Στη Βραζιλία ταξιδεύει το ελληνικό ακτινίδιο. Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου 2023 τα ελληνικά ακτινίδια θα μπορούν να εξάγονται στη Βραζιλία, σύμφωνα με το διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας, όπως γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με το εν λόγω διάταγμα καθορίζονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.
Τα απαραίτητα έγγραφα
Παράλληλα, καθορίζονται και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία, τα οποία είναι:
α) Φυτουγειονομικού Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:
I – «Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis» και
II – «Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη».
Το ακτινίδιο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, αποτελεί την πρώτη συνήθως σύσταση γιατρών και διαιτολόγων σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της (ευερέθιστο έντερο, εγκυμοσύνη, συμπληρώματα σιδήρου κ.α). Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο και μια σημαντική πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Υψίστης σημασίας και τα 3γρ φυτικών ινών που περιέχει στα 100γρ.