Date:

Share:

Πλήρη στήριξη των μηλοπαραγωγών της Αγιάς ζητά ο Γιώργος Λαμπρούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την πλήρη στήριξη των μηλοπαραγωγών του δήμου Αγιάς Λάρισας κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

“Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί του δήμου Αγιάς Λάρισας, με αφορμή τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία των μήλων ποικιλίας «Gala».

Οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν με την απορρόφησή τους από παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετοι, ή να πουληθούν με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, είτε σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Δυστυχώς δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Ταυτόχρονα, η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροεφόδια, οξύνει την κατάσταση που βρίσκονται εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί, απειλώντας την ίδια την επιβίωση τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι και να βρεθούν άλλες αγορές για να υπάρξει διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στην Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα, όπως και να αποσυρθεί η Ελλάδα από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ρωσία.

– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, με μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα με επαναφορά της τιμής στην τιμή που είχε το αγροτικό ρεύμα πριν την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ. Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας”.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ