων σχολών), που έχουν αναλάβει να παρακολουθούν, να βελτιώνουν, να προωθούν και να οργανώνουν όλο και καλύτερα την ιδέα, την πλατφόρμα και την Εταιρεία.

Η Εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεγαλώνει συνεχώς, καθώς προστίθενται στο δυναμικό της άτομα που ασχολούνται με την προώθηση-επικοινωνία (promotion), με τον προγραμματισμό (software development), με προσφορά συμβουλών, κλπ.

Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook και το Instagram), με αποκλειστική ειδίκευση στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε παραγωγούς, εταιρείες παραγωγής προϊόντων, προμηθευτές, γεωπόνους, καταναλωτές. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ελληνική πλατφόρμα social media ειδικευμένη στον πρωτογενή τομέα και στην ιχνηλασιμότητα προϊόντων και παραγωγών!

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, καλείται να δημιουργήσει ένα λογαριασμό (δοκιμαστικό και δωρεάν για όλους τώρα στην αρχή, επί πληρωμή για παραγωγούς και εταιρείες μελλοντικά). Με το λογαριασμό, μπορεί να παρουσιάσει και να διαφημίσει τα προϊόντα του αν είναι παραγωγός, να αναζητήσει πληροφορίες και εγγύτερη γνωριμία με παραγωγούς/εταιρείες αν είναι καταναλωτής/τρια ή γεωπόνος. Με τον όρο ”παραγωγοί” εννοούνται οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι ψαράδες, οι οινοποιοί, οι γαλακτοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι, κτλ.

Προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής σελίδας για κάθε αγρόκτημα, αμπέλι ή φάρμα! Όλοι οι χρήστες – και οι καταναλωτές – έχουν το προσωπικό τους προφίλ στο MeetMyFarm (ορατό σε όλους). Ανάλογα με τον ρόλο τους, έχουν και ανάλογα δικαιώματα. Παραγωγοί, εταιρείες και γεωπόνοι μπορούν να δημοσιεύουν κείμενο, φωτογραφίες/βίντεο, ακόμα και άρθρα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν οι γνωστές αλληλεπιδράσεις των social media (π.χ. like, σχόλια, ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων), καθώς και ένα φόρουμ στο οποίο μπορούν να εκφράζονται όλοι, αλλά κυρίως οι καταναλωτές.

Έτσι ανοίγεται η δυνατότητα αυτοπαρουσίασης και αξιολόγησης παραγωγών, εταιρειών, γεωπόνων. Μπορούν να ανοιχτούν ευκαιρίες για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την παραγωγή, να διαφημιστεί η ιδιαιτερότητα και τα προτερήματα κάθε προϊόντος, να πραγματοποιηθούν κρατήσεις για επισκέψεις σε αγροκτήματα, να ενισχυθεί ο αγροτικός-κτηνοτροφικός τουρισμός. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι απεριόριστες, γιατί εξαρτώνται από την επιθυμία των παραγωγών-καταναλωτών για αμοιβαία ενημέρωση και γνωριμία.

Η σελίδα καλωσορίσματος στο MeetMyFarm

Η αρχική σελίδα δημοσιεύσεων (feed)

H σελίδα εγγραφής στην πλατφόρμα

Έχει διαπιστωθεί ότι ο Έλληνας αγρότης/παραγωγός δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, γι’ αυτό και βρίσκεται συχνά σε προβληματισμό, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να προσαρμόσει τα προϊόντα του στις ανάγκες της αγοράς και του καταναλωτή. Η παρεχόμενη γνώση είναι ελλιπής, όσο οι παραγωγοί βρίσκονται μακριά από τους καταναλωτές. Ενώ τα ηλεκτρονικά και μεταφορικά μέσα έχουν προοδεύσει, οι κατάλληλοι δεσμοί δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.

Είναι φυσικό να υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία, όσο η επαφή είναι λειψή.

Το MeetMyFarm προσφέρει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και με καταναλωτές, να έχουν εύκολη και άμεση αλληλεπίδραση. Μπορούν:

  • να αναδείξουν την ποιότητα της δουλειάς τους,
  • να διαφημιστούν,
  • να αξιολογηθούν,
  • να διαβάσουν τη γνώμη καταναλωτών για τη δουλειά τους,
  • να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση.
  • να παρουσιάσουν εύκολα, με μερικά κλικ, την αλυσίδα της παραγωγικής και γενικά ολόκληρης της διαδικασίας που ακολουθεί ένα προϊόν για να φτάσει ”από το χωράφι στο ράφι και από το ράφι στο πιάτο”. Αυτή η αλυσίδα αποτελείται από παραγωγούς/εταιρείες, προμηθευτές, super/mini market και καταλήγει στους καταναλωτές.
  • να πουλήσουν – μελλοντικά – μέσα από την πλατφόρμα (σε μορφή e-shop) τα προϊόντα τους κατευθείαν σε καταναλωτές.

Μελλοντικά η πλατφόρμα MeetMyFarm θα ανοίξει τις πύλες της στη διεθνή αγορά:

  • Θα ενισχύσει τις εξαγωγές προϊόντων.
  • Θα δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο παραγωγής-κατανάλωσης, παρέχοντας την ευκαιρία τόσο στους Έλληνες αγρότες για αμεσότερη επικοινωνία με καταναλωτές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όσο και στους Έλληνες καταναλωτές να μάθουν περισσότερα και εγγύτερα τις διεθνείς προσφορές.
  • Θα φτιάξει αλυσίδες παραγωγής για προϊόντα (π.χ. καφές, κακάο) που καταναλώνουμε εδώ και καλλιεργούνται σε άλλες χώρες, ηπείρους, περιοχές (π.χ. Λατινική Αμερική). Θα μπορεί κάποιος να ”φτάσει” νοητά ή ακόμα και να επισκεφτεί τον/την παραγωγό που καλλιεργεί τον καφέ και μπορεί να βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά.
  • Θα φτιάξει hashtags (#) για προϊόντα, παραγωγούς, φάρμες, αγροκτήματα, έτσι ώστε να γίνει όλος ο πρωτογενής τομέας … ένα ενιαίο κοινωνικό δίκτυο.
  • Θα ανακαλύψουμε όλοι μαζί τον κόσμο των παραγωγών και των προϊόντων! Θα αναδειχθεί η πραγματική του αξία.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ