Τρακτέρ στις πλατείες, στις 22 Ιανουαρίου 2023, βγάζουν οι αγρότες διεκδικώντας την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Αυτό αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, την Κυριακή (8 Ιανουαρίου 2023).
Σε 15 μέρες οι βιοπαλαιστές αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ, αρχικά στις πλατείες, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές. Είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση όπως διαφάνηκε από την σύσκεψη της Νίκαιας.
«Οφείλουμε να γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ και εφόσον είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Επίσης αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτροφών, όπως:
- το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
- οι εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την πλειοψηφία των προϊόντων, που επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πολλές φορές ακριβότερα.
- την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.
Ο Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι οι αγρότες – κτηνοτρόφοι διεκδικούν αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, όπως:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σημειώνοντας ότι μετά τα μήλα στο νομό Λάρισας, χρειάζεται να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος για όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρξαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Ειδικά για το βαμβάκι επισήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα ώστε να υπάρχει αναπλήρωση έως και 1 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, η οποία βρισκόταν στην συνάντηση της Νίκαιας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «από το 1985 τα ίδια με τα σημερινά αλλά και πιο έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Για αυτό αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους. Δεν παλεύουμε μόνο για την οικονομική μας επιβίωση αλλά και για την ποιότητα ζωής των οικογενειών μας. Ζητάμε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζούνε στην ύπαιθρο».