Date:

Share:

Στήριξη των πρωτοβουλιών της ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ από τον ΣΥΣΕΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΘΕΑΣ του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ.) κ. Ελευθέριου Χατζή με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχο Κορασίδη, όπου συζητήθηκαν οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Οργάνωσής μας (8 & 25 Ιουλίου 2024) για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος των αγροτών και να υπάρξει διαφάνεια, αλλά και διευκόλυνση των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων στη στήριξη των παραγωγικών διαδικασιών τους.

Σε συνέχεια της ανωτέρω συνάντησης και του κοινού προβληματισμού που αναπτύχθηκε, ο ΣΥ.Σ.ΕΠ., που εκπροσωπεί πάνω από 300 επιχειρήσεις, βρήκε σημαντικές τις πρωτοβουλίες της ΕΘΕΑΣ και προχώρησε σε έγγραφο στήριξής της. Το εν λόγω έγγραφο πέρα από την ΕΘΕΑΣ, κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Ως ΣΥ.Σ.ΕΠ. θα είμαστε υποστηριχτές σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων, οι οποίες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των αγροτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό/ αγροδιατροφικό/ επισιτιστικό τομέα και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Ο ΣΥ.Σ.ΕΠ. στηρίζει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες σκοπεύουν στην επίλυση των πολύ σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του ΟΣΔΕ. Επιπλέον, στηρίζουμε θετικά την ΕΘΕΑΣ για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ αποκλειστικά στο gov.gr. Ο ΣΥΣΕΠ για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), προκειμένου να επιτευχθούν επιπρόσθετα και άλλων:

  • Διαφάνεια,
  • Μειωμένο κόστος για τους Έλληνες παραγωγούς,
  • Δίκαιη κατανομή Ευρωπαϊκών ενισχύσεων,
  • Αποφυγή προβλημάτων τα οποία οδηγούν στην επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές,
  • Βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κινδύνων,

Προτείνει τα κάτωθι:

  1. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με την ΑΑΔΕ για τον άμεσο έλεγχο εγκυρότητας τιμολογίων δαπανών, αλλά και μισθωτηρίων.
  2. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με το κτηματολόγιο https://www.ktimatologio.gr/.
  3. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με όλα τα μητρώα που τηρούνται από το ΥΠΑΑΤ (π.χ. αμπελουργικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο):
  1. Ύπαρξη δυνατότητας διασύνδεσης του ΟΣΔΕ με ψηφιακές εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας.
  2. Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης επιδοτούμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου με το τελικό προϊόν το οποίο παράγεται.
  3. Άμεσο σχεδιασμό συστήματος διαυγείας αγροτικών επιδοτήσεων με παρουσίαση επεξεργασμένων στατιστικών δεδομένων, infographics, δημόσια διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες.
  4. Άνοιγμα της πρόσβασης και των δεδομένων του ΟΣΔΕ για τη χρήση τους από τους ενδιαφερόμενους για αναπτυξιακούς σκοπούς». 

Δείτε εδώ την επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ