Date:

Share:

Στα δέντρα η φετινή εστία διαμαρτυρίας των αγροτών, Δευτέρα το πρώτο μπλόκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχή κινητοποιήσεων σημαίνουν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, με τον χάρτη των καλεσμάτων να είναι πιο πυκνός κυρίως στα βόρεια παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, μαρτυρώντας έμμεσα πως φέτος ο αγώνας θα κριθεί στα… δέντρα.

46_pin_2

Πέρα από τους βασικούς συντελεστές των μπλόκων σε Λάρισα και Καρδίτσα, «προπαρασκευαστικές» κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ζωηρότητα και πιο απτά αιτήματα έχουν εξαγγείλει μέχρι στιγμής Αμύνταιο και Νάουσα, ενώ δυναμική προσέγγιση με ραντεβού σε κόμβο αποφάσισε ο αγροτικός σύλλογος Βέροιας. Η αρχή για τους Βεροιώτες θα γίνει την Δευτέρα 23 του μήνα στον κόμβο της Κουλούρας.

Πέρα από τις πάγιες διεκδικήσεις σε σχέση με την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής ή να υπάρξουν εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, ώστε να έχουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αυτό που «καίει» την περίοδο που διανύουμε τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, έχει να κάνει και με τις αποζημιώσεις από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Βασικό αίτημα των παραγωγών της περιοχής, όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση, είναι να διεκδικηθούν και για τους μεμονωμένους αγρότες τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκαν σε παραγωγούς – μέλη συλλογικών σχημάτων, από το Ταμείο Κρίσης για τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Λίγο παραπάνω, στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται ότι θα έχουν τοποθετηθεί από την προηγούμενη ημέρα και οι αγρότες που συμμετέχουν στον σύλλογο  «Μαρίνος Αντύπας».

Στις 11 το πρωί της Κυριακής, αναμένεται να ξεκινήσει η συγκέντρωση των αγροτών και των τρακτέρ της περιοχής του Αμυνταίου με στόχο την κλιμάκωση της κινητοποίησης σε μπλόκο στην εθνική οδό τις επόμενες ημέρες. Αιχμή των διεκδικήσεων είναι και εδώ αποζημιώσεις και ενισχύσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα «που έχουν υποστεί οικονομική ζημία, από το αυξημένο κόστος παραγωγής, από την μείωση της κατανάλωσης, από τον Ουκρανικό πόλεμο, αλλά και από την κρίση της πανδημίας γενικότερα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Διαμάντω Κρητικού.

Μια προσεχτική ανάγνωση των μηνυμάτων που επικοινωνούν οι στρατηγοί των μπλόκων, έρχεται να ενισχύσει το επιχείρημα που θέλει τα αιτήματα να εστιάζουν σε ειδικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις κυρίως για τη δενδροκαλλιέργεια.

Σε σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς όπου μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις πιέστηκε η Κυβέρνηση και αναγκάστηκε να δώσει κάποια χρήματα.

Στο πνεύμα των καλεσμάτων για κινητοποιήσεις αγροτών έχει εισέλθει και ο ΣΕΚ, ο οποίος με ανακοίνωση του στέκεται υπέρ της κλιμάκωσης αυτών ενώ συμπληρώνει στη λίστα διεκδικήσεων και την ανάγκη ολοκλήρωσης από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

Ενδεικτικό πάντως της μετριοπάθειας με την οποία προσεγγίζεται φέτος η υπόθεση των μπλόκων, είναι το γεγονός πως μόλις ένας αγροτικός σύλλογος αποφάσισε να δοκιμαστεί αμέσως στους κόμβους των εθνικών οδών.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ